Bilinçli tarımla ‘Beyaz Altın’ bereketlendi

Bu yıl Türkiye genelinde 18 farklı noktada farklı tarımsal ürünler için deneme alanları kuran GÜBRETAŞ, Ordu’daki fındık hasadından Türkiye ortalamasının 3 katı, Bursa’daki zeytin hasadında Türkiye ortalamasının 2 katı üzerinde verimler alırken, Edirne’de çeltik tarımında yüzde 20, “beyaz altın” diye adlandırılan pamuk tarımı denemelerinde ise Aydın’da yüzde 30 ve Şanlıurfa’da yüzde 35’in üzerinde verime ulaşıldı.

GÜBRETAŞ, Şanlıurfa’daki pamuk deneme ekiminin sonuçlarını düzenlediği bir Tarla Günü etkinliğiyle bölgedeki 450 civarında önder çiftçiyle paylaştı. 20 dekarlık arazide uygulanan bilinçli tarım ve doğru gübreleme programı sayesinde kütlü pamukta, dekar başına 650 kg üzerinde verim artışı sağlandı.

 

TÜRKİYE’NİN 18 NOKTASINDA BİLİNÇLİ TARIM ÖRNEKLERİ

Tarım sektörünün öncü şirketlerinden GÜBRETAŞ, son yıllarda ağırlık verdiği ar-ge çalışmaları sonucu geliştirdiği “bitkiye ve bölgeye özel” gübre çeşitleriyle ülke tarımının geleceği için katma değer üretmeye devam ediyor. Şirket bu ürün geliştirme çalışmaları sırasında özellikle 2006’dan beri yürüttüğü Türkiye Toprak Verimliliği Haritası Projesi’nde elde ettiği verilerden yararlanarak geliştirdiği ürünlerle, klasik gübre kullanım alışkanlıklarından farklı olarak her ürünün ihtiyaç duyduğu tüm bitki besin elementlerini etkin şekilde topraktan almasına yardımcı oluyor. Bölgenin toprak yapısına ve ürünün ihtiyaçlarına göre geliştirilen bu özel ürünler sayesinde yüksek verim ve kalite artışı sağlanıyor.

Bunun yanı sıra ülkemizdeki başlıca tarımsal bitkilere yönelik geliştirilen bu ürünlerin bilinçli gübreleme programıyla ulaşacağı sonuçları göstermek için GÜBRETAŞ, her yıl Türkiye’nin farklı illerinde model tarla uygulamasıyla deneme ekimleri de gerçekleştiriyor. Bu kapsamda şirket, geçtiğimiz yıllarda birkaç noktada yaptığı çalışmanın kapsamını 2018 yılında geliştirerek, bilinçli tarımı yaygınlaştırma misyonunu bir üst seviyeye taşıdı. Bu yıl pamuktan ayçiçeğine, fındıktan zeytine ve çeltikten şekerpancarına kadar çeşitli tarımsal ürünler için Türkiye’nin 18 ayrı noktasında deneme ekim alanları oluşturdu.

 

DENEME SONUÇLARI TARLA GÜNLERİNDE PAYLAŞILIYOR

Pamuk tarımında ürün randımanı ve verimliliğini arttırmak amacıyla GÜBRETAŞ’ın geliştirdiği pamuğa özel taban gübreleri “13.24.12” ve Süper İnci için bu yıl Şanlıurfa’daki bir önder çiftçinin tarlasında da mart ayından bu yana deneme tarlası uygulaması yapıldı.

Doğru ürün ile doğru tarımsal üretimi buluşturan örnek çalışmalarla bilinçli tarımın yaygınlaşmasına katkı sağlamayı amaçlayan GÜBRETAŞ, bu çalışmaların sonuçlarını ise hasat döneminde düzenlenen tarla ve bahçe günü etkinlikleriyle o bölgedeki önder çiftçilerle de paylaşmaya devam ediyor.

Şanlıurfa’da gerçekleştirilen pamuk tarımıyla ilgili örnek çalışmada da toprak analizi sonuçları, arazi yapıları ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörler dikkate alarak geliştirilen bitki besleme programı uygulandı.

Sultantepe mevkiindeki 20 dekarlık bir arazide uygulanan bu deneme ekiminin sonuçlarını bölgedeki pamuk üreticileriyle paylaşmak için bir Tarla Günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe arazi sahiplerinden Vedat Melik ile TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) Koordinatörü Sadık Yetim, Şanlıurfa Tarım İl Müdür Yardımcısı Halil Şıtıl, Harran Tarım İlçe Müdürü Halil Aldeniz, Ziraat Fakültesi Dekanı Recep Gündoğdu, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Saka, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, Tarım Kredi Kooperatifleri Şanlıurfa Bölge Müdürü Raif Atayık’ın yanı sıra ziraat fakültesinden öğrenciler ile bölgedeki kooperatif ve bayilerden yetkililer ile 450 civarında kişi katıldı.

 

PAMUKTA ORTALAMANIN 35 ÜZERİNDE VERİM

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi verilerine göre 2017/18 sezonunda dünyada 321 milyon dekar alanda pamuk üretimi yapılırken, Türkiye ise pamuk ekim alanları açısından dünyada 9’uncu sırada yer almaktadır.

2017 yılında Türkiye’de toplam 5 milyon dekar alanda pamuk tarımı yapıldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tüm ekim alanları içerisindeki payı 58 olurken, Şanlıurfa Türkiye’deki toplam pamuk üretiminin 42’sini tek başına gerçekleştirmektedir.

“Beyaz Altın” diye adlandırılan pamuk üretiminde Türkiye lideri olan Şanlıurfa’da 2017’de 2,2 milyon dekar alanda pamuk ekimi yapılarak, 1,1 milyon ton kütlü pamuk üretilmiş ve ortalama kütlü pamuk verimi ise yaklaşık 487 kg/da olarak gerçekleşmişti.

Bu yıl ise iklimsel koşulların etkisiyle Türkiye genelinde pamuk veriminde düşüşler beklenmesine rağmen GÜBRETAŞ’ın ikinci ekimi yaptığı Şanlıurfa’daki deneme arazisinde, rekor verime ulaşıldı. Yapılan son ölçümlere göre dekar başına 650 kg üzerinde kütlü pamuk veriminin beklendiği deneme arazisinde, böylece bu yılki Türkiye ve bölge ortalamasının yaklaşık 35 üzerinde verime ulaşılmış oldu.

Bu yıl Türkiye genelinde 18 farklı noktada, farklı tarımsal ürünler için deneme alanları kuran GÜBRETAŞ, daha önce düzenlediği etkinliklerde Ordu’daki fındık hasadından Türkiye ortalamasının 3 katı, Bursa-Gemlik’teki zeytin hasadında Türkiye ortalamasının 2 katı üzerinde verimler alırken Edirne’de çeltik tarımında yüzde 20 ve Aydın’daki pamuk tarımı denemesinde de yüzde 30 üzerinde verime ulaşmayı başarmıştı.

 

UZMAN EKİPTEN ÜRETİCİYE SÜREKLİ TEKNİK DESTEK

GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek ve Tarım Kredi Kooperatifleri Şanlıurfa Bölge Müdürü Raif Atayık’ın konuşmalarından sonra Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Recep Gündoğdu ile Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, tarımda bilinçli bitki besleme konularında katılımcıları bilgilendiren birer konuşma yaptılar.

Daha sonra etkinliğe katılan misafirler rekor verimi yerinde incelemek için araziye geçti. Arazideki inceleme sırasında denemenin planlanmasında görev yapan GÜBRETAŞ ziraat mühendisi Adnan Yurum, yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Üreticilerin konuyla ilgili soruları GÜBRETAŞ ziraat mühendisleri tarafından cevaplandırıldı.

 

GÜBRETAŞ HAKKINDA… Ülkemizdeki tarımsal verimliliği artırmak amacıyla 6 Kasım 1952’de kurulan GÜBRETAŞ (Gübre Fabrikaları T.A.Ş.), 66 yılı aşkın sürede sektöründe çok sayıda ilkleri gerçekleştirdi. Aynı zamanda Borsa’da ilk işlem gören ulusal şirketlerden biri olan

GÜBRETAŞ, ana hissedarı Tarım Kredi Kooperatifleri ve kendi iştirakleriyle ülke ekonomisine katkılar sağlıyor. Özellikle son 15 yılda hızla büyüyen ve global bir marka olma yolunda ilerleyen GÜBRETAŞ, 2008’de Razi Petrokimya alımıyla Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük sanayi yatırımına imza attı. Şirket, çok sayıda sosyal sorumluluk projesiyle de sektöre öncülük ediyor.