Yatırımcı kâr bekliyor

Altın son günlerde yüzde 4 değer kaybederek, 1,221.80 dolar seviyesine geriledi. Altının ons fiyatının düşüşünde, ABD'li fonların pozisyonlarını kapatması etkili oldu. Altının onsu, 2013'ün ikinci yarısında yüzde 23 değer kaybetti ve ikinci çeyreği rekor bir değer kaybıyla kapatma yolunda hızla ilerliyor. Gram altın 77.6 liradan işlem gördü. Cumhuriyet altını ise 509- 516 TL arasında seyir ediyor.
Altın fiyatlarında ki önemli düşüş ise Şanlıurfa'da piyasaları vurdu. Altın borcu olanlar kuyumcular yolunu tuttu. Altın fiyatlarında yaşanan bu düşüşü fırsat bilen vatandaşlar borçlarını ödemek için kuyumculara akın etti. Nakit parası olan bazı vatandaşlarda altın fiyatlarının yeniden yükseleceği ümidiyle altına yatırımına gitti. Kuyumcular ise altın fiyatlarında fiyatlarda belirsizlik olduğu sırada altın satamadıklarını söyledi. Kuyumcular, altın borcu olanların da borçlarını kapatmak için altın aldıklarını belirtti.
Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İ. Halil Demirkol uzun vadeli yatırım yapmak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulundu. Demirkol, uzun vadeli yatırım isteyenlere yatırım yapabileceklerinin altını çizdi. Son zamanlarda altın piyasasındaki düşüşe bir anlam veremediklerini belirten Demirkol, altının düşme konusunda kendilerinin şaşırdıklarını vurguladı. Yatırımcılara uzun vadede yatırım yapma tavsiyesinde bulunan Demirkol,"Dünya piyasında altına en büyük yatırım yapıldı. Uzun vadede yatırım yapmak isteyenler alabilirler. Yatırım sonucunda altından kar edebileceklerini söyleyebilirim. Altın piyasası ile ilgili spekülatörler görev başında olabilir. Altın hem dünyanın hem de ülkemizin en önemli ekonomik araçlarının başında geliyor. Yükseldiği noktalardan tekrar bu kadar gerilemesi kuyumcuları zor durumda bırakmıştır. Nihayetinde bir dünya piyasası özellikle altın da son zamanların en büyük yatırımı yapıldı. Dolayısıyla bunun üzerinde spekülasyon yapılması muhtekir. Ben özellikle yatırımcılarımıza şuan itibarı ile eğer uzun vadede yatırım yapma imkânları varsa, altınlarını bozdurmamalarını tavsiye ediyorum. Zaten altın takı olarak hem ilimizin hem hem de ülkemizin vazgeçilmez yaşam parçasıdır. Yatırım yapacak olan yatırımcıların uzun vadeye yatırım yapmaları sonucunda altından kar edebileceklerini söyleyebilirim" dedi. ŞAHBAN KILIÇ