BAŞKAN ÇİFTÇİ: EN ÇOK HİBE ALAN ŞEHİR URFA OLMUŞTUR

11 Nisanda sonra yine Siyasettin içinde olacağını, ve Şanlıurfa için ne gerekiyorsa hizmette noktasında çalışacağını ifade etti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi görevinin bitmesine az süre kala yerel gazetelerin imtiyaz sahiplerine verdiği bilgilere göre. Özellikle kamuoyunda tartışmalara konu olan trambüs projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi, 8 aylık gecikmenin Büyükşehir Belediye kadrosundan kaynaklanmadığını belirtti. Çiftçi, yüklenici firmanın iflas etmemesi için bakanlıktan ek süre istediğinden dolayı gecikmenin yaşandığını belirterek, Mayıs ayının sonuna doğru trambüsün geleceğini söyledi.
'ŞU ANDA AKSAYAN HİÇBİR PROJEMİZ YOKTUR'
Sorular üzerine Şanlıurfa'nın devam eden projeleri ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Akçakale yolunun genişletilmesi projesinde alt yapı çalışmaları bitti. Şu anda asfaltlama çalışmaları yapılacak. Karakoyun Köprülü Kavşağında çalışmalar devam ediyor. 2 ay içerisinde bu çalışmalar tamamlanacak. Narlıdere Köprülü Kavşağının açılışını 20 Mart'ta yapacağız. Harran Otogarını yaparak açılışını yaptık. Alt yapı bakımından 56 kırsal mahallenin içme suyu projesini gerçekleştirdik. Siverek İdari Hizmet binasını yaptık. Yine Siverek'te 130 dönümlük şehir parkımızı yaptık. Viranşehir şehir parkının açılışını 18 Mart'ta yapacağız. 11 nisan Külliye projemizde sona doğru gelindi. Şu anda aksayan hiçbir projemiz yoktur." dedi.
'MAYIS'TA TRAMBÜSLER BİZE TESLİM EDİLECEK'
Kamuoyunda çoğu kez tartışılan ve gündemde kalan trambüs projesinin neden geciktiğine cevap veren Başkan Çiftçi, "Trambüs projesinden bahsedersek, bu teknolojisi yüksek bir projedir. Bunun alt yapısı tamamlandı. Bunun merkezi sistemlerinin hepsi tamamlandı. Trambüs makineleri de şu anda yapılıyor. Devletimiz 4 ay önce bir yasa çıkardı, bu yasa ile piyasada dalgalanmaların oluşmasına karşı firmaların iflas etmemesi için kanuni bir hak çıkarıldı. Firmaların iflas etmemesi için bu yasa ile ek süre verildi. O da bu döneme denk geldi. Ya da firma isterse sözleşmeyi feshedebilir. Bizim trambüsleri yapan firma projeyi tamamlayacağını, siparişlerini verdiğini, ancak süreye ihtiyacı olduğunu belirtti. Çünkü proje bedeli 66 milyondur. Piyasadaki dalgalanma ile 100 milyonluk bir maliyet olacak. Devletimiz buna bir düzenleme getirdi. Bu sadece bizim projeye değil, binlerce projeye bu düzenleme getirildi. Bakanlığın firmaya verdiği süre, Mayıs sonu itibariyledir. Biz de bu süreyi ve tüm imalatları kontrol ediyoruz. Merak edilecek bir durum yok. Makineler gelecek. Sadece ekonomik krizden dolayı devlet, yüklenici firmaya süre vermiştir. Yani Mayıs'ta trambüsler bize teslim edilecek. 8 aylık gecikme ise olağanüstü koşullardan kaynaklandı. Sadece trambüs projesinde ek süre istendi. Bu da parçaların ithal edilişinden dolayı oldu." diye konuştu.  
  'BAZI PROJELERE SÜREMİZ  YETMEDİ'
 Büyükşehir Belediye Başkanlık görev süresinin kısa sürdüğünü dile getiren Nihat Çiftçi, görevinin devam etmesi durumunda hangi projeler üzerine çalıştığını da açıkladı. Başkan Çiftçi, "Benim 31 Mart'ta görevimin dolmasıyla 3 buçuk yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış olacağım. Ancak Şanlıurfa'nın bu projeleri için bu süre çok azdır. Bu kısa sürede çok büyük projeleri yapmayı başardığımı söyleyebilirim. Şu anda Şanlıurfa'yı ayağa kaldıracak projeler arasında düşündüğümüz 4 projeye süre yetmedi. Örneğin TUGAY alanının millet bahçesine dönüştürülme projesi. Bu projeyi somutlaştırdık, bunun planlama çalışmaları var. Bunun paralelinde yine üniversite ile de çalışma yaptık. Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüsü için Maşuk'ta bir yer verecektik ve kampüsün yerini de aynı şekilde millet bahçesine dönüştürecektik. Bu iki yeşil sosyal alan içerisinde kadın, sosyal, gençlik merkezi, millet kıraathanesi gibi birçok yapılar olacak. Bu alanlarda vatandaşlar rahatlıkla gidip dinlenebilecek. Bunun planlanması yapıldı, kurumlar arasında yazışmalar tamamlandı. Şu anda Büyükşehir Belediye Başkanlığımız TUGAY için yeni alan çalışmalarına başladı. Bu alan Gaziantep yolu üzerinde seçildi." şeklinde konuştu.  
“DERELERE TEMİZ SU BIRAKILMASINI ÇOK İSTEDİM, PROJESİ HAZIR”
Şanlıurfa'nın gündeminde olan derelerin değerlendirilmesi projesinden bahseden Çiftçi, " Başta Karakoyun projesi olmak üzere tümü dereleri su ile buluşturmak istedim. Fakat malum süre yetmedi. Üç dereye su bırakılma projesidir. Bunun için de DSİ ile yazışmalar tamamlandı. Karşıyaka, Sırrın ve Cavsak derelerine su bırakmak için planlamalar yapıldı.  Bu konu için en az 20 defa DSİ ile bir araya gelerek çalışıldı. Şu ana kadar belki bu proje sözlerde kaldı ama bu projenin ilk kez fizibilitesi yapıldı. Makro olan bu proje şu anda hazır vaziyette. Bunun için sadece kaynağın bulunması kalmış." sözlerine yer verdi.
'TURİZM URFANIN CAN DAMARINI OLUŞTURUYOR.'
Turizm yolu projesinin Şanlıurfa için büyük öneme sahip olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi, " turizm ve İnanç turizmi kentimiz için oldukça önemlidir. Diğer önemli proje, turizm yoludur. Eyyüp Peygamber Makamının etrafı bilindiği gibi davalıydı. Bu alan yaklaşık 110 dönümdür. Bunun mülkiyetini çözdük. Özel proje alanı olarak ilan edildi, Eyyüp Peygamber Makamının Halilurrahman gibi geniş alana yayılması için proje hazırlandı. Bu iki makamı birbirine bağlamak için Kalenin arkasındaki 320 evin kamulaştırılmasını içine alacak büyük bir projedir. 70 milyonluk bir projedir ve bunun da kaynağı hazırlanmıştır. Bu ödenek Büyükşehir tarafından 25 milyon, Eyyübiye Belediyesi tarafından 10 milyon, Kalkınma Bakanlığından 25 milyon kaynak sağlandı. Proje ödenek durumu çözülmüş durumda. Acele kamulaştırma kararını almak durumundayız. Bu kadar ev kamulaştırılmazsa mahkemelik olması an meselesi. Bu yargıya taşındığı zaman yıllar sonra ancak çözülebilir. Bu, turizm alanında çok önemsediğim bir projedir." ifadelerini kullandı.
SADECE BELEDİYENİN GELİRİ İLE BÜYÜK PROJELER OLMAZ,
Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi, " Beldeyeler sürekli kaynak ve projeler üretmelidir. Biz bu konuda hiç boş durmadık. Kaynakları doğru yerde kullanmak lazım.. Biz bunların değerlendirmesini çok iyi yaptık
Birkaç örnek vermek gerekirse; Hayvan Borsasının ihalesi yapıldı, ödenek durumu çözüldü. 15 Mart'ta Eyyüpnebi projesi ihaleye çıkacak. Bu da önemli bir proje ve ödeneği çözüldü. Bu projeler gerek görsellik gerek turizm alanında, sosyal, şehircilik anlamında Şanlıurfa'yı şaha kaldıracak projelerdir. Bunların hepsinde de somut adımlar atıldı.  GAP Vadisi projesini ben bitmiş olarak kabul ediyorum. Çünkü burada 2 etap kaldı. Bir etapta çalışmalar yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi aklını kullanıyor ve birçok projede diğer kurumları da dahil ediyor. Çünkü sadece Büyükşehir Belediyesi bunun altından kalkamaz. Yani projelerin koordinasyonunu Büyükşehir yapıyor ama sadece kaynak noktasında diğer kurumları da işin içine koyuyor." şeklinde konuştu.
'ZAMAN VE SÜREÇ PROJELERİMİZİN DEĞERİNİ VE ÖNEMİNİ ORTAYA KOYACAKTIR'
Urfa için her zaman bir çalışma içinde olduklarını, yeni kaynakları üretmek için sürekli bir ekip çalışması yaptıklarını ifade eden Başkan Çiftçi, "Çok güzel bir ekip ruhu ile ciddi projeler ürettik, 300 milyon Tl üzerinde bu Şehir’e hibe finansman sağladık. .Projelerimiz muhakkak değer kazanmıştır. Vatandaşlarımız her yere rahatlıkla gidiyorsa her kapı açılıyorsa bunların payı var. Biz hızlı bir süreç geçirdik. Vatandaşların kafasında yanlış algılar olabilir ama bizden sonraki dönemlerde ne kadar başarı sağladığımız anlaşılacak. Bir taraftan asfalt yaparken, öte taraftan su şebekeleriyle uğraşıyorduk. Öte yandan sosyal alanlarda çalışmalar yürütüyorduk. 3 buçuk yılda Şanlıurfa çok önemli bir gelişme kat etti. Çok hızlı ilerlediği için henüz sindirilemedi. Bunların sindirilmesi için biraz zamana ihtiyaç var. Ama vatandaşlar yine de projeleri fark etmiş, onaylamıştır." sözlerine yer verdi.
'BÜYÜKŞEHİR’E ÇOK BİNLERCE DÖNÜM GAYRI MENKUL KAZANDIRDIK'
Kaynak noktasında Büyükşehir Belediyesinin çok gayrimenkul aldıklarını ifade eden Başkan Çiftçi, " Şuanda Büyükşehire ciddi anlamda gayrı menkuller kazandırdık. Urfamız ve insanlarımız bu hizmetti hak ediyor. Biz 261 milyon liralık belediyenin borcunu ödedik. 300 milyon hibe almışız. 300 milyon da faizsiz kredi almışız. 1 buçuk katrilyon değerinde gayrimenkulü 160 milyon liraya parasını ödeyerek tapusunu almışız. Bu da 60 bin dönümlük alandır. Bu çok güzel bir kaynak yönetimidir. Biz makineyi, hizmet binalarını güçlendirdik. Kaç tane personel aldık ve bunlara ne kadar harcandı, önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Bununla ilgili bir kitabı esnaflara, vatandaşlara dağıtacağım. Biz birçok ülkeyle birçok alanda kaynak projeleri çalışmaları yaptık. Proje güzel olunca kaynak da geliyor. Biz projelerimizle güven aldık, güven aldıkça Şanlıurfa'ya kaynak geldi. Eğer çaba gösterilmezse, proje üretilmezse, kaynak aranmazsa sadece hükümetten gelen rutin projeler onaylanır. Bu da bakım onarım, personel maaşından öteye gitmez. Şanlıurfa bir başarı elde etmişse, bunun nedeni Büyükşehir kadrolarının yurt dışında ve çeşitli projelere aldığı desteğini ve hibelerin önemi çok Büyük. Urfa’da yapılan birçok hizmetti aldığımız hibeler yoluyla yaptık. Yaptığımız hizmetlerin Urfa’ya ve halkımız hak ediyor. Bizde elimizdeki kaynakları en iyi şekilde değerlendirdik. Buda bize Türkiye genelinde Başarı getiriyor.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.
MEHMET CANBEK