ALTUN: İSTİHDAMIN ÇARESİ ESNAFTIR

Başkan Altun yaptığı açıklamada; “NEDEN? Çünkü; MİM, B102, TOK gibi zincir marketlerin her şubesinde ortalama 3-4 kişi çalışmakta. Ama o Mahallede Bakkal, Manav, Kasap, balıkçı, Kuruyemiş, Büfe, Kırtasiye, Şarkiteri, Tuhafiye, Züccaciye, Parfümeri, Bijuteri vs… gibi 100 lerce Esnaf ve Sanatkarları YOK eder.. Bu esnaf ve Sanatkarlar her birisi ortalama 5 kişilik ailesi olsa kaç tane işsiz oldu.. varın siz hesap edin.

Alış verişlerinizi Zincir marketlerden yaptığımız zaman 5000-8000-9000 şubeleri olan, zaten zengin olan ve sahibini hiç görmediğiniz, hiç tanımadığınız zincir marketlerin sahiplerini daha da zengin etmiş oluruz. Yani Denize 1 Sürahi SU da biz katmış oluruz. Denize kattığımız bir Sürahi SU onlar için çok şey ifade etmeyebilir AMA BAKKAL’dan aldığın zaman 1 BARDAK bile olsa, 1 YUDUM bile olsa BAKKAL için, ESNAF için CAN SUYU’dur.

NEDEN CAN SUYUDUR…

Çünkü; Zincir marketler Şanlıurfa’dan alış veriş yapmazlar, anlaştıklar belli başlı fabrikalar var onlardan alırlar, kendi nakliye kamyonları var onlarla taşırlar. Vergilerini İstanbul ve Ankara gibi yerlere verirler, Şanlıurfa’ya faydaları yoktur, Çöplerini Belediyelerimiz toplar, Muhasebecileri de İstanbul veya Ankara’dadır, Şanlıurfalı Muhasabeciler de kazanmaz. Oysa Bakkal (Esnaf) Vergisini Şanlıurfa’da verir. Şanlıurfa’lı Muhasabeci kazanır, ŞUTİM’den Sebze, Meyve, Yoğurt, Peynir alır Şanlıurfa'lı Komisyoncu (Kabzımal) kazanır. Yoğurt, Peynir ürünlerini Şıra pazarından alır Şıra pazarı esnafı kazanır. Oradaki Hamallar kazanır. Pikap ile malı dükkanına getirir pikapçı kazanır. Pikapçı gider petrolden yakıt alır petrolcü kazanır. Pikabı arızalanır Şanlıurfalı tamircide yaptırır tamirci kazanır. Köylümüzün Süt’ünü, yoğurdunu, peynirini, Domatesini, Biberini, Nane- Maydanozunu satar Şanlıurfa'lı köylü kazanır... kapatın bunları bakın işsizlik nasıl biter!” diyerek sözlerini sonlandırdı.

MEHMET CANBEK