Bölgedeki gelişmeler sektörü yüzde 30 geriletti

Emlak piyasası Şanlıurfa’da son birkaç yıldır durgun. Toplu Konut İdaresinin kentte girmesi, yüksek ev fiyatları ve birtakım sebepler özel sektörün işine sekte koydu.

“Bir önceki yıla göre yüzde 30 civarında satışlarda gerileme oldu. Terör olayları ile zaten duraklama yaşayan piyasa,15 darbe girişiminde bir darbe daha aldı” diyen Topal, şunları kaydetti:”Cumhurbaşkanımızın darbe sonrası bankalara konut kredisindeki faizin düşmesine yönelik yaptığı çağrının olumlu sonuçlanmasının ardından gözle görülür bir hareketlilik yaşandı. Önceki yıla göre alt sekmendeki daire fiyatlarında ise yüzde 40 oranında gerileme oldu. Kira fiyatlarında ise her hangi bir değişiklik yaşanmadı.

‘KREDİ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ’

Hükümetten beklentileriniz özellikle tüm kredi oranlarını düşürmesidir. Ayrıca belediyelerin yeni imara açılmış alanların alt ve üst yapı çalışmalarını kısa sürede tamamlamasını istiyoruz.

‘BANKALAR KREDİ ORANLARINI 1’İN ALTINA ÇEKMELİ’

Konutta faiz indirimi gündemde.  Bilindiği üzere sayın Cumhurbaşkanımız, konut faizlerinin indirilmesi konusunu sürekli gündeme getiriyor. Kamu bankaları buna anında cevap verdi. Özel bankalarında bu faiz oranlarını 1’rin altına çekmesiyle konut satışlarının hareketleneceği kanaatindeyiz.

‘DEVLET MÜTAHİTLERE ARSA TAHSİSİ YAPMALI’

TOKİ konutları alt seğmende inşaat yapan müteahhitleri etkiledi. Çünkü sistemi, düşük peşinat, uzun vade ile konut satmak. Yanı sıra bedava arsa da olunca dolayısıyla müteahhitlerimizin rekabet yapması engelleniyor. Burada devlet müteahhitlere arsa imkanı sağlayıp alt ve üst yapılarını da gerçekleştirirse hem kaliteli konutlar ortaya çıkar, hem de esnaf kalkınır. Genellemeye bakılırsa,devlet hayvancılığın desteklenmesi için fabrikalara yer tahsisi yapıyor.Konut sektöründeki müteahhitlere de bu şekilde  bir çözüm önerebilir.

‘KARAKÖPRÜ VE ESENTEPEYİ BAZ ALMAYALIM’

Bu bakış açısına göre değişiyor. Ev fiyatlarına bakıldığında dışarıdan çok yüksek görünüyor ama müşterilerimiz içini gördüğü anda dudaklarını ısırıyorlar. Konut fiyatlarına bakıldığında Urfa’yı Esentepe ve Karaköprü ile değerlendirmeyelim.”

ZEKİ ALTUNDAĞ