Çiftçi’den gastronomi açıklaması

Önceki dönem Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, ‘Gastronomi Şehri Yapılması’ başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada Şanlıurfa’nın yemek kültürünün çok gelişmiş olduğunu vurgulayarak, turizmde de gastronomi ön plana çıkması gerektiğini ifade etti.

Çiftçi açıklamasında “Mutfak, insanlık tarihi kadar derinliği olan bir konudur. Türk toplumu için önemli bir kültür parçasıdır. Buğdayın Mezopotamya topraklarında yetişmesiyle yerleşik hayat başlamış, yerleşik hayata geçen insanoğlu karnını doyurmak için yemek yapmaya başlamıştır. Günümüzde Şanlıurfa’da yemek kültürü çok gelişmiştir. Turizmde gastronomi ön plana çıkmalıdır. Bir insan artık sadece yemekleri ve diğer lezzetleri tatmak için ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya, şehirden şehre yolculuk yapmaktadır. Gurmecilik ve aşçılık en önemli meslekler arasında yerini almıştır.

Şehirler meşhur yemekleriyle ön plana çıkmakta, her yöre örf adetlerinden öğrendiği lezzetleri yaşatmaya çalışıyor. Şanlıurfa’da yaşam etnik yapı yönünde çok çeşitli olduğundan, bu zenginlik mutfağına da yansımıştır. Siverek ilçesinde Siverek tava, Viranşehir ilçesinde kavurma, Hilvan ilçesinde frik pilavı, Suruç ilçesinde bamya aşı, Birecik ilçesinde haşhaş kebabı, Halfeti ilçesinde meyve kebapları, Akçakale ve Harran’da iç pilav kuzu dolma, merkez ilçelerinde boranı, su kabağı aşısı, lahmacun, çiğköfte, Urfa kebabı gibi birçok çeşitle yemek konusunda zengin bir yöredir. Bu yöresel yemek çeşitlerini turizmde kullanması gerekiyor. Kültür turizmi gerçekleştiren kişiler damak tatlarına düşkün kişilerdir. Bunu içinde yaptığı seyahatlerde mutfak harcamaları yüksektir.” İfadelerini kullandı.

Şanlıurfa Ne Yapmalı

Açıklamasına  Şanlıurfa’nın gastronomi alnında neler yapması gerektiğini sıralayarak devam eden Nihat Çiftçi,  “Şanlıurfa il olarak yapacağımız; yöresindeki tüm yemek çeşitlerini bir kaynak kitap haline getirerek, tüm yemek yapım ve hazırlık tariflerini açık bir şekilde vermek olacaktır. Daha sonra bu lezzetleri aslına uygun bir şekilde aşçılık okullarında gençlere öğretmek ve her yemekte ustalaşmış aşçı başının şefliğinde restoranlar açmaktır. Bu bakış açısıyla birlikte şehre özgü her yemeğe insanların erişimi çarşılarında olmalıdır. Gelen turistlerin binlerce yıllık gelenekten gelen yemekleri yemek için ödemede bulunacaktır. Bu sektör canlanarak şehrin ekonomisine çanlılık getirecektir. Yerel kalkınma hiç bir yerde bulunmayan yalnızca Şanlıurfa’da bulunan yemeklerin markalaştırılmasıyla sağlanmış olur. Bu hizmet sektörü gelişip ve yaygınlaştırılmasıyla gençlere istihdam kapısı olacaktır. Mutfak sektöründeki büyüme yalnızca Şanlıurfa ile sınırlı kalmaz. Zincir sektörüyle tüm dünyada şubelerini kurabilme fırsatı oluşmuş olacaktır. Yemek kültürünü ve zenginliğini enfes lezzetlerle sınırının ötesine taşıyan bir şehrin ekonomisi de sürekli canlı olacaktır. Birçok ülkeden şehre akan finans şehrin ekonomisini büyütecektir.” Dedi.