AT’LA TERAPİ MERKEZİ AÇILDI

Şanlıurfa Hipodromu bünyesinde faaliyet gösterecek At’la Terapi Merkezi’nin açılışını Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci ve TJK Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

At’lı dayanıklılık yarışması ve at’lı gösterilerin de düzenlendiği açılış etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu.

Özel olarak yetiştirilmiş atlar ve uzman fizyoterapistler eşliğinde terapatik seanslarla fiziksel, zihinsel ve duygusal bozukluğu olan çocukların gelişimine katkı sağlayan At’la Terapi Merkezi, haftanın 3 günü Salı, Çarşamba ve Cuma günleri 10.30-17.00 saatleri arasında hizmet verecek. Merkezden, tedavisine doktor raporuyla izin verilen tüm engelli çocuklar ücretsiz olarak yararlanabilecek.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Türkiye’de bütün belediye başkanlarına çağrı yapmak istiyorum. Türkiye’de atçılık ile ilgili faaliyetlerin az olduğu bütün büyükşehir belediyelerinde hatta bütün il belediyeleri her biri nasıl halı saha yapıyorsa ilinde yaşayanların spor yapması için aynı şekilde böyle bir tesis de yapabilir. Bu hiçte maliyetli bir iş değil. Türkiye’de at çok 30 binin üzerinde at var. At dediğimiz zaman illa saf kan olması gerekmiyor. Çocukların her yaştan insanın binebileceği durumda olsun yeter. İnsanlar atla bu şekilde iletişim kuruduğunda bu adar mı iyi iletişim kurabilir. Atın insana benzeyen birçok özelliği var. Böyle bir merkezin Şanlıurfa’da dünya atçılık merkezinin önemli merkezlerinden biri olan yerde bu tür bir tesisin kurulması ve Şanlıurfalıların en fazla bu tesise sahip çıkarak katkı sağlayacağına inanıyorum.” Dedi.

Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci’de, “Bütün hipodrom olan şehirlerde bu hizmeti vermeye çalışıyoruz. İlk olarak İstanbul'da başladık arkasından Diyarbakır, İzmir, Bursa-Eskişehir ve burada açıyoruz. İnşallah diğer Hipodromu olan illerde de bu hizmeti devam ettirmeye çalışacağız. Verilecek olan bu terapi sonrası özellikle İstanbul'da konuşamayacak olup gelip konuşarak gidenleri gördüm ve ilk kelimesinin at olduğuna şahit oldum yürüyemeyen çocukların yürüyebildiğin i gördüm. Dolayısıyla bu toplum için özellikle Down sendromlu ortopedik özürlüler için müthiş bir terapi sağlıklı bir toplum için at binmenin önemini insanlarla paylaşmaya çalışıyoruz. Çünkü at resmen psikolojik tedavi yapan bir hayvandır. Amerika'da yapılan bir araştırmada 28 gün birer saat atla vakit geçirmenin 6 ay psikolojik tedaviye denk geldiğini gösteriyor. Biz bütün hipodromlar da herkese binicilik öğretmeye çalışıyoruz ilk defa İstanbul'da 8-10 yaş çocuklarına hipodromun aramızda binicilik okulları açıyoruz ücretsiz olarak.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yapılan konuşmaların ardından tesisin kurdelesi protokol ve minik çocuklar tarafından kesilerek hizmete açıldı.

MEHMET ER