Çoban: Yeni turizm sezonundan umutluyuz

ROPÖRTAJ: MEHMET ER

Yeniurfa Gazetesi olarak her hafta önemli bir ismi konuk ettiğimiz “Sen Söyle Şanlıurfa’nın” bu haftaki konuğu yıllardır turizm sektörünün içerisinde yer alan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban oldu.

Sorduğumuz birçok soruya içtenlikle cevaplar veren Çoban’a, Turizm haftası içerisinde yapılan etkinlikler ile ilgili görüşlerini, Yeni bir turizm sezonuna girdiğimiz şu günlerde Şanlıurfa’nın turizm potansiyelini ve buna yönelik çalışmalarını, Yerli ve yabancı turist sayısını arttırmak için ne gibi çalışmalar yaptıklarını, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odasının çalışmalarını ve daha birçok konuyu biz sorduk, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban cevapladı.                

ÖNCELİKLE SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Ben Müslüm Çoban Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanıyım.

TURİZM HAFTASI İÇERİSİNDE BULUNUYORUZ YAPILAN ETKİNLİKLERE DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ?

Şanlıurfa İl Kültür Turizm Müdürlüğü koordinesinde, Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi geniş çaplı bir program yapıyor. Tabii yapılan programlarda bazı eksiklikler var. Tabii bu konuda farklı görüşler var. Kimisi diyor ki, Urfa'yı, Urfalılara tanıtıyoruz. Bir de tabi program yapılırken Urfalıların bazı konulara hassasiyet göstermemeleri, tabi resmi kurumlar da kendi çapında bir şeyler yapıyor. Daha bütün olarak hareket edilmesi lazım, ya da konusunda uzman organizasyon firmaları ile görüşülebilir.

YENİ BİR TURİZM SEZONUNA BAŞLIYOR TURİZM POTANSİYELİ VE BUNA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ VAR MI?

Son iki buçuk üç yıldır hem Urfa’mız için hem bölgemiz için çok kötü bir sezondu. Tabii Türkiye'nin diğer bölgelerinde de Turizm kötüydü ama nispeten de olsa oralarda bir hareketlilik vardı. Ama Urfa’da hem Suriye'deki olaylar hem de terör örgütünün olaylarından dolayı tamamen Turizm biz bitti. Bundan en fazla oteller, turizm acentaları, seyahat firmaları, restoranlar, konukevleri etkilendi.                

Tabii ki turist rehberleri de çok kötü etkilendiler. Malumunuz Şanlıurfa'da bazı oteller el değiştirdi. Bazı oteller farklı uygulamalara başladılar düğün, nişan, sıra gecesi, gibi etkinliklerle çarklarını döndürmeye başladılar.

Çok şükür Nisan ayı itibari ile bir hareketlilik başladı. Şu anda hem Nisan hem Mayıs ayında otellerimiz in doluluk oranları yüksek düzeyde. Turist rehberleri iş almaya başladılar. Rezervasyonlar başladı. Umut edici durumda İnşallah bir sıkıntı olmazsa şu anda Turizm iyi gidiyor. Tabii şu da var, üç yıl önceki ile kıyaslandığı zaman çok da iyi değil ama geçen yıllara oranla kıyaslandığı zaman hareketlilik var umut verici güzel şeyler olacak.

YERLİ VE YABANCI TURİST SAYISINI ARTTIRMAK İÇİN NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPIYORSUNUZ VEYA NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI?

Şanlıurfa'da şu anki Turizm hareketlerimizin yüzde 99'u yerli turist, maalesef Avrupa'daki bazı ülkeler Amerika olsun Suriye’ya yakın olduğundan dolayı Şanlıurfa'yı güvensiz bölge diye tanımlıyorlar. Vatandaşlarına o bölgeye gitmeyin diyorlar. Maalesef Biz turist rehberleri olarak yabancı turistlerden elimizi yıkamış durumdayız. Onların Urfa'ya gelmesi oldukça zor ama tabii biz pes etmeyeceğiz. Turizmin İçindeki bütün paydaşlar olarak Valiliğimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyemiz, Otellerimiz ve rehberler olarak herkes kendi çapında bir tanıtım yapıyor. Gönül ister ki bu tür tanıtım faaliyetlerini bir çatı altında birlikte hedefe gidilmesidir. Bir kurum bir emek veriyor bir çalışma yapıyor, bakıyorsunuz başka bir kurumun o çalışmadan haberi yok. Böyle durumlar oluşuyor. Veya bir tanıtım yapılıyor, bizim asıl tanıtım yapmamız gereken Şanlıurfa dışındaki diğer insanlar olması lazım Büyükşehirlerde, büyük metropollerde olan insanlara Şanlıurfa'yı tanıtım yönünde çalışmalar yapmak lazım. Kimi zaman sadece Şanlıurfalılar olarak biz çalıp, biz söylüyoruz böyle durumlarda oluyor. O yüzden böyle tanıtım organizasyonlarının hedef kitleye yapılması lazım. Büyük şehirlerde birebir olarak tanıtım yapılması lazım.

Şanlıurfa'da Turizm çok çeşitli inanç turizmi için gelecek olanlar var. Kültür turizmi için gelecek olanlar var. Arkeoloji turizmi için gelecek olan insanlar var. Gaziantep malumunuz gastronomi ve Gurme anlamında yemekleriyle UNESCO listesine girdi. Gaziantep ile yemeklerimiz birbirine yakın olmasına rağmen Şanlıurfa bu listeye giremedi. Şanlıurfa'nın bu yönde çalışması oldu ama istenilen düzeye gelmedi. Özellikle gastronomi ve gurme anlamında da insanları Şanlıurfa'ya çekmemiz lazım. Ben Rehber olarak biliyorum, Şanlıurfa'ya veya değişik illere sadece yemek, yemek için gelen insanlar var. Uçakla sabahleyin geliyorlar, Biz turizm rehberi olarak gidip sabahleyin havaalanından karşılıyoruz, gelip yemeklerini yiyorlar. Tabii bunun yanında Balıklıgöl'de görmek istiyorlar, müzeyi geziyorlar, Göbeklitepe’yi ziyaret etmek istiyorlar. Ama tabii asıl hedef gelip bölgemizin yemeklerini yemek o bakımdan Turizm çok çeşitli, Önemli olan insanları buraya çekebilecek bir tanıtımın olması umut ediyoruz ve tabii ki daha da iyi olmasını bekliyoruz.

ODANIZIN ÇALIŞMALARI VE REHBERLERİMİZ HAKKINDA BİZE BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Şanlıurfa Bölgesel Rehberler Odası olarak 15 il Şanlıurfa'ya bağlı. Özellikle bazı büyük şehirlerimizde var bunların içinde, Doğu ve Güneydoğu'da 15 il Şanlıurfa'ya bağlı durumda. Şu anda bu da Turizm için büyük bir kazanç, büyük bir etki. Şu anda toplamda 109 tane Rehberimiz var. rehberlerimizin çoğunluğu Tabi ki İngilizce iyi biliyor. Bunun yanında Almanca, İspanyolca, Japonca, Arapça ve Farsça dillerinde de rehberlerimiz mevcut durumda. Bölgemize genellikle yerli gruplar geldiği için Türkçe anlatım yapılıyor.

ARAP TURİSTLERİN ŞANLIURFA'YA BAKIŞ AÇISI NASIL?

Türkiye'ye Arap turistler çok geliyor ama bölgemize çok fazla gelmiyor. Şanlıurfa biraz sıcak bir iklimde olduğu için onlar daha çok Bursa, Karadeniz, İstanbul bölgelerini tercih ediyorlar. İranlılar da genelde Antalya bölgesine, Akdeniz Bölgesi'ni tercih ediyorlar. O bakımdan inanç turizmi ile bağdaştırıla bilirse belki Urfa'ya da çekilebilir bu turistler.

SON OLARAK ŞANLIURFA'YA GELMEK İSTEYEN TURİSTLERE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Şanlıurfa'yı olmayıp da Ankara İstanbul ve Türkiye'nin değişik şehirlerinde yaşayan misafirlerimize ve halkımıza, Şanlıurfa çok güzel bir şehir, huzur şehri en başta peygamberler şehri, birçok peygamberin gelip geçtiği doğduğu yaşadığı ve kabrinin olduğu yer. İslam tarihi açısından da çok önemli bir şehir. Urfa güvenli bir şehir. Genelde ulusal medyada görünen bir Urfa algısı var. Suriye'nin yanında doğuda diye ama birçok gruplarımız Urfa'ya geldikten sonra şunu söylüyorlar, biz Şanlıurfa'yı bu kadar güzel ve huzurlu bir şehir olarak beklemiyorduk. Haberlerde göründüğü gibi değilmiş diyorlar. O yüzden biz de insanlarımıza, vatandaşlarımıza diyoruz ki, gelecek olan misafirlere Urfa güvenli bir şehir Her yönüyle güzel yemesiyle, içmesiyle, sıra gecesi ile kültür varlıkları dolu bir şehir. Şanlıurfalı olup da başka şehirde olan Şanlıurfalıları da buraya çağırıyoruz. Bir Urfalı gelirken beraberinde bir arkadaşını, bir Aileyi de getirirse Şanlıurfa turizmine daha büyük bir katkısı olur. Şu anda iklimde müsait durumda bahar ayı olması münasebetiyle her taraf yeşillenmiş durumda. Şanlıurfa'da birçok gezilecek mekanlar var. Arkeolojik bulgular var. Suyun olduğu yeri tercih etmek isteyenler Birecik, Halfeti gibi ilçelerimiz var. Doğa ile başbaşa olabilirler. Arkeoloji sevenler Harran'a ve Göbeklitepe’yi tercih edebilirler. Şanlıurfa'da zaten şu anda yabancıların en fazla ilgisini çeken yerlerinden bir tanesi Göbeklitepe. Urfa'da insanlar tarihi ve kültürel inanca yemek, sıra gecesi ile beraber zamanlarını dolu dolu ve keyifli bir şekilde değerlendirip memnun olmuş bir şekilde Şanlıurfa'dan misafirlerimizi göndeririz İnşallah herkesi Şanlıurfa'yı görmeye gezmeye davet ediyoruz. Diyerek sözlerini sonlandırdı.