ÇALIŞKAN: GÖBEKLİTEPE İSMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ YANLIŞ BULUYORUZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa İl Eş Başkanı Ziya Çalışkan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Göbeklitepe isminin değiştireceklerini açıklamasına tepki gösterdi.

HDP İl Başkanlık binasında yapılan basın açıklamasına HDP İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili ve partililer katıldı.

HDP Şanlıurfa İl Başkanlığı binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Ziya Çalışkan şunları söyledi: "Biz biliyoruz Mezopotamya coğrafyası insanlık tarihinin başladığı bu temel merkezlerden biri olmuştur. Bu coğrafyada özellikle Urfa ve Harran insanlık tarihiyle eş değer başlayan bugüne insanlık tarihinin başladığı ilk tarımın, ilk toplu yaşamın başladığı bir coğrafyadır.

Ama değişmeyen bir şey vardır bugüne kadar halkın kabul etiği ve bugüne taşıdığı isimlerle alınmıştır yani Urfa’nın adını araştırdığımızda bin yıllar arasına varan bin yıllar öncesine varan değişik uygarlık Harran yine öyledir ve asla Harran değişmemiştir.

Göbeklitepe keşfi bu şekilde alınırken ismini değiştirmek yeni bir isim koymak aslında biz bunu çok yanlış buluyoruz sadece oranın isminin öğrenmek için Harabreş köyüne gidersek oradaki insanlar o tepeninde o bölgenin Harabreş köyü olduğunu söyler.

Bu anlamda biz duyarlılığımızı belirtmek istiyoruz. Kendi egemenlikleri alanındaki yerlerde eskiye dair ne varsa yok etmek isterler eskiye dair bir mezar taşı varsa onu yok edip yeni bir toplumsal hafıza yaratmak isterler, format çekmek isterler işte Hasankeyf de Urfalılar da birçok tarihi eserden ve en son Göbeklitepe’den çabaları o hafızayı silmeye düşünüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.