'ALS hastalığı erkeklerde biraz daha sık görülüyor'

İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Emre Güner, 21 Haziran Dünya ALS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığının merkezi sinir sisteminde omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede yer alan motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelen bir hastalık olduğunu belirtti.

ALS'nin, omurilikte kasları besleyen sinirlerin bulunduğu bölgeyi etkilediğini ve bu bölgelerde hastalık yüzünden sağlıklı sinirler yerine sertleşmiş veya hasarlı dokular geliştiğini aktaran Güner, ''Bunun sonucunda kaslar beslenemez ve git gide zayıflayıp küçülür, ilerleyen dönemde ise felç gelişir. Ancak zihinsel fonksiyon ve hafıza kayıpları oluşmaz.'' ifadelerini kullandı.

ALS hastalığı erkeklerde biraz daha sık

ALS hastalığının dünyanın her yerinde ve her kesimden insanda ortaya çıkabildiğine işaret eden Güner, ''ALS hastalığı erkeklerde biraz daha sık görülüyor. Ortalama başlangıç yaşı 55'tir. Ancak çok genç yaşta da çok ileri yaşta da görülebilir. Nüfusun yüz binde 2-6 kadarı ALS hastasıdır. Her yüz bin kişiden yılda 2-6'sı ALS'ye yakalanır. Nedeni tam olarak bilinmediğinden belirtilerine yönelik tedavi edilmektedir. ALS'nin henüz kesin tedavisi yoktur. Yeni ilaçlar ve tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar sürmektedir. İlaç dışında hastanın mümkün olduğunca rahat ettirilip, normal yaşantısını devam ettirecek tedbirler alınması önemlidir. Örneğin İtalya'da gerçekleştirilen yeni bir çalışma sondayla yapılan iyi bir beslenmenin ALS'de hayatta kalma oranını artırdığını göstermiştir.'' değerledirmesini yaptı.