BEYAZGÜL: ÖĞRENCİLER ŞEHİRDEN KOPUK ÖĞRETİM GÖRMEKTE

Beyazgül, Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şehir merkezine yakın bir yerde alternatif Üniversite kampüsü oluşturulmasını, Osmanbey‘e de yeni bir fonksiyon kazandırılmasını önerdi. Beyazgül, Harran Ovası‘nın sürekli betonlaşma tehdidi altında bulunmasını buna gerekçe olarak gösterdi.

Beyazgül, ’Harran Üniversitesi‘nin yeri tartışmaya açılmalıdır‘ başlığı altında şu görüşü dile getirdi:

''Harran Üniversitesi yalnız bilimsel olarak değil, fiziki konumu açısından da ele alınıp mutlaka tartışmaya açılmalıdır.

-Üniversite öğrencileri psikolojik ve sosyolojik açıdan şehirden kopuk olarak öğretim görmektedirler. Bu durum öğrencilerin mesleki ve sosyal gelişimini olumsuz etkilemektedir.. Bu uzaklık öğrencileri etkilediği gibi Urfa'nın da üniversitenin sosyal ve bilimsel avantajlarından fayda temin etmesini önlemektedir..

-Üniversite Harran Ovasının bağrına saplanmış bir hançer konumundadır,  Ovayı sürekli betonlaşma tehdidi altında tutmaktadır.. Belediyeler sürekli üniversiteye dönük yasal ve yasa dışı yapılaşma baskısı altında bulunmaktadır..

Nasıl ki Ege Üniversitesi Bornova gibi bir ilçeyi doğurmuşsa, şehirden 25 km uzaklıkta bulunan Harran Üniversitesi de gelecekte mutlaka öğrenci artışına yönelik olarak yeni bir kentsel merkez oluşturacaktır.. Bunun merkezi de Harran Ovası olacaktır..

-Üniversiteye gelen yalnızca personel otobüsü 50, Otomobil sayısı 20.. Akademik personel ve öğrenci aracı sayısı 750.. Hastaneye gelen araç sayısı 1000...  Belediye otobüsleriyle taşınan öğrenci sayısı 18i000'dir.. Bu araçlar günlük ortalama 55-60 km‘lik mesafe kat etmektedir.. Oluşan maliyet aylık (eski parayla) 2 trilyon, yıllık 19 trilyon civarındadır. (Öğrencilerin zaman ve motivasyon kaybını saklı tutuyorum.)

Sonuç olarak tarımın ve tarımsal ürünlerin en büyük stratejik ihtiyaç olacağı küresel ısınmanın başladığı günümüzde, Harran toprağının parasal karşılığı yoktur..

Onu tehlikeye atacak her türlü yapılaşmaya ve yapılaşma odaklarına karşı önlem alınmalı, bilimsel kurullarda fayda analizi yapılmalıdır.. Acilen şehir merkezine yakın bir alanda alternatif üniversite kampüsü oluşturulmalı, uzun vadede mevcut üniversiteye yeni bir fonksiyon verilmelidir..'' dedi.

HASAN GÜLER