AK Vekil Açanal’dan DEDAŞ ve Gazeteciler derneğine ziyaret

Günün ilk ziyaretini, beraberinde AK Parti Şanlıurfa Kadın Kolları İl Başkanı Demet Saatçi Güven, Haliliye Belediyesi Meclis üyeleri Halil Yetkin ve Mahmut Aksoy ile birlikte Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Şanlıurfa İl Müdürlüğüne gerçekleştiren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili adayı Ecz.Gülender Açanal, DEDAŞ’ın yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler aldıktan sonra seçim çalışmaları sırasında kendisine iletilen vatandaşların sorunlarını dile getirdi ve çözüm konusunda gereğini yapılması ricasında bulundu.

DEDAŞ İl Müdürü ziyaretinde, seçim startı verildiği günden itibaren aralıksız çalışmalar yürüttüğünü belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili adayı Ecz. Gülender Açanal, “Seçim çalışmalarımızı şu ana kadar genellikle il merkezinde sürdürdük. Tabi merkezde de bazı sorunlar var. Hem onları sizlere iletelim, hemde kırsala çıkmadan önce sizden elektrikle ilgili kırsaldakilerin sorunları ve ne zaman giderilebileceği konusunda bilgiler alalım istedik. Kırsaldan DEDAŞ ile ilgili çok müracaat olacağına inanıyorum. Onun için sizden bazı bilgiler edinelim istiyorum” dedi.

Bölgemizde kayıp, kaçak bayağı yüksek

DEDAŞ Şanlıurfa İl Müdürü ise, il genelinde bazı sorunların var olduğunu ve halen devam ettiğini belirterek, “Sıkıntılı olan yerlerimiz var. Ancak bizde gücümüzün üzerinde yatırım yapmışız. Yani EPDK’nın bize yapmakla yükümlü tuttuğu yatırımın 2 katı yatırım yapmışız. Devirden itibaren şu ana kadar 450 milyon liralık yatırım yapmışız. Bu halen devam ediyor. Bu sene de 100 milyon civarında yatırım yapıyoruz. EPDK; 5’er yıllık süreçler içersinde yapmakla yükümlü olduğumuz yatırım miktarını belirliyor. Mesela 2016 – 2021 arası yapmakla yükümlü olduğumuz yatırım miktarı 210 milyon lira. Aslında her seneye 60 – 70 milyon gibi bir rakam düşmesi lazım ama, biz geçen sene, bu sene hep bunun üzerinde yatırım yaptık. Eksiklikleri bizim birden düzenlememiz mümkün değil. Biliyorsunuz; yatırımları özelleştirmede şirket kendisi yapıyor ve Devletten 10 taksitte geri alıyor. Sermaye şirketin kendi sermayesi. Birde bölgemizde kayıp, kaçak bayağı yüksek. Düzgün miktarda enerji bedelini de toplayamıyoruz. Yani yatırıma yöneltilecek para miktarını toplayamıyoruz. Dolayısıyla sıkıntılara neden oluyor. Sizde karşılaşacaksınız, hemen herkesin aklına gelen trafonun düşük çalışması. Neden başka da olsa mutlaka trafonun yetersizliğinden bahsedeceklerdir.Böyle yanlış bir yaklaşımda var. Belki trafonun çok dağınık yerleşim olması nedeniyle kesintilerin olması, iletkenlerin birden soğuması, onların düzeltilmesi ile ilgili bir sürü düzenleme var, Biz onları yapıyoruz ama vatandaş hemen trafonun gücü yetmiyor, yükseltilsin gibi talepler geliyor. Başka bölgelerle kıyaslandığında 100 Kawa trafo en az 80 haneyi idare ediyorken, biz 160 Kawa trafoyla 40 haneyi memnun edemiyoruz. Yetmiyor yani. Birazda insan ağırlıklı. Klima kullanımı ve ısınma ağırlıklı kullanımda cam, kapı açılması çok yakıyor, tüketimi arttırıyor” diye konuştu.