“İŞGEM’in Urfa’da oluşması şart”

ROPÖRTAJ: ŞAHBAN KILIÇ

Kısa adı KOSGEB olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Şanlıurfa İl Müdürü İdris Erkeksoy ile bir araya gelerek Şanlıurfa’da yapılan çalışmalar ile ilgili sohbet havasında bir röportaj gerçekleştirdik.

Yeniurfa Gazetesi olarak her hafta önemli bir ismi konuk ettiğimiz “Sen Söyle Şanlıurfa’nın” bu haftaki konuğu yıllardır KOSGEB’te yaptığı başarılı çalışmalar ile adından söz ettiren Şanlıurfa İl Müdürü İdris Erkeksoy oldu.

Sorduğumuz birçok soruya içtenlikle cevaplar veren Erkeksoy’a, KOSGEB’in Şanlıurfa’da yaptığı çalışmaları, İstihdama yönelik ne tür çalışmalar yaptığını, KOSGEB’in verdiği faizsiz kredileri almak isteyenlerin neler yapması gerektiğini ve daha birçok konuyu biz sorduk, KOSGEB Şanlıurfa İl Müdürü İdris Erkeksoy cevapladı.

SORU: ÖNCELİKLE ÇALIŞMALARI VE FALİYETLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Öncelikle size teşekkür ediyorum. Şanlıurfa referandum sonrası gayet güzel bir döneme gireceğinden hiçbirimizin kuşkusu yok.

KOSGEB olarak bizde bugüne kadar yapılan iş ve işlemlerini hep yanında olmuşuzdur. Özellikle son 4 ay içersin de hepinizin de yakından takip ettiği gibi banka kredi faiz desteğine hızlı bir şekilde yönelmiştik. 

Bu özellikle daralan piyasada iş hacmini genişletmek açısından en küçük esnaf ve sanayicilerimize bir can suyu niteliğini taşıdı. Şanlıurfa geneline baktığımızda yaklaşık 60 milyon TL lik bir kaynak şehrimize son 15 gün içerisinde girdiğini görüyoruz.

Bu kaynak iki defa bile el Dönüş Olsa yaklaşık 120 milyon, 130 milyon 3 defa döndüğünü düşünürsek yani 180 milyonlara kadar ulaşacak bir katma değer yaratacak umudu içerisindeyiz.

Bu programında alanlar var. Daha almakta olanlar var. Bunların almak haklarının yanmaması icabı ile 2 Haziran'a kadar programı uzattık. 2 Haziran’a kadar bu programınız devam edecek.

SORU: GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİDE VERİYORSUNUZ BUNUNLA İLGİLİ BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Devam eden önemli hizmetlerimizden bir tanesi girişimcilik kültürü, bildiğiniz gibi girişimcilik eğitimi yoğun bir şekilde veriyoruz. Son 2 sene içerisinde KOSGEB olarak KOSGEB başkanlıkla yapılmış olan İrtibatlarımız sonrasında KOSGEB başkanlık üzerinden vermeye başladık. Tamimiyle KOSGEB uzmanları tarafından eğitimler devam ediyor. Bunun yanında diğer kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan eğitimler devam ediyor.

URFA’DA 13 BİN KİŞİ GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ALDI

Urfa gelinimize baktığımızda yaklaşık 13 000 bin kişi bu girişimcilik eğitimini almış diyebiliriz. Bunların içerisinde ne kadar bugün iş yeri açmış 1150 tane iş yerin açmış olanlarla bugün itibariyle Bize yaklaşık 150 -200 tane de başvuru var. Önümüzdeki günler içerisinde bu yoğunluğuna gideceğiz, İnşallah.

Burada girişimcilik eğitimi alan arkadaşlarımızın eğitim süresinde daha kısa bir döneme çektik. Tabii Türk insan açısından Türk insanı bildiğiniz gibi gece yatıyor sabah kalkıp hemen bir iş yeri açayım, özellikle Bahar Ayları geldiğinde herkesin kanı kaynıyor. Mutlak surette bir işleri yapmak yada bir takım şeylere girişmek durumunda kalıyorlar.

Bu kapsamda girişimcilik eğitimimiz önümüzdeki günlerde daha da yaygın bir şekilde devam edecek. Bu arada Eyyübiye belediyemizin vermiş olduğu girişimcilik eğitimleri var. Yine İŞKUR aracılığı ile esnaf Birliği'nin yapmış olduğu eğitimler var. Aynı zamanda yine Büyükşehir Belediyemizin inşallah yakın zamanda başlayacak.

AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİ KAPSAMINDA YAPACAĞIZ EĞİTİMLER VAR

Bu eğitimler Bölgemizdeki girişimcilik potansiyelini arttırma açısından ayrı bir çaba olarak karşımıza çıkmakta. Bildiğiniz gibi organize sanayi bölgemiz bir derken iki oldu İki derken, üç oldu. Tabi bu girişimciler buralarda da yer alabilecekler.

Öncelikle bizim Şanlıurfa'da bulunan girişimcilerin bu halihazırda kurulacak olan ve kurulmuş olan organize sanayi bölgelerinde işyerlerini açmaları ve sürekliliğini sağlamalı istiyoruz.

Çünkü en büyük yatırımı yapacak ve bölgede sürekli sağlayacak olanlar gene Şanlıurfa genelinde elini taşın altına koymuş olan arkadaşlarımız ve kişiler olacağına inanıyoruz.

SORU: KÜÇÜK ESNAF VE SANATKARLAR İŞ YERİ BULMAKTA ZORLANIYORLARMI?

Tabii en önemli sorunlarından bir tanesi Şanlıurfa genelinde işyeri özellikle küçük esnaf ve sanatkarlarımız iş yeri bulunmakta ve bu işyerlerinde işlerine devam ettirmekte bir hayli zorluk çekiyorlar. Öyle ki biz bir işyerini açmış olan kişiyi işyerinde bulmakta zorlanıyoruz. Bunun önemli nedenlerinden biri de kira karşımıza çıkıyor.

Belki ilk başta kirayı düşük olarak ellerini alabiliyorlar ama daha sonraki aşamada o işlerini geliştirme aşamasında İş yeri sahibi her zaman söylediğimiz gibi belki onları bizden daha iyi takip ediyor. İşler iyi giderse bir sene sonra kirasını iki katı arttırma yöntemiyle ya da işte herkes gibi karşına çıkıyor.

SORU: İŞGEM İLE İLGİLİ BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Tabi bunun önlenebilmesi açısından bizim en önemli desteklerinizden gene bir tanesi olan İŞGEM Aslında zaman içerisinde bunu gündeme getirirken, İŞGEM nedir? İŞGEM iş geliştirme merkezi olarak dünyada kabul görmüş, ya da değişik isimler altında girişimci fidanlığı gibi indikatör olarak karşımıza çıkan şeyler. Çok güzel dünyada örnekleri var.

TÜRKİYE GENELİNDE YAKLAŞIK 18 TANE İŞGEM VAR

Bu iş geliştirme merkezleri yeni işini kurmak isteyen kişilerin işyerlerini oluşturabilecekleri büyüklükte Bir merkez gibi düşünün, diyelim mesala 1500-2000 metrekarelik bir alana sahip olan bir yere ortak kullanım alanları var, kreşi var, sekreter hizmetleri var, bir yöneticisi var yani orada işyeri kuran kişiler öncelikle 150.000 TL olarak verilmiş olduğumuz girişimcilik desteği orada alıyorlar.

İŞGEM İÇERİSİNDE İŞLERİNİ GELİŞTİRİYORLAR

Bu 5 senelik süreç içerisinde özellikle en kırılgan oldukları dönemde işlerini daha geliştirmeleri açısından kendilerine bir yardım amacıyla metrekaresi 1 lira 2 lira gibi çok cüzi kiralarla İŞGEM içerisinde işlerini geliştiriyorlar. 5 sene sonra işlerini geliştirmiş oldukları zaman içerisinde bunların İŞGEMlerden terkini istiyoruz. Yerine yeni girişimcileri alıyoruz. İŞGEM AÇISINDAN ŞANLIURFA KOSGEB’İN 750 BİN TL'YE KADAR DESTEĞİ VAR

Ayrıyeten kurulması aşamasında olan bu destek sonrası 100.000 TL de İŞGEMlerin geliştirilmesi yürütülmesi açısından verilen bir destek var.

Aslında uzun vadede yapılacak olan destek işlerden bir tanesini Ben Şanlıurfa genelinde iş geliştirme merkezini oluşturmasını istiyorum. Çünkü bunların Hatta ana merkezde değil 13 ilçemiz var. 10 tane taşra ilçemiz 3 tanede merkez ilçemizde olması gibi düşünebilir, niye derseniz? Çünkü ilçelerdeki insanların şehri aşırı derecede bir güçü var.

İşlerin iyi gittiği süre içerisinde herkesin işine geliyor ama insanlar orada ilçelerinden köylerinden kopuk gelirken bir yandan tarlasını evini bir şekilde terk edip geliyor. Şehirde bir iş bulursa çalışabiliyor ya da İşlere devam ettiği sürece işine devam ediyor. Ama herhangi bir kriz döneminde işsiz kalma döneminde kendisi de boşa düşüyor.

Bu ile gelmiş kiralık oturmuş ama ilçedeki yerini terk etmiş tarumar olmuş, tarlasını işlememiş, Aslında ilk etapta 13 tane İŞGEM bunların ilçelerde kurulması Bir tane de ana merkezde organizatör İŞGEM olarak kurulması Suriyeli misafirler açısından da çok daha iyi olabilirdi.

İLİMİZ İÇERİSİNE 600 BİN KİŞİYE VARAN SURİYELİ VAR

Onların artık misafirlikten çıkıp bize katma değer üretmeleri bir gelir sağlayacak düzeye gelmeleri gerekiyor. Bunların da belki İŞGEMler içerisinde istihdamı söz konusu olabilirdi. Yani genelde KOSGEB olarak aslında ana hedeflerinden bir tanesi bu İŞGEMlerin Şanlıurfa genelinde oluşturulması. Onun dışında zaten diğer desteklerimiz bütün olarak devam eden desteklerimiz var. Genel destek kapsamında onlar Çat Kapı desteklerimiz. İşletmelerin online bir şekilde gelip hemen 5 dakikada 10 dakikada alabileceği destekler var.

Bunun dışında Arge desteklerimiz var. Harran Üniversitesi'nin önümüzdeki günlerde ARGE pazarı var. 

Bunların hep bölgemize katma değer olacağını düşünüyorum. Özellikle kriz döneminde işletmelerin bir araya gelerek bir takım şeyleri daha kolayca yapabilecekleri inancı içersin de oluşturmaya çalıştıklarını bir destek son günlerde bunun üzerine de bayağı bir tanem alıyoruz.

SORU: KOSGEB’İN FALİYET ALANLARI NEDİR?

Son dönemde sigortacıları aldık sigortacılar bizim ana hedef kitlemiz oldu. KOSGEB’in ana hedef kitlesi Kobiler, Kobi 250 kişiyi açmayan yıllık cirosu işte ya da ne satışları 40 milyon TL’yi geçmeyen işletmeler KOBİ olarak karşımıza çıkmakta. Bir de hedef kitle olmayan bazı sektörler imiz var.

Bunlar Hukukçular, eğitim kuruluşları, sağlık kuruluşları, muhasebeciler gene diyoruz. Aslında KOSGEB'in ana sayfasına bakıldığında rahatlıkla faydalanabilecek durumda, 2009 yılı itibari ile yapılan desteklerdeki değişiklik sonrası hizmet sektöründe içersin alınmasıyla bizim sağımız çok gelişti. Şanlıurfa geneline bakıldığında yaklaşık 11000 bin tane işletme bizim veritabanımıza kayıtlı işletmedir.

SORU: KOSGEB İSTİHDAM YÖNÜNDEN NE GİBİ KOLAYLIKLAR SAĞLIYOR?

Evet, aslında KOSGEB istihdam açısından gizli bir kahraman olarak düşünebilirsiniz. Bu kurulmuş olan işletmelerin özellikle girişimcilik kapsamında kurulmuş olan işletmelerin her birinden 2 kişi çalıştırdığını düşünsek kendisiyle birlikte bugün 1100- 1200 tane işletmenin istihdama desteği var.

İŞLETMELERE NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİMİZ VAR

Bunun dışında İşletmelerin çok yoğun bir şekilde kullandı nitelikli eleman desteğimiz var. Bugüne kadar baktığımızda yaklaşık bir 700-800 tana bu şekilde nitelikli eleman kapsamında çalışanlar kişi var.  Çeşitli projeler kapsamında istihdam edilecek olanlar var. Yani en güzel bir destek.

NİTELİKLİ DESTEĞİMİZ 50 BİN TL'YE KADAR ÇIKTI

50.000 TL biliyorsunuz 3 senelik boyunca bir işletmenin nitelikli eleman desteği bazında kullanabileceği bir rakam 3 sene sonra tekrardan bu 50.000 TL sıfırlanıyor. Tekrardan kullanma şansı var. Yani bir seferlik değil.

SORU: FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLİRMİYİZ?

Şanlıurfa genelinde yaklaşık 3 bin 700 tane firma özellikle 2017 sıfır faizli KOSGEB destek kredisi ne başvurdu. Bir de bunun 2016 yılı aralık ayı vardı. Aralık ayında 422 tane işletme bu 50 bin lira faizsiz destek programına başvurdu.

Aralıktakilerin hemen hemen hepsi bitti. Ama alamayanların 31 Mayıs'a kadar uzatıldı. Diğer programında 2 Haziran'a kadar uzatıldı orada da yaklaşık bahsettiğim gibi yani yüzde 60’ı aştı. Yoğun bir şekilde işletmelerin bankadan talepleri devam ediyor. Süreç devam ediyor. Ama dediğim gibi bir 60 milyonluk falan bir kaynak Şanlıurfa’ya girdi.

SORU: KOSGEB OLARAK KAÇ PERSONEL İLE HİZMET VERİYORSUNUZ?

İnşallah önümüzdeki günler içerisinde personel açıkları sadece bizde değil bölgemizde düzenlenmesi, bölge genelinde nitelikli uzman personel istihdam edilmesini ben ana şartlardan biri olarak görüyorum. İnşallah Önümüzdeki dönemde bu programlarda Bunlar gerçekleşecektir.

DESTEKLER ÇOK KOLAY BİR DURUMA GELDİ

Hemen, hemen bütün desteklerimiz online sistem üzerinde oldu. Sistemden buraya gelmeden bir uzman ile görüşmeden bile rahatlıkla iş ve işlemlerini yapabilecek konuma geldi. Müsteşarımızın Şanlıurfa ziyareti sırasında yapmış olduğu bir açıklama vardı. Tamimiyle Online sisteme geçilecek. O zaman diyorlar uzakta olması bile hiç önemli değil. İşlemlerimizin bu şekilde daha da kolaylaşacağına ben inanıyorum. Diyerek sözlerini sonlandırdı.