TÜRKÜLERİN KARDEŞLİĞİ PEYGAMBERLER ŞEHRİNDE HAYAT BULUYOR

RÖPORTAJ: MEHMET ER

Yeniurfa Gazetesi olarak her hafta önemli bir ismi konuk ettiğimiz “Sen Söyle Şanlıurfa’nın” bu haftaki konuğu yıllardır sanatın içinde olan Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu önemli seslerden biri olan Haluk Özkan oldu.

Şanlıurfalı sanatçı Ekrem Arpak’ın sunduğu “Saz ve Söz” programında ilk olarak duyurulan “Türkülerin kardeşliği” projesi ve daha birçok konu hakkında sorularımızı içtenlikle cevapladı.

ŞANLIURFA'YA BİR DİZİ ZİYARETLERDE BULUNMAK İÇİN GELDİNİZ BİR ZİYARETLER HAKKINDA BİZE BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

H. ÖZKAN – Bundan 2 - 3 ay önce Ekrem kardeşimiz beni aradı TRT müzikte bir program var “Saz ve Söz” diye beni o programa davet edildiğimde o programda bana kendi projesinden bahsetti türkülerin kardeşliği projesi ben bu projeye inanılmaz derecede inandım tabii ki isminden de Anlaşılacağı gibi doğusundan batısına kuzeyinden güneyine türküler başladığında orada dinler, diller, ırklar mezhepler hiçbir şey olmaz Herkes bir çatı altında buluşuyor türküler başladığı zaman çok inandım ve bu projenin ilk basın açıklamasını yaptıktan sonra mecliste karşılık buldu toplumda karşılık bulduğu medyada karşılık buldu hatta birçok gazete benim yaptığım açıklamaları manşete taşıdı, bu çok onur verici bir şey ve meclise gittik vekiller destek verdi projeye herkes ucundan kenarından angaje olmak istedi ve bu projeyi başlatmak gerekiyor.

BU PROJENİN BAŞLAMA NOKTASI NERESİ OLACAK?

H. ÖZKAN - Bu projeyi başlatacak yeri neresi türkülerin kardeşliği ilk nerede söylenir ilk. Burası Urfa peygamberler şehri yani buradan nereyi harmanlarsanız, harmanlayın ciddi bir kardeşlik, kültür yani insana bir kelam var burada ve biz bu kelamı aldık. Ekrem kardeşimde Urfalı ben de artık Fahri bir Urfalıyım. Ve bu proje için direk Urfa’ya geldik. Sayın Valim, Belediye Başkanlarımız orada temalarda bulunduk. Projeyi ne kadar değerli bulduklarından bahsettiler. Gönlümüz şundan yanadır: Türkülerin kardeşliğine ait ilk konser çalışmasını biz Urfa’da yapmak istiyoruz. Ama bu projeyi yaparken şuna da çok itina göstermek istiyoruz. Bir çok alanda kuruluşlarımız var, örneğin çocuk esirgeme kurumu olsun yada engelli vatandaşlarımız olsun. Biz her konserimizde mutlaka belirli bir bütçe ayırarak bu kuruluşlara biz bağışta bulunmak istiyoruz.

BU PROJENİZ NASIL YANKI BULDU?

H.ÖZKAN – Dedim ya proje karşılık buldu, türkülerin kardeşliği projesi, İstanbul’dan bize ve projeye bizlere destek vermek isteyen ve gönül vermek isteyen birçok sanatçı kardeşimiz oldu. Önümüzdeki konserlerde bu arkadaşlarla beraber konser çalışması yapacağız. Sanıyorum biz ilk Urfa’da Ekrem, ben ve 1-2 sürpriz sanatçı arkadaşımızla bir konser gerçekleştirebiliriz. Bugün yarın kulağı elindedir, bunun gününü belirleyebiliriz. Buradan biz Siverek’e geçeceğiz, sayın kaymakamımız, belediye başkanımız davet ettiler daha sonra Adıyaman’a geçeceğiz Valimiz davet ettiler. Daha sonra Mardin’e geçeceğiz sayın valimiz ve bölge milletvekilleri davet etti. Bunu sadece bölgeyle sınırlamıyoruz, oradan Mersin’e geçeceğiz, memleketim olan Kayseri’yi planlıyoruz. Ve konserleri İstanbul, Ankara, İzmir’de gerçekleştirmemiz çok mümkündü ama biz ısrarla… Burada konserden sadece para kazanmak dert değil, öyle bir dert yok. Ama üst başlık önemli burada, türkülerin kardeşliği, En iyi nerden başlayabilir bu proje bu bölgeden başlayabilir, onun için de geldik daha lahmacun yemedik ama…

ŞANLIURFA’YI TERCİH ETMENİZDEKİ SEBEP NEDİR?

Her şehir şöyledir; eğer bir şehirden bir su içiyorsanız, o şehir size aittir.

BU PROJENİN MENEJERLİĞİNİ KİM ÜSTLENDİ?

Arpak film ve yapımcılık olarak hem düzenlenecek olan turnelerin hem de bundan sonra bölgedeki bütün müzik etkinlikleri, çalışmaları Yakup Yazar kardeşimiz üstlendi. Sadece turneyle ilgili değil tüm yapılacak olan etkinliklerde tek yetkili kişi kendisidir.

ŞANLIURFA’YA DAHA ÖNCE HİÇ ZİYARETTE BULUNDUNUZ MU?

H.ÖZKAN – Ben yıllar önce Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak gelmiştim buraya. GAP’ın ilk açılışında TRT naklen bir Haluk ÖZKAN konseri vermişti. Urfa halkının ve tüm dokusunun müziğe sanata karşı ne kadar duyarlı olduğunu biliyorum ben. Bu da bana görevdir şahsım olarak.

PEKİ, URFA’YA YILLAR SONRA GELİŞİNİZDE URFA’YI NASIL BULDUNUZ GEÇMİŞ YILLARA ORANLA?

H.ÖZKAN – Değişmiş inanılmaz bir defa gelişmiş herkesin eline sağlık. Şehir büyümüş şehir belki de benim gördüğüm en güzel yerleşim merkezlerinden biri olmuş. Diyerek sözlerini sonlandırdı.