Doğan: Bölgeye ciddi oranda yatırım yaptık

RÖPORTAJ: ŞAHBAN KILIÇ

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde yaklaşık 1,5 Milyon Aboneye hizmet veren Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Avni Doğan ile sohbet ortamında geçen röportajda sorduğumuz birçok soruya içtenlik ile cevaplar verdi.

Şanlıurfa'nın hizmet verilen diğer illere göre abone sayısı, toplam tahsilat ve tahakkuk olarak en büyük il konumunda olduğunu söyleyen Doğan, şirket olarak bölgeye ciddi oranda yatırım yaptıklarını belirterek abonelerinden kendilerine güvenmelerini istedi ve Şanlıurfa'yı daha iyi günlerin beklediğini söyledi.
Şahban Kılıç'ın, Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Avni Doğan ile yaptığı o Röportaj;

ŞAHBAN KILIÇ- ÖNCELİKLE KISACA KENDİNİZİ
TANITIR MISINIZ?

AD - Bu sektörde yaklaşık olarak 30 yıldır görev yapıyorum. Genelde perakende tarafında görev yaptım. Evli iki çocuk babasıyım.

ŞAHBAN KILIÇ- ELEKTRİK TEDARİK İŞİ KURUMSAL
MANADA İKİYE AYRILDI. BÖYLE BİR AYRILIK KARARI NEDEN ALINDI?

AD - Elektrik satış ve dağıtımı bölge ile beraber, Şanlıurfa'da da 2013 yılında özelleştirildi. EPDK düzenlemeye tabi şirketlerin "Dağıtım" ve "Perakende" olarak ikiye ayrılmasını istedi. Bu ayrıştırmayı önce mali, sonra hukuki, en son fiziki ayrışma şeklinde zamanlara böldü. 2016 yılında bu ayrışma işlemi tamamen bitirildi. Her iki kurumun hizmetleri de farklılaşmış oldu.
Dağıtım şirketleri dağıtım bölgelerinde temel olarak kurulum, işletme bakım ve onarım görevlerini yerine getirir. Yeni mesken ve işletmelerin altyapılarını kurarak elektrik dağıtım ağına bağlanmasını sağlar ve açma/kesme işlemlerini yapar. Sayaçların değiştirilmesi ve okunması işlemleri de dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilir.
Perakende şirketi ise abonelik başvurularını kabul eder, satış sözleşmelerini gerçekleştirir. Abonelik iptali, fatura itirazları, borç sorgulama gibi abonelik işlemleri konusunda müşterilerine hizmet verir. Enerji tüketimlerine göre kullanıcılara en uygun tarifenin seçimi gibi konularda teknik destek sağlar, faturaların tahakkuk ve tahsilat işlemlerini gerçekleştirir.

ŞAHBAN KILIÇ-BÖLGENİZDE KAÇ İL VAR VE ŞANLIURFA'NIN BU İLLER İÇERİSİNDEKİ
DURUMUNDAN
BAHSEDER MİSİNİZ?

AD - Bölgemizde Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak olarak 6 il Dicle Elektrik'e bağlı. Şanlıurfa bu altı ilin içeresinde abone sayısı, toplam tahsilat ve toplam tahakkuk olarak en büyük il konumunda. Bizler de Şanlıurfalı müşterilerimize en avantajlı fiyatlarla elektrik hizmeti sunmayı ve müşteri memnuniyetini sürekli kılmayı hedefleyen çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şanlıurfa ili ile ilçelerinde, özellikle müşteri hizmetlerinin gelişimi amacıyla önemli yatırımlar yapmaktayız.

ŞAHBAN KILIÇ-GEÇMİŞTEN GELEN AKSAKLIKLARI
GİDERİLEBİLDİ Mİ, BU
YÖNDE ÇALIŞMALARINIZ NASIL GİDİYOR VE YAPTIĞINIZ KAMPANYALAR HAKKINDA
NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?

AD - Özelleştirmenin ardından bölge genelinde ciddi oranda yatırımlar yapıldı. Özelleştirme, malumunuz, varlıkların verimli işletilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi gibi nedenlerden dolayı yapıldı. Özelleştirme sonrası, Dicle Elektrik olarak, elektriğin vatandaşlara daha kaliteli ve sağlıklı ulaştırılması ve müşteri memnuniyetinin sağlanması yönünde önemli mesafe kat ettik.
Ancak tarımsal sulama konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Mesela şu anda bile sayaç takmakta zorluklar yaşıyoruz. Tarımsal sulamada çok ciddi indirimler yapmamıza rağmen yol almakta zorlanıyoruz. 6 ilde tarımsal sulama yapan çiftçilerimize, borçlarında yüzde 75 indirim imkânı sağladığımız halde, istediğimiz oranda dönüş alamıyoruz. Çiftçimiz ve sulama birlikleri ciddi direnç gösteriyor.
Tarımsal sulamada alışkanlıklarının değişmesi hala yeterince mümkün olamadı.
Sulama haricinde ise indirimler aboneliklere göre farklılık gösteriyor.
Mesken de dahil indirimli elektrik kullanılabilmektedir. Her alanda ciddi indirimler sunuyoruz ve sunmaya devam edeceğiz.

ŞAHBAN KILIÇ-KURUM
BORÇLARI İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

AD - Büyükşehir belediyesi genelde rutin borçlarını ödüyor, ama içme sularında problemler yaşıyoruz. 2013 yılındaki büyükşehir yasası ile beraber tüm köy içme suyu borçları büyükşehir belediyelerine devredildi.
2015 yılına kadar olan alacaklar, hem köy içme suları hem de belediyenin kendi aboneliklerine ait olanlar, yapılan sözleşme ile tahsil edildi. Ancak 2015 sonrasındaki köy içme sularının tahsilatında sorunlar yaşıyoruz, alacak miktarımız 38 milyon lirayı aşmış durumda.

ŞAHBAN KILIÇ-DİCLE ELETRİK OLARAK GELECEKTE YAPMAK İSTEDİĞİNİZ HİZMETLERİNİZ VAR MI, BU HİZMETLERDEN
BİZE BAHSEDERMİSİNİZ?

Müşterilerimize kaliteli, kesintisiz, hızlı ve saygılı hizmet vermek için, çalışanlarımız ve paydaşlarımız ile hayata geçirdiğimiz yeni uygulamalarla sorumluluklarımızı yerine getirmek için her geçen gün yol almaya devam ediyoruz. Tüm illerimizde ve ilçelerimizde nitelikli personel istihdamını gerçekleştirdik.
Personelimizi hizmet içi eğitimler ile birlikte özellikle halka ilişkiler eğitimi vererek daha donanımlı hale getirmiş durumdayız. İlçelerimizde de "Müşteri Hizmet Merkezleri" olarak hizmet verilmeye başlandı. Amacımız hizmetlerimizi müşterilerimizin bulunduğu en yakın noktaya taşımaktır.
Ayrıca Dicle Elektrik Perakende olarak önümüzdeki dönemde serbest tüketici limitlerinde ciddi şekilde düşüşler bekliyoruz. Şu anda 3 bin 600 kw olan limite yönelik tüketim belirlemesinde, son yapılan değişiklik ile geçmiş bir yılın tüketimi alınabiliyor. Yani müşteri elektrik tüketmeye başladığı andan itibaren bir yıllık tüketiminin 3 bin 600 kw olacağını hissettiğimiz anda onu serbest tüketici yapabiliyoruz. Bizim şu anda 70 bin civarında serbest tüketicimiz var. Bölge ise çok daha büyük, 1 milyon 500 bin kadar abonemiz var. 1 milyon 500 bin abone içerisindeki 70 bin serbest tüketici sayımızı arttırmayı düşünüyoruz. Abonelerimizi serbest tüketici yaparak onlara daha ekonomik elektrik sunmayı istiyoruz.

ŞAHBAN KILIÇ-SON
OLARAK NELER SÖYLEMEK
İSTERSİNİZ?

AD - Perakende Genel Müdürlüğümüzü Şanlıurfa'ya taşıyarak Şanlıurfa'ya verdiğimiz önemi gösterdik. Şanlıurfalılara ciddi yatırım ve yardım ulaştırma gayreti içerisindeyiz. Hem istihdama yönelik çalışmalarımızla Şanlıurfalılara iş kapısı açtık, hem de ödediğimiz vergiler ile Şanlıurfa'nın gelirlerini artırdık.
Tüm ilçelerimizdeki Müşteri Hizmetleri Merkezlerimiz ile hizmeti müşterilerimizin ayaklarına götürüyoruz. Vatandaşlarımız bu merkezlere gelerek tüm işlemlerini hızlı bir şekilde yapabiliyor. Uzun yıllar Şanlıurfa'da kalacağız, bu bölgedeki müşterilerimize hizmet sunmaya devam edeceğiz. Bize şirket olarak güvensinler, faturalarını zamanında yatırsınlar. Diyerek sözlerini sonlandırdı.