BEYAZ ALTIN CAN ÇEKİŞİYOR!

Açıklanmayan pamuk fiyatları nedeniyle endişeli bekleyişleri süren çiftçiler hükümetten destek bekliyorlar.

Pamuğun alım fiyatının hâlâ açıklanmamış olması hasata başlayan üreticilerin elini kolunu bağladı.

Son yıllarda pamuk fiyatlarının aynı kalması nedeniyle üretici zor günler geçiriyor.

Şanlıurfa’da pamuk ekimi yapan çiftçiler bütün emeklerini tarlaya döktüler, yetmedi borçlandılar. Hasat sonu borçlarını ödemeyi planlıyorlardı ancak işçi ücretlerini ödemekte dahi zorlanıyorlar.

Pamuğun desteklenmediği ve ucuz girdili, büyük destekli ithal pamukla rekabet edemediği için her geçen yıl ekim alanı düşen pamukta hasat başlamasına rağmen pamuğa destek verilmemesi halinde üretimin bitme noktasına geleceğini belirten çiftçiler, Geç olmadan pamuk fiyatlarına müdahale edilmeli. Dediler.

Yıllardır bölgede çiftçilik yapan Ömer Demir pamukta yaşanan sıkıntılar ile ilgili şunları söyledi: Geçmiş yıllara göre girdi maliyetleri yüzde 80 artmış durumda. Fındığın, şeker pancarının, üzümün, buğdayın ve daha birçok ürünün alım garantisi var ama maalesef beyaz altın diye tabir edilen pamukta alım garantisi yok. Bizler çiftçi olarak ve ektiğimiz beyaz altın son 3 yıldır can çekişiyor. Bu sene pamuğun maliyeti yüzünden epeyce sıkıntıya girdik. Ama halen fiyatların açıklanmaması bizi Fabrikatörlerin insafına bırakılması kabul edilebilir durum değil. Bir an önce devlet büyüklerimiz bu konuya eğilmeli bu senede fiyatların 3,5 - 4 TL olması Şanlıurfa'da pamuk üreticisini bitirir. Pamuğun bu sene en az 6 TL olması lazımki emeğimize değsin. Bunun altındaki fiyatlar pamuk üreticisini bitirir. Dedi.

MEHMET ER