Soba zehirlenmelerine dikkat

Kent genelinde yaşanan soba zehirlenmeleri artmaya başladı. Oluşan bu durumların ardından uzmanlar, vatandaşlara birtakım uyarılarda bulundu. Uzmanlar, yaptıkları açıklamada,”

Bu günlerde vatandaşlar, havanın güzel olmasını fırsat bilip baca temizliklerini yapsınlar.  Kirli baca felaket demektir, ölüm demektir. Vatandaşlarımız rüzgârlı günlerde kesinlikle sobalarını yanık şekilde bırakarak yataklarına girmesinler. Mutlaka sobalarının sönmesini beklesinler. Soba yakma tekniklerine riayet edilmeli, soba alttan değil üstten yakılmalıdır. Kesinlikle yatılacağı zaman sobaya yeni yakıt ilave edilmemelidir.  Vatandaşlarımız bu tekniklere ve uyarılarımızı dikkate alırlarsa umuyoruz ki daha önceki yıllarda yaşadığımız felaketleri tekrar yaşanmaz” ifadelerine yer verdi.

 

SOBA VE BACALARLA İLGİLİ UYULMASI GEREKEN KURALLAR

 

Soba kullanımı hakkında uyulması gereken kuralları ilgili uzmanlar, şunları sıraladı:“Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı.”

 

ŞAHBAN KILIÇ