İsotun tüm yönleri ortaya çıkarılıyor

Şanlıurfa'da GAP idaresi ve Harran Üniversitesi, biberi derinlemesine ele aldı. GAP idaresi konferans salonunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Programda, isot biberinin özelliklerinin belirlenerek pazar potansiyelinin artırılması hedefleniyor. Söz konusu proje ile; Şanlıurfa İsot Biberinin ayırt edici niteliklerini belirleyerek, pazarlama kapasitesi ve markalaşma potansiyeline destek sağlayarak, bu ürünün üretimi ile uğraşan aile ve/veya işletmelerin ekonomik gücünün artırılması amaçlanıyor.

'İSOT, SADECE ÇİĞ KÖFTENİN BİR ÜRÜNÜ DEĞİL'

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, yaptığı açıklamada, İsotun Şanlıurfa açısından çok özel bir ürün olduğuna dikkat çekti. Karahocagil,"İsotla ilgili çok şey biliyoruz aslında; ama çok şey de bilmiyoruz. Urfa'da bu zamana kadar ilmi bir çalışma gerçekleştirilmedi. Ufak tefek çalışmalar yapılmıştır; ama isotu derinlemesine inceleyelim dedik. Çalışmayı tamamladık, sonuçları açıklayacağız. Hedefimiz isotla ilgili gerçekleri tam ortaya çıkarmak. Sonuçlara göre kendimizi ayarlayarak, Pazar potansiyelimizi artırmak. İsotun sadece bir çiğköftenin bir ürünü olmadığını, farklı yönlerini ortaya çıkmayı hedefliyoruz. Dünya ölçeğinde de tanınmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmayla uluslar ve uluslar arası dergilerde bir çalışma yapılması açısından önemli. İlmi litaretüre girmiş olacak. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Alt yapıyı oluşturmuş olacağız bu çalışmayla. Biberi tanıtmaya başlayacağız; ama pazar potansiyelini yeterince bilmiyoruz. Biberin potansiyeli yüksek, yeter ki değerlendirilsin."dedi.

'BİBERİN İLMİ ANLAMDA CİDDİ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ ORTAYA ÇIKACAK'

Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın,"İsotu herkes tanımıyor, önemli olan gerçek manada tanıtmak."dedi. İsotun birçok yönüne dikkat çeken Rektör Taşaltın,"Amerika'dan bir adam internette isotu sorgulasa, bir şey bulacağını zannetmiyorum. Hedefimizde biberin ilmi litaratöre girmesini sağlamak. Sadece internette keyif verici bir üründen bir şey bulamaz. Bizim için şu aşama yeterli değil. İsot hassas devalar içeren bir madde. İsotu dünyaya tanıtmak istiyoruz. Soğuk algınlığı, kansere ve çeşitli dermanları bulunuyor biberin. Tibbi olarak faydasının bilenmesi için içeriğinin bilinmesi gerekiyor. Akademisyenlerimiz biberi incelemeye aldı. İsotun içerisindeki kimyasal ve fiziksel maddeleri incelenerek ortaya çıkan bir ürün çıktı. İngilizce bir yayın yayınlandı biber ile ilgili. Yarından sonra biberin ilmi anlamda ciddi karakteristik özellikleri ortaya çıkacak. Herkeste bir merak uyandıracak. Talepler gelecek. İsotu ciddi anlamda duyuracağız yapacağımız çalışmalarla. İsotun katma değeri artacak. İsotla ilgili talebin artmasını bekliyoruz. Esas hedefimiz isotu tanıtmak. Bilimsel olarak faydası nedir? İlk adımımız bu olacak."ifadelerine yer verdi.

'YANLIŞ ALGILAR ORTADAN KALDIRILACAK'

Öte yandan, kırmızı biber gıdalara kazandırdığı tat ve renk nedeniyle dünyada kültür yetiştiriciliği ve tüketiminin ikinci sırada bulunduğu açıklandı. Kırmızı biberin C vitaminini biyofonksiyonel bileşikler açısından yüksek içerikte olmaları nedeniyle tüm dünyada ilgi sürekli arttığı vurgulandı. Öte yandan kırmızı biber, dünyada Çin ve Meksika'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. GAP yüzde 78'lik oranıyla Türkiye'nin önemli biber ihtiyacını karşılıyor.
Bu sebzeyi bölge için kritik bir ürün haline getiren bir bahara olan geleneksel isot biberi gelmektedir. Türkiye'de tüketicilerde isot biberinin sadece "Çiğköfte gibi özel gıdaların hazırlanmasında kullanılabileceği" ve "Çok acı bir tat içerdiği" yönünde yanlış algı ve bilgilerin bulunduğu belirtildi. İsot üreten işletmeler kapasitelerinin oldukça altında üretim yapmak zorunda kaldığı vurgulandı.

HABER : ZEKİ ALTUNDAĞ