Şanlıurfa İşadamları Derneğinde sona gelindi

Yeniurfa Gazetesi olarak her hafta önemli bir ismi konuk ettiğimiz “Sen söyle Şanlıurfa’nın” bu haftaki konuğu yıllardır İstanbul’da yaşayan iş adamı Sami Çiriş oldu.

RAPÖRTAJ: MEHMET ER

Şanlıurfa’yı İstanbul’da başarı ile temsil eden ve İstanbul’da ilk deri fabrikası kurucularından biri olan iş adamı Sami Çiriş ile kurulma aşamasında sana gelinen İstanbul’daki Şanlıurfalılar iş adamları derneğini, İstanbulda yaşamanın zorluklarını, kurulacak olan dernekte hangi isimler olduğunu, derneğin faaliyetlerinin neler olacağını ve daha birçok konuyu biz sorduk iş adamı Sami Çiriş cevapladı.

ÖNCELİKLE SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

İstanbul’da ilk deri fabrikası kurucularından biriyim. Tekstil ihracatıyla uğraşıyorum ve uzun zamandan beri İstanbul’da yaşıyorum. Üzülerek söylemek istiyorum; Ne yazık ki Şanlıurfa, İstanbul’da hak ettiği şekilde temsil edilemiyor. Bunun farkında olan ve bu eksikliğin acısını yüreğinde hisseden dostlarımızın teşvikiyle yola çıktık. Allah, bizim ve birlikte yola çıkacağımız dostlarımızın yar ve yardımcımız olsun. Bu konuda çok güzel olumlu tepkiler alıyorum. Başta Şanlıurfa Milletvekilimiz Mehmet Akyürek, Mustafa Kuran ve İstanbul’da ki birçok iş adamlarımız tam destekle yanımda olacaklarını beyan ettiler. 

ŞANLIURFA’DA NE GİBİ TEMASLARDA BULUNDUNUZ?

3 gündür Şanlıurfa’da biz dizi temaslarda bulundum. Öncelikli olarak MUSİAD Başkanı Mehmet Çalışkan beyi ziyaret ettim. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol beyle görüştüm. Kendilerinden çok yakın destek ve ilgi gördüm. Şanlıurfa’da kısa bir süre daha ziyaretlerde bulunacağım.

ŞANLIURFALI BİRİ OLARAK İSTANBUL’DA YAŞAMANIN ZORLUKLARI NELER?

İstanbul gibi bir metropolde dayanışmanın, kaynaşma çok önemli, bu eksiklik yüzünden gerek siyasette, gerekse protokolde Şanlıurfa ismine pek rastlanmıyor. Şanlıurfa’nın yarısı kadar bile olamayan şehirlerin başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok ilçenin belediyesine meclis üyesi seçiyor, yine çok sayıda hemşehrisini TBMM’ye gönderiyor.

Şanlıurfalıların bunu gerçekleştirebilmesi için önce güzel bir kaynaşma, dayanışma örneği sergilemesi lazım. Birlikte hareket edildiği taktirde hem siyasette, hem bürokraside hem de diğer alanlarda söz sahibi olabiliriz. ‘Bizim siyasetle, protokolle ne işimiz var?’ diyen çıkabilir. Oysa hemşerilerimizin, başta aş, iş olmak üzere çeşitli imkanlardan daha fazla yararlanması için siyasette de, bürokraside de, iş dünyasında, sporda velhasıl her alanda aktif olmamız gerekir.

DERNEĞİNİZDE KİŞİLERİN İSMİNİ ÖĞRENEBİLİRMİYİZ?

Şuanda kapalı tutmak zorundayım bu isimleri zamanı ve saati geldiği zaman tabi ki bileceksiniz ve duyacaksınız. Her yönüyle yanımda olan Müslüm Aktürk hariç diğerlerini saklı ve gizli tutuyorum.

DERNEĞİNİZİN AMACI VE FALİYETLERİ NELER OLACAK?

Öncelikli olarak tabela derneği olmayacağız bu konuda çok ciddi çalışmalarım var. Bunlarda kuruluş neticesinde harekete geçilip açıklanacaktır. Yurt içi ve yurt dışı olarak.

Şanlıurfa İşadamları Derneği’nin temelini atmak için kafasındaki 8-10 kişilik çekirdek kadroyla önümüzdeki günlerde bir araya gelip derneğe üye yapılacak isimleri belirleyeceğiz. İstanbul’da 20 binden fazla STK bulunuyor.  ancak bunların birçoğunun ‘tabela’ derneği olmaktan öteye gidemiyor.

Açık söylemem gerekirse bu konuda çok geç kaldık. Fakat faaliyetlerimiz sayesinde geç kalınan bu süreyi inşallah telafi edecek ve kesinlikle tabela derneği olmayacağız.

NASIL BİR STK OLACAKSINIZ?

STK’ların önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Sivil Toplum Kuruluşları günümüzde devletin alacağı karaları etkilemekte, hükümetleri yönlendirebilmekte ve gerektiğinde devlet-vatandaş dayanışmasına katkı sağlayabilmektedir. Bunun son örneğini 15 Temmuz darbe girişiminde gördük. İşte bu bilinçle yola çıktık ve inşallah vizyonu olan hemşehrilerimizle birlikte Şanlıurfa’yı İstanbul’da en güzel şekilde temsil etme başarısını göstereceğiz.” dedi.