Böbreğiniz için tuzdan uzak durun

İbrahim Halil Aktürk / ŞANLIURFA

Birçok sofranın vazgeçilmezleri arasında yer alan tuzun fazla tüketilmesi halinde böbreklere zarar verdiği bildirildi. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Tuncay Şahutoğlu, tuzun vücutta su tutulmasına yol açtığını bu nedenle yemeklere mümkün oldukça az konulması gerektiğini kaydetti.

Hastalara gösterdiği yakın ilgi ve alakadan dolayı vatandaşların hayli beğenesini kazanan Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Tuncay Şahutoğlu, vücuttaki en önemli uzuvlarımızdan olan böbreklerin çok iyi korunması gerektiğine dikkat çekti. Böbrek hastalığının sinsice ve ağrısız bir şekilde seyredebildiğini belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Şahutoğlu, “Tuz vücutta su tutulmasına neden olur. Bu sebeple idrardaki su miktarı azalarak üre miktarı çoğalır. İdrar bileşiğindeki bu değişiklik böbrekler açısından zararlıdır. Ayrıca tuz kan basıncını yükselttiği için böbrek içindeki kılcal damarlara zarar vermektedir” dedi.

SIGARA VE İÇKİDEN UZAK DURUN

Böbreklerin diğer büyük düşmanlarının sigara ve alkol olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Tuncay Şahutoğlu, başta üre olmak üzere atıkları kandan süzen ve onları su ile birlikte idrar olarak boşaltan böbreklerin iflas etmesi durumunda hastanın diyalize mahkum olacağını ilerleyen dönemde ise kendisine böbrek nakli yapılmasının gerekeceğini anlattı. Bu zor süreci yaşamamak için daha kolay şekilde uygulanabilecek ve diğer organlara da faydası olacak yaşam koşullarının yerine getirilmesini isteyen Dr. Tuncay Şahutoğlu, çok mecbur kalınmadıkça özellikle de antibiyotik ilaçlardan uzak durulmasını ve yenilen, içilen gıdalara da dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

BÖBÖREKLERİ KORUMANIN YOLLARI

* Her gün 2 litreden fazla sıvı tüketilmeli. İdrar üretimi ise, 2 litre civarında olmalıdır. Maden suyu, kaynak suyu ve tesisat çeşme sularını, ot çaylarını tercih edin. Alkol, kola, aşırı tatlı içecekler ve aşırı sütten kaçının. Kahve ve uyarıcı maddeler bu amaçla içilemez.

* Spor yapanların daha fazla sıvı alması gerekir. Özellikle spor, terleme ve güneş banyoları yoluyla kaybedilen sıvının, yeterli miktarda sıvı alınması yoluyla dengelenmesine dikkat edin.

* Geceleri tuvalete çıktıktan sonra bir şey içmeyi unutmayın.

* Beslenmenizde çeşitli vitaminler yönünden zengin bir mönü kullanın. Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum içeren ürünleri abartmadan yiyin. Ispanak, pancar gibi sebzeleri azaltın.

* Bol bol eksersiz edin. Düzenli vücut hareketleri ile yeni böbrek taşı oluşumundan vücudunuzu koruyun.

* Soğuk algınlığına dikkat! Ayaklarınızı ve böbrek bölgenizi sıcak tutun. İdrar yaparken yanma, sık idrar, kasık ağrısı, bel ağrısı, ateş, titreme, üşüme olursa derhal doktora görünün.