CİĞERCİLERDE RAMAZAN MESAİSİ

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte gecelerin hareketlendiği Şanlıurfa'da, kent ile özdeşleşmiş ve bir gelenek haline gelen ciğer kebabı satışlarında da artış oldu. Kentin hemen her köşesinde kurulan seyyar tezgahlarda dürüm olarak satışa sunulan ciğer kebabına, yerli ve yabancı turistler da yoğun ilgi gösteriyor.

11 Ayın sultanı ramazan ayında iftarda ve sahurda ciğer kebabı yemek isteyen Şanlıurfalılar ve birçok ilden memleketimize gelen vatandaşlar, ciğercilere giderek ciğer kebabı yiyor.

Ramazan ayında Şanlıurfalıların özellikle tercih ettiği ciğer kebabı, içinde birçok püf noktayı barındırıyor. Ciğer seçimi, doğrama şekli, baharatları, pişirme şekli ve ciğeri yapan ustanın deneyimi kebaba lezzet katıyor.

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte ciğer kebabı yapan iş yerleri Balıklıgöl Platosu etrafında yoğunlaşıyor.

Ciğer pişiren usta, ciğere tat veren her şeyi sıraladı. Özellikle kuzu ciğerinin tercih edilmesi gerektiğini belirten ustalar, Şanlıurfa'da ciğer yemek istiyorsan kuzu ciğeri olacak. Buna çok dikkat edeceğiz. Küçük parçalar şeklinde doğranacak, çok az pişmiş olacak, sulu kalacak. Eğer yediğiniz ciğer sulu değilse o ciğerden hiçbir lezzet alamazsınız.

Özellikle sahurda vatandaşların ciğere yoğun ilgi gösterdiğini, Ciğerin oruç tutan insanlara diğer ağır yemekler gibi zarar vermediğini, "Özellikle Şanlıurfa'da sahurda ciğer çok tüketilir. Bunu nedeni ise hazımsızlık yapmaz, mideyi tok tutar, insanı tok tutar. Susuzluğu giderir. Bu yüzyıllardır Şanlıurfa'da bir gelenektir. Türkiye'nin en güzel ciğeri de her zaman olduğu gibi Şanlıurfa'dadır. Şanlıurfa bu konuda iddialıdır, Şanlıurfa bu konuda kendimize güveniyoruz. Şanlıurfa'ya gelenlere ciğer yemeden gitmemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Ustası tarafından hazırlanan ciğer kebabı, açık ekmeğe çekildikten sonra yanında kuru soğan, közde pişirilmiş biber, yeşillik, limonla ve ayranla birlikte servis ediliyor.

MEHMET ER