Ameliyathane teknikerleri atama bekliyor

Aslan, Ameliyathane Teknikerleri Derneği olarak Şubat ayında sağlık bakanlığı ile görüşmeye gideceklerinin bilgisini de verdi.
Ameliyathane Teknikerleri Derneği (ATEKDER) Şanlıurfa İl temsilcisi Eyüp Aslan konu ile ilgili olarak Yeniurfa Gazetesine yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Türkiye'de özel ve devlet üniversitelerinde ameliyathane hizmetleri adı altında bir program eğitimi veriliyor.
Her yıl mezun veren bölüm İş olanağı sağlamıyor söz konusu bölüm mezunları cerrahi Asistan konusunda ön lisans eğitimi olmasına rağmen eğitim aldıkları alanda Sağlık Bakanlığınca istihdam edilemiyor.
Ameliyathane teknikerleri Derneği olarak yeni kuruluşumuzun ilk aşamalarında sağlık alanında reformun büyük destekçileri olarak bugün İl Sağlık müdürlüğünü ziyaret ettik ki sağlık alanında büyük adımlar atan sağlık bakanlığımızın ameliyathane departmanlarında görev ve sorumluluk verdiği ameliyathane teknikerlerinin devlet ve özel hastanelerde yaşadığı sıkıntıları dile getirilerek gerekli görüşmeleri sağladık.
Üniversitelerin ön lisans programı olarak her yıl mezun veren cerrahi teknikerliği bölümü, Sağlık Bakanlığı ve özel sağlık kuruluşlarında iş bulamıyor. Söz konusu iş, daha az eğitim almalarına rağmen hemşirelerce gerçekleştiriliyor
Ameliyathane teknikerliği programı mezunları ne kamuda ne de özel sektörde iş bulamıyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde istihdam edilemeyen teknikerler özel hastanelerde de çalıştırılamıyor.

HER YIL MEZUN VEREN BÖLÜM, İŞ OLANAĞI SAĞLAMIYOR

Kayseri Erciyes Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Ankara Özel Başkent Üniversitesinde ameliyathane hizmetleri (Ameliyathane/cerrahi -sağlık- teknikerliği) adı altında bir program eğitimi veriliyor. Her yıl mezun veren bölüm, iş olanağı sağlamıyor. Söz konusu bölüm mezunları, cerrahi asistan konusunda ön lisans eğitimi almasına rağmen eğitim aldıkları alanda Sağlık Bakanlığınca istihdam edilemiyor.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 27 Nisan 2009 tarihli; Meslek Yüksekokullarında Bölüm ve Program adlandırılması içerikli yazısı dolayısıyla bölüm ismi cerrahi teknikerliği iken ameliyathane hizmetleri şeklinde değiştirildi. Buna karşın hiçbir öğrenci Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, merkez veya taşra teşkilatında kamu görevlisi olarak görev alamadı.
Henüz tanınmamış bir bölüm olduğu için özel hastaneler de, bölüm mezunlarının çalışma taleplerini karşılayamıyor.

TEKNİKERİN İŞİNİ DE HEMŞİRE YAPIYOR

Programın temel amacı, ameliyathanede kullanılan tüm cerrahi malzemelerin hazırlanmasını sağlayabilecek bütün ameliyat ekiplerinde doğrudan yer alabilecek, cerrahı ameliyat sırasında asiste edebilecek, cerrahi yoğun bakım merkezi ve sterilizasyon ünitelerinde ihtiyaç duyulan ön lisans düzeyinde eğitim görmüş, tecrübeli yardımcı cerrahi sağlık personeli yetiştirmektir. şeklinde tanımlanan bölüm mezunlarının görevini lise, ön lisans veya lisans mezunu hemşirelik ya da ebelik mezunları karşılıyor.
Ameliyathane hizmetleri (cerrahi teknikerliği) mezunlarının cerrahi asistan konusunda aldıkları teorik, pratik ve uygulamalı eğitimin tamamen cerrahi alana yönelik olmasına karşın bu alanda sadece "Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği" dersi görmüş hemşirelik mezunlarının çalıştırılması sağlıkta ciddi sorunlara neden olacağı endişesi doğuruyor.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SORUŞTURMA BAŞLATACAK

Ameliyathane teknikerleri ve ameliyathane eğitimi almamış kişilerin ameliyathanelerde bulundurulması ve çalıştığı takdirde dernek olarak tespit çalışmalarına tüm Türkiye'de başlamış bulunmaktayız.
Bu hazlara uymayanlar hakkında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatılacaktır." Diyerek sözlerini sonlandırdı.
MEHMET ER