Nihayet tarımda bilimi kullanmaya başladık !

Karaköprü ilçesi’ne bağlı İlhanlı Köyü’nde Badem Hasat Günü düzenlendi. Programa Vali Güngör Azim Tuna, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, çok sayıda kurum amiri ve köylüler katıldı.

 Açılış konuşmasını gerçekleştiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı, dünya kabuklu meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan badem yetiştiriciliği gerek Türkiye’de gerekse Şanlıurfa’da son yıllarda çok önemli bir artış gösterdiğine dikkat çekti. Çakmaklı,”Gerek bakanlık gerekse il müdürlüğümüzün çalışmaları sonucunda badem bahçelerinin kurulmuş olduğu, son dönemde ilimizde endüstriyel sanayiye yönelik atılımlar yapıldığı, projeler sunulduğu görülmektedir. Anavatanı Çin ve Orta Asya olan ve en büyük üretimi Amerika olduğu bir üründe Şanlıurfa ilimiz yavaş yavaş emin adımlarla söz sahibi olmaya başlamıştır.”dedi.

 ‘BADEMİN YÜZDE 4’Ü URFA’DA YETİŞTİRİLİYOR’

 Türkiye’de badem yetiştiriciliğin 2/3’ü Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapıldığını hatırlatan Çakmaklı,”Türkiye’de üretilen bademin yüzde 4’ü Urfa’da, üretim her geçen gün artmaktadır. 2015 yılında toplam ağaç sayısı Urfa’da, 647 bin adet iken 2015 yılında badem üretimi 3 milyon tondur.” şeklinde konuştu.

 ‘HOCALARI TARIM ALANLARINA DAVET ETTİ’

 Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi,”Şanlıurfa çok önemli değerlere sahip. Topraklarımız çok bereketli. Bu bereketin katma değeriyle ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacak. Bizim çiftçi olarak bilimi artık kullanmamız gerekiyor. Bu ürünleri daha rantabıl nasıl kullanabilirize bakmamız gerekiyor. Kalitesi yüksek, ürün yetiştiriciliği anlamında desteklenmeli. Tarım bilimle şekillenmiyorsa bilgiye de hakaret etmiş oluruz. Onun için hocalarımızı tarlaya, alana, hasata, bahçeye davet ediyoruz.”

 ‘BADEM DAHA AVANTAJLI’

 AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri de bademin bölgede daha önce yetiştirilen kırmızı mercimek ve arpaya göre daha avantajlı olduğunu belirtti. Mercimek ve arpada dekar başına 400 kilogram rekolte elde edildiğini kaydeden Cevheri, "400 kilogram arpamız şu anda 280 lira yapıyor. Bu rakam maliyet haricinde elde edilen bir rakam. Bademde ise dekardan yaklaşık olarak 330 kilogram badem elde ediliyor. Bunun yüzde 30'u iç badem var sayarsak 100 kilo iç badem elde ediliyor. Şu anda iç bademin kilosu 40 lira. 100 kilo iç bademimiz 4 bin lira yapıyor. Bunun yüzde 25'ini masrafa ayırdığımızda elimizde 3 bin lira kalıyor. Yani kuru tarımı yapılan arpa ile badem arasında 15 kat gelir farkı var. O halde bizim bu bölgede acilen bademciliği teşvik etmemiz lazım." diye konuştu.

 ‘ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ VE PAZARLAMA ARTIRILMALI’

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, tarım ürünlerinin çeşitliliğinin ve pazarlarının artırılmasının önemli olduğunu söyledi. Kentteki su kaynaklarının verimli kullanılmasının önemine işaret eden Tuna, şunları kaydetti:"GAP, bizim için çok önemli bir proje. Devletimizin yaptığı yatırımlar bugün çok güzel bir şekilde meyvelerini veriyor. İnşallah bundan sonra da planlı bir şekilde suyu da tasarruflu bir şekilde kullanarak, ürün çeşitliliğini artırarak bölge ekonomisine ve insanımızın cebine girdi sağlamaya çalışacağız."

 ZEKİ ALTUNDAĞ