BU KAÇAK ETLERİ BİZE YEDİRİYORLAR!

Kaçak kesimlerle vatandaşlara sağlıksız koşullarda tabiri yerinde ise sofrasına leş götürülmüş oluyor. Kaçak olarak kesilen hayvanlarını sağlık durumuna bakılmıyor. Bu hayvanların önceden ölüp, ölmediğine bakılmıyor, rastgele küçük ve büyükbaş hayvanlar kesiliyor. Şehirin değişik noktaları korsan mezbaha gibi kullanılıyor.  Eyübiye, Haliliye ve Karaköprü İlçelerinde günlük binlerce kaçak kesim yapılıyor. Belediye zabıtaları başta olmak üzere, Sağlık İl müdürlü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü konu hakkında her hangi bir işlem yapmadığı ortada.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak Eyübiye ilçesi sınırlarında bulunan hayvan pazarındaki sağlıksız durum dikkat çekerken, bir görevliye rastlamak mümkün bile değil. Şanlıurfalıların ve kasapların büyük ve küçükbaş hayvan almak için gittikleri Hayvan Pazarında uluorta kesim yapılıyor. Kentte mevcut yasal izni ve imkanları bulunan iki (2) kesimhanenin bulunmasına rağmen adaklık kurban alan vatandaşlar ve kasaplar burada hemen hayvanları kesip parçalıyor ardından evlerine ve iş yerlerine götürüyor. Kasaplar için ticari amaçlı da kesim yapılarak hijyen kurallarının hiçe sayıldığı pazarda veteriner hekim ve kontrolleri yapılamadan kesim ulu orta yerlerde denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde yapıldığı görüldü.

Objektiflerimize yansıyan fotoğraflarda hastalıklı hayvanların veteriner kontrolü olmadan kesildiği görüldü. Bir kamyonetten indirilen ve hastalığı nedeniyle can çekiştiği tahmin edilen koyun hemen oracıkta kesildi. Hemen hemen her gün benzeri kesimin yapıldığı hayvan pazarından onlarca hayvanın iş yerlerine dağıtıldığı biliniyor.

Ancak yasal izni bulunan kesimhanelerde yapılması zorunlu olan işlemlerin hayvan pazarındaki denetimsizlik nedeniyle yapılmaya devam ediyor Yasal olarak faaliyet gösteren kesimhanelerde yapılan kesimler Urfadaki et tüketiminin 10 nunu ancak karşılıyor. Geriye kalan 90 kısım ise kaçak olarak kesilip sofralara geliyor.

VATANDAŞ FARKINDA DEĞİL

Adaklık kurban alan kişilerin İslami kurallara göre ve temiz helal bir ortamda kesim yapması gerekirken, burada koyun satın alan vatandaşlara yaklaşıp kent merkezinde bulunan ve kontrolleri yapılan entegre tesislerinde kesilmeleri gerekirken burada hemen alelacele daha az ücrete hemen oldukları yerde kurbanları keserek vatandaşlara veriliyor.

HİJYEN YOK

Hayvan Pazarı'nın etrafında kaçak kesim yapılmasından dolayı atıklar da çevreye saçılıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nce burada yapması gereken denetimi yapmadığı gözlenirken, pazar etrafında kesilen hayvanların atıkları olduğu gibi etrafta bırakılıyor.

Kaçak kesime hala göz yumuluyor!

Alınan bilgilere göre kaçak kesimin yapıldığı hayvan pazarında denetimin yapılmadığı ileri sürülüyor. Bu tip uygulamadan rahatsız olan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş, "Hayvan satıcısı ve alıcısı tarafından yerinde hiçbir denetim yapılmadan el altı diye tabir edilen şekilde hayvanlar satılıyor. Hayvanların satışı ve alımı yapılırken yetkili kişilerin veya bir veteriner hekimin kontrolünden geçmesi gerekirken hiçbir kontrolden geçmemek ile birlikte vatandaşlar aldıkları hayvanları gösterecek bir yetkili dahi bulamıyorlar. Vatandaşlara tabiri yerinde ise leş yediriyorlar. Vatandaşlarımızın iyi niyetini suiistimal ediyorlar. Burada yetkililerin devreye girmesi lazım." Dedi. Görüşlerini dile getirdiler.

Vatandaşlar başka illerde bu tür kesimlerin hijyenik ortamda kesimhanelerde yapıldığını, Urfa’da ise tam tersi olduğunu ifade ettiler.

Ayrıca vatandaşlar, Başta Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İlçe Belediye Başkanları ve ilgili kurumların böylesine ciddi olan bir konu ile ilgilenmesini istediler.

MEHMET CANBEK