ÇEÇEN: HALFETİ GÜNEYDOĞU'NUN BODRUMU DUR

ROPÖRTAJ: MEHMET ER

Bacasız sanayi turizme olan katkıları ile bilinen ve Şanlıurfa Turizm Elçileri Derneği kurucu başkanı olan Çeçen ile derneğin kuruluşunu, Şanlıurfa’nın turizm potansiyelini, Turizm sezonunun yaklaştığı şu günlerde neler yapılması gerektiğini ve daha birçok konuyu biz sorduk Şanlıurfa Turizm Elçileri Dernek kurucu Başkanı Memet Çeçen cevapladı.

 

HOCAM KISACA SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Ben 1945 Şanlıurfa doğumluyum ortaokul ve lise eğitimini Şanlıurfa'da tamamladıktan sonra öğretmen olarak göreve başladım. Türkiye'nin birçok illerinde öğretmen olarak görev yaptım. Öğretmenlik görevinden sonra iş hayatına atıldım. İş hayatında Avrupa birliği üyesi olan Danimarka'da Türk İşadamları ve Avrupalı İş adamlarıyla birlikte işbirliği ve fikir alışverişinde bulunduk.

 

KURULUŞUNDA GÖREV ALDIĞINIZ VE ÜYESİ BULUNDUĞUNUZ TURİZM ELÇİLERİ DERNEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Ben kendi memleketime nasıl daha iyi faydalı olabilirim diye Boğaziçi Üniversitesi'nin sosyal sorumluluk projesi Şanlıurfa Turizm Elçileri Derneğini kurdum. Bu dernekle bacasız sanayi olan turizme hizmet etmek istedim. Zaten benim branşımda Dış Ticaret Turizm Bölümüdür. Bunun için daha önce Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet içi Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından 1979 yılında, Türkiye'de seçilen Turizmci arkadaşlarla birlikte Antalya Manavgat Lisesi'nde Turizm ve sanat eğitimi kursu verdim. O kurstan sonra 23 Ağustos 1970 tarihinde İstanbul Otelcilik Turizm Meslek Lisesi'nde kursu verdim. Burada öğrenciler yetiştirdim. Türkiye'nin birçok şehirlerinde kurslar ve Seminerler verdim.

 

URFA'DA TURİZM POTANSİYELİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

Şanlıurfa'daki Turizm potansiyelinin konuşacak olursak, Urfa dünyada ilk sıralarda yer alır. Bunun sebebi de, Mısır'da piramitler 5000 yıllıktır, bizim Göbeklitepe sadece 12500 yıllıktır, arada 7000 yıl fark var. Mısır'ın ekonomisini ayakta tutan Piramitlerdir. Göbeklitepe 80 dönümdür 20 dönümün üzerinde T işaretli taşlar vardır. Bizim bir taşınızı Gaziantep Organize Bölgesi'nin tamamı oradaki 25 Organize Sanayi kuruluşu, şirketini, Holding'in çalışanları bir araya koy bizim Göbeklitepede ki bir taşınız edemez. Biz bir hazinenin üzerindeyiz. Bacasız sanayi olan turizmimiz var. Fakat bunu değerlendirecek ekip kişi yok. Biz 20 üniversite ile konuştuk bu üniversitelerden 200 öğrenci gelecekti ve bu gelecek olan öğrenciler Balıklıgöl platosunda ve Urfa yemek kültürü Gastronomi yönünden araştırmalar yapacaklardı. Şanlıurfa'da 600 adet yemek çeşidi var. Bizde bulunan yemek lezzetleri Gaziantep'de yok. Biz sadece Halfeti için sessizliğin sesi projesi yapmıştık.

 

HALFETİ GÜNEYDOĞU'NUN BODRUMU DUR.

Bizim elimizde bulunan Göbeklitepe kalıntıları kâfidir. Doğal yapısı üzerine bir senaryo yazdık o senaryoyu Yeditepe Üniversitesi'nden Handan Hanım verdik ders konusu olarak işliyor. Bu konuları gündeme getirecek ve Turizm elçileri Derneği olarak Avrupa Birliği'ne projeler yaptık ve kazandık.

 

YENİ TURİZM SEZONUNUN YAKLAŞTIĞI ŞU GÜNLERDE ŞANLIURFA'DA NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPMAYI ÖNERİRSİNİZ..?

Şanlıurfa'da turizm sezonu için yapılacak olan önce esnafın kontrolü gerekir. Biz Turizm Bakanlığı'ndan Turizm sektöründeki restoranların yeme-içme ve otellerdeki çalışmalar ile Butik otellerdeki kalitenin artması için “Yeşil Yıldız” projesi hazırladık ve otellerde ki personeli eğitmek için Turizm Bakanlığı'ndan Hoca getirecektir. Sınır komşumuz da olan Savaşın etkisiyle turizm geçmiş yıllara nazaran yatak sayısı istatistiklerine göre ve benim de yapmış olduğum araştırmalara göre geçen yıllara nazaran yüzde 68 oranında azaldı. Elimizde şu an Göbeklitepe var orada da tadilat olduğu için 3-5 aya kadar misafir kabul edilmeyebilir.            

 

NELER YAPMAMIZ LAZIM O ZAMAN..?

Biz turizmciler olarak kendi takımımızı kuramıyoruz. Saha araştırması yapıyoruz. İlgili yerlere gittiğimizde gerekli olan ilgiyi alakayı göremiyoruz. Urfa'nın potansiyeli bir Antalya’da, bir Kapadokya’da yok. Urfa Tarih, Kültür ve inanç turizmi bakımından bunları her açıdan sollar.

 

ŞANLIURFA'NIN TANITIMININ YETERİNCE YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ..?

Tanıtım kelimesinden Urfa için bahsedemem Çünkü tanıtım diye bir şey yok. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi BELTUR daha yeni ve Yetişmiş elemanları fazla Değil Bizim BELTUR da Avrupa ya gidip Eğitim gören birkaç arkadaş var. Bu Arkadaşlar Ayşe AKYOL gibi Yetişmiş elemanlar la imkan verilirse daha fazla iş yapabilirler. SUKAY Projesi ve Bozova Baraj Gölü tesisleri iyi                    Turizm Tanıtımı ekiple olur, profesyonel kadro ile olur, Dış Ticaret Turizm Bölümü mezunuyum Bakanlıktan yüzlerce sertifikam var. Fakat Resmi görevliler bizleri çağırıp görüşlerimizi dahi almış değiller.

 

TÜRKİYE ÇAPINDA BİR TURİZM POTANSİYELİ VAR

Çözüm nedir diyorsunuz, kısa vadede bir çözüm üretmemiz lazım. Ford diye bir dünya markası var. Bu markanın bu yıllara kadar gelmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi şudur firmanın sahibi demiştir ki, benim elemanlarından bir kişi yaptığı şeyin hakkını veremiyorsa ona geçirebileceği bir maaş verin ve iş yerime 50 metreden fazla yaklaştırmayın. Düşmanımın çocuğu da olsa benim işimin hakkını verebiliyorsa bu konuda uzman ise gerekirse hisse vererek en yüksek mevkiye getirin demiş.                       

Biz burada uzman kişilere değil, Adama göre iş buluyoruz. Turizm elçileri platformunun internet sitesine girin ilk sırada Şanlıurfa'yı görürsünüz O sitede bizim yaptığımız çalışmaları görün inceleyin  Gastronomi alanında Urfa yı Dünya ya tanıtan Unesco ya gerekli çalışmalar yapılmadı..                                           Bu çok önemli fırsatı Yetkililer değerlendiremedi. .UNESCO'da yaptığımız Gastronomi çalışmalarını görün inceleyin ve ona göre karar verin. Diyerek sözlerini sonlandırdı.