CHP İL BAŞKANINDAN, GÖBEKLİTEPE GİRİŞ ÜCRETİNE TEPKİ

İl Başkanı Cidir; “Göbeklitepe'de giriş ücretinin 36 liraya yükseltilmesi, Ören yerini gezen ziyaretçilerede herhangi bir rehberin tahsis edilmemesi  sinevizyon gösterisinin izlenmesiyle birlikte ücretlerin 42 tl yükselmesi  vatandaşlar arasında tepkilere neden oluyor.” Dedi.

Başkan Cidir yapptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) 'Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki varlıklar arasında bulunan, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe'de giriş ücretinin 36 liraya yükseltilmesi, Ören yerini gezen ziyaretçilerede herhangi bir rehberin tahsis edilmemesi  sinevizyon gösterisinin izlenmesiyle birlikte ücretlerin 42 tl yükselmesi  vatandaşlar arasında tepkilere neden oluyor.

12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserleri görmek isteyenler, 36 lira ücret ödeyerek alanı gezebiliyor. Bu yılın ilk 7 ayında 2 milyon 100 bin üzerinde yerli ve yabancı turistin gezdiği Göbeklitepe'de giriş ücretinin 36 lira yükselmesi  bazı ziyaretçilerin, ören yerini gezmekten vazgeçtikleri  ve bir dahada  gelmeyeceklerini söylemlerine şahit olduk

 4 kişilik bir aile Göbeklitepeyi görmeye geldiği zaman parasal olarak  yaklaşık 168 tl tutması, Kültür ve Turizm Bakanlığınında müze kart almaya teşvik etmeside ayrı bir sıkıntı. misafirlerimiz sadece yılda birkaç geziye giden insanlar olduğundan, müze kart almayı pek düşünmüyorlar. Müze ve ören yerleri giriş ücretlerinin çok fazla artması vatandaşlarımızı zorluyor. Tabi bakanlık bunu Avrupa'daki müze ve ören yerleriyle kıyaslıyor ama Türkiye'deki yaşam standartlarıyla Avrupa'daki yaşam standartları eşit değil. Göbeklitepe'nin giriş ücreti yüksek, rehber yok"buda göbeklitepeye ilginin azalmasına dolaylı olarak Urfa’ya turistin gelmemesine sebebiyet vermektedir.

Göbeklitepe giriş fiyatlarının bölgenin şartlerina göre ayarlandırılması gelen yabancı ve yerli turistlere rehber öğretmenlerin hazır bulundurulması Urfa’mızın menfaatınadır.ilgililerin bu konuya bir an önce el atmaları Urfa ve Urfalıların yararınadır.” Dedi.

ŞAHBAN KILIÇ