Unutulan yemekler yaşatılıyor

Yöresel ev yemeklerinin yaşatılması projesi kapsamında ŞURKAV tarafından düzenlenen ev yemekleri sunumu Balıklıgöl mevkiinde bulunan Bagdadi evinde yapıldı.

Kentin unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinin tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Abdullah Erin, “3 aydır devam etmekte olan ŞURKAV’ın yürüttüğü yöresel yemeklerimizin damak tadımızın eski yemeklerimizin tekrar keşif edilmesine yönelik bir proje bu proje kapsamında annelerimizin, ninelerimiz yaptıkları bu yemekleri insanlara sunmak konusunda çalışma yapıyoruz.” Dedi.

Şanlıurfa mutfak kültürü ile Türkiye’nin önemli kentlerinin başında geliyor. Bu kapsamda unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizin tanıtımı ve yaşatılması noktasında önemli adımlar atılıyor.

Şanlıurfa Valiliğinin bünyesinde, Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından bir kurs açıldı. Kursa katılan 15 öğrenciye kentin yüzyıllar boyunca yapılan ancak son dönemlerde unutulmaya yüz tutmuş yemekleri öğretiliyor.

ŞURKAN’ın düzenlediği toplantıya Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz, ŞURKAV Genel Sekreteri Şükrü Üzümcü ve Şanlıurfa’da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

Projenin amacının anlatıldığı sunumdan sonra söz alan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin şunları söyledi; “3 aydır devam etmekte olan ŞURKAV’ın yürüttüğü yöresel yemeklerimizin damak tadımızın eski yemeklerimizin tekrar keşif edilmesine yönelik bir proje bu proje kapsamında annelerimizin, ninelerimiz yaptıkları bu yemekleri insanlara sunmak konusunda çalışma yapıyoruz. Proje ile hem kentin zenginliklerini tanıtmayı hem de kursiyerlere iş imkanı açtık. Unutulamaya yüz tutmuş yemeklerimizin yeni nesillere aktarılmasını amaçlayan bir proje. Bu proje kursiyerlerimizin, ninelerimizin yapmış olduğu yemekleri tekrar yapmak suretiyle iş sahibi olmalarını sağlıyor. Bu proje ile zenginliklerimizi hem ulusal hem de uluslararası anlamda tanıtmayı amaçlıyoruz. 6 ay sürüyor kurs süreleri. Kursiyerlerimiz unutulan yemekleri yapıyor ki, bazılarını Urfalılara ve basın mensuplarına sorduğumuzda onlar da bilmiyorlardı. Bu acı bir şey aslında. 6 aylık bir proje, ilk etapta 15 tane kursiyerimiz var ama geçen süreç içerisinde çok sayıda Urfalının kursa katılmak adına taleplerinin olduğunu öğrendik ve inşallah bunun devamını da getireceğiz. 12 bin yıllık bu şehirde geçmişten gelen çok büyük bir yemek çeşitliliği var. Yemek kültürümüz sadece kebaptan ibaret değil ya da sadece fırın kültüründen ibaret değil Şanlıurfa’nın yemekleri. Bunu bu proje ile anlatmaya çalışıyoruz. İnşallah yeni kursiyerlerle devam edecek.

Şanlıurfa’nın yemeklerinin tescillenmesi için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Vali Erin, “Şanlıurfa’ya özgü yemeklerden 8-10 tanesi tescillendi ama henüz tescil ettiremediğimiz çok sayıda ürünümüz var. İlk etapta Bilim ve Sanayi Bakanımıza 15 yemek ve üründen oluşan bir liste teslim ettik. İnşallah onların hazırlıklarını yapıyorlar. İnşallah adım adım bunların tescilini ve patentini Şanlıurfa olarak alacağız. Diyerek sözlerini sonlandırdı.

MEHMET ER