Anız konusundaki duyarlılık Urfa'nın büyük ayıbı

Şanlıurfa'da geçen yıl buğdayda 3 Milyon 687 Bin 745, Arpada ise 1 Milyon 904 Bin 064, mercimekte 801 Bin 240 dekarda üretim gerçekleştirildi. İkinci ürün olarak ekilen Mısır'da ise 1 Milyon 16 Bin 104 dekardır. Hububat alandaki sap artıkları yaklaşık 1,5 milyon ton civarında bulunuyor. Bu miktarın tamamının yakılmasıyla atmosfere salınan CO2 miktarı yaklaşık 24-25 bin ton dolaylarında seyir ediyor. Yaklaşık 300 ton kül, SO2, metan, karbonmonoksit gibi gaz ve emisyonları anız yakmanın küresel ısınmaya ve atmosfer kirliliğine zararları dikkat çekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevresel etki değerlendirmesi izin ve denetim genel müdürlüğü anız yakmanın çevreye verdiği zararları önlemek ve toprağın korunması amacıyla internet sitesinden duyuru yayımladı. Buna göre, Bakanlık, anız yakma yasağına uymayanlar hakkında Çevre Kanunu'nun 20. maddesine dayanarak dekar başına 33,83 lira idari para cezası uygulayacak. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlar ile bitişik yerlerle meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat artırılacak. Geçen yıl ise dekar başına 31,39 lira idari para cezası uygulandı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen hububat anız mevsiminden sonra her yıl olduğu gibi sıkça yaşanan yangınları hakkında açıklamalarda bulundu. Öztürkmen, tarım tekniği, toprak verimliliğine büyük zarar veren uygulama insan ve çevre sağlığını tehdit eden bir en önemli faktörlerin başında geldiğini kaydetti. Toplumun tüm kesimlerine önemli bir sorumluk düştüğünü belirten Öztürkmen, "Ziraat Mühendisleri Odası olarak başta çitçilerimizi, kendi çıkarları gereği anız yakma uygulamasını terk ederek, sürdürülebilir tarım, çevre ve insan sağlığına duyarlı bir tarım yapmaya davet ediyoruz. Bu konuda destekleyici ve özendirici tarım politikalarının oluşturulmasını ise kamu yetkililerinden bekliyoruz."dedi.
Anız yangınları ikinci ürün ekimindeki masraflartan
kaçmak için çıkarılıyor
Öztürkmen, Şanlıurfa sınırları içerisinde yer alan tarım alanlarında 2. ürün ekimi için masraftan kaçmak, hızlı şekilde toprağı işlemek ve az emek harcamak adına tarım alanları yakıldığına dikkat çekti. Anız yangınlarıyla birlikte ilimizde çevre ve hava kirliliği artığına vurgu yapan Öztürmen, tarım alanlarındaki organik madde miktarının azaldığını ifade etti. Öztürkmen,"Topraklar daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma gelmektedir. Topraktaki mikro organizmaların Yüzde 80 zarar görmesi sonucu verimde de azalmalar olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Bu da devlete milyonlarca dolara mal olmaktadır. Günümüz şartlarında anıza ekim yapan tarım aletlerinin olması, güçlü traktörlere ve kombine tarım işleme makinelerine sahip olunması, ilkel metotlara başvurulması herkesin ayıbıdır. Dünyada ve ülkemizde yaşanmayan; ancak ilimizdeki farkındalığın ve duyarsızlığın bu konuda olması büyük bir ayıbımızdır." Şeklinde konuştu.
MEHMET CANBEK