ARAÇ RUHSATLARINI NOTERLER VERECEK

Araç sahipleri 2. El araçlarının ruhsat işlemlerini artık emniyet değil noterlerden yapacak.

Araç ruhsatlarının noterden alınması ile ilgili Yeniurfa Gazetesi muhabirine bir açıklama yapan Şanlıurfa 7. Noteri Remzi Canbeyli şunları söyledi: “Adalet ve İçişleri bakanlıklarının müşterek yönetmeliği 31 Ocak 2018 tarihli Resmi gazetede yayınlandı ve bundan sonra araçların satış devir ve tescil hizmetlerinin yürütülmesi hakkında yönetmelik ile 1 Şubat 2018 tarihinden itibaren ikinci el araç satışlarının ruhsatları da noterlikler tarafından verilecek.

YAKIN TARİHTE SIFIR ARAÇLARINDA RUHSATLARI DA NOTERLER VERECEK

Şu anda öngörülen tarih 14 Şubat İnşallah o tarihten itibaren sıfır araçlarında ruhsatları noterliklerde verilecek. Bu hizmetlerin noterliklerde daha iyi daha düzenli daha güzel yürüyeceğine inanıyorum halkımız için milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Daha önce 2018 itibariyle 164 lira alıyorduk şimdi 180 küsür oldu. 15 TL lik bir fark geldi. Vatandaş satış işlemini yapınca ruhsatını da alıp gidecek, emniyete gitmesine gerek kalmayacak artık. Yükümüz biraz artacak ama Noterler bu konuda donanımlı özellikle Türkiye Noterler Birliği alt yapısı itibariyle donanımlı, dolayısıyla herhangi bir aksamaya mahal vermeden noterlikler bu işin altından kalkabilir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

RUHSAT YENİLEMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Aracınızla trafiğe çıkmadan yapmanız gerekenlerin başında ruhsat işlemleri geliyor. İşte yolda kalmamak için yapılması şart olan ruhsat işlemleri...

İzin belgesi niteliğine sahip olan ruhsat sıfır ya da ikinci el bir araç alındığında işlemlere başlanarak resmiyeti tesciller. Ruhsat alma işlemi artık eskisi kadar zor ve zahmetli değil. İşte adım adım ruhsat işlemleri:

1. İlk olarak aracın herhangi bir trafik cezası ya da MTV borcunun olup olmadığı sorgulanır. Araç üzerinde borç varsa satış işlemi yapılamaz. Önceden olduğu gibi vergi dairesinden bir belge almaya gerek olmaksızın, notere gidildiğinde araç üzerinde borç olup olmadığı internet ortamında görüntülenebiliyor.

2. Araç muayenesi diğer önemli konulardan biri. Muayenenin olmaması satış konusunda engel değil. Ancak alıcı üzerinde maddi ve hukuki sorumluluk oluşturabilir. Bu kontroller yapıldıktan sonra satıcı ve alıcı notere giderek satış sözleşmesi oluşturur. Satış işlemi burada gerçekleştirilir. Belirlenen tutarda işlem ücreti yatırılır. Eğer araç plakası değiştirilemeyecekse başka bir işlem yapılmaz. Araç sahibine geçici belge verilir. Ruhsat daha sonra aracın yeni sahibinin adresine kargoyla gönderilir.

3. Bu işlemlerden sonra 10 gün içinde aracın trafik sigortasının (alıcının yapacağı zorunlu mali mesuliyet sigortası) yaptırılması gerekir.

RAMAZAN GÜLER