Başkent’te kurtuluş heyecanı

Ankara'daki Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Şanlıurfa'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Habip Çadırcı’nın başkanlığını yaptığı, Şanlıurfa Platformu ve Şanlıurfa Gönüllüleri Derneğinin de aralarında olduğu Türkiye genelinde 240 Sivil Toplum Kuruluşunun (STK) oluşturduğu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'nun temsilcileri Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99.yılı münasebetiyle bir mesaj yayınladılar. Şanlıurfa Gönüllüleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya'nın sahibi olduğu Nefes Bistro Cafe'de bir araya gelen temsilciler yayınladıkları mesajda; 11 Nisan 1920'nin Şanlıurfa için önemine değinerek, "11 Nisan, bir kurtuluş ruhudur. Umudun, fedakârlığın, kararlılığın, büyük düşünmenin, teslim olmamanın, direnmenin, birlik olmanın adıdır. Şehirlisi köylüsü, kadını erkeği, yaşlısı genci ile karanlığı aydınlığa, karamsarlığı umuda dönüştürmenin destanıdır." denildi.

DESTANSI MÜCADELE

Şanlıurfalıların, 99 yıl önce yine bir 11 Nisan günü ortaya koydukları destansı mücadele neticesinde topraklarına göz dikenlere karşı şanlı bir zafer elde ettiği belirtilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

 

“Bu kahramanlığıyla, mazlum milletlere örnek olan İstiklal Mücadelemizin bayraktarlığını yapmakla beraber hür yaşamdan biran dahi vazgeçmeyeceğini de bütün dünyaya haykırmıştır. Dolayısıyla tüm Şanlıurfalılar elde ettikleri bu şanlı zaferin haklı gururunu yaşamaktadırlar.

 

Bağımsızlığı, kişiliğinin bir parçası olarak gören kahraman Şanlıurfa halkı, bu işgale daha fazla dayanamamış, Millî amaçlar uğruna, yerel imkânlarla savaşa başlayan yürekli ve inançlı millî kuvvetler, düşman kuvvetlerini topraklarından atmayı başarmıştır; Şanlıurfa´nın bağımsızlığı için yürüttükleri anlamlı mücadele, ülkemizin kurtuluşunda önemli rol oynamıştır. Şanlıurfa´da başlatılan kurtuluş mücadelesinin kazanılması, diğer şehirlerde başlatılan millî hareketler için de esin kaynağı olmuştur.”

 

TARİHİN SIFIR NOKTASINDAKİ KENT

Kurtuluş Savaşı sırasında kenti işgal etmek isteyen düşmana karşı halkıyla topyekun direniş göstererek 11 Nisan'da kurtuluşu ilan eden ve TBMM tarafından "Şanlı" unvanı verilen Şanlıurfa'da, 99 yıldır bu tarih "gurur günü" olarak kutlanıyor. Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık gösteren kente, 7 Nisan 2016'da da TBMM tarafından İstiklal Madalyası verildi.

 

Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve "tarihin sıfır noktası" olarak kabul edilen Göbeklitepe ile Hazreti İbrahim Peygamber’in doğup büyüdüğü ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl'ün bulunduğu Şanlıurfa, günümüzde ülkenin en önemli kentlerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır. (Müslüm AKTÜRK)