Mazhar Bağlı rektör adayı oldu

Üniversitelerde rektörlük seçimleri için takvim daralırken, Türkiye'nin gözde üniversitelerinden biri olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'ne Türkiye'nin sosyoloji alanında yetiştirdiği önemli isimlerden biri olan bilim adamı Prof. Dr. Mazhar Bağlı da adaylığını açıkladı. Aynı zamanda Avaztürk yazarı da olan Prof. Bağlı, adaylığına dair yaptığı açıklamada, "Koltuğun veya makamın değil, üreteceğimiz değerlerin gurunu taşımak ve bu değerleri sizlerle paylaşmak adına bu göreve talibim" dedi. En önemli amacının ilme vakıf olmak olduğunu da söyleyen Prof. Bağlı, "ideallerimize ulaşmak adına gösterdiğimiz çaba ve özveri ile katlandığımız bu zorlukların kariyer, statü veya maddi beklentilerin çok ötesinde ulvi bir amacı var. Bu amaç hangi bilim dalında çalışıyor olursak olalım ilme vakıf olmaktır. Bizler, akademisyenler olarak biliyoruz ki ülkemizdeki akademik faaliyetler her birimizin bilime, öğrenmeye, öğretmeye, araştırıp bulmaya duyduğu iştiyak sayesinde devam etmektedir. Vicdanımızı, aklımızı ve geleceğimizi adadığımız ilme hizmet etmek ise benim için hakikat üzere hangi değer varsa ona hizmet demektir. Bu hakikatlere hizmet etmenin onur ve şerefi ne kadar büyükse biliyorum ki artık ulusal ve uluslararası platformda da bilimsel rekabetin şartları da bir o kadar zorlu ve çetin. İşte bunun için, çalışma koşullarımızı daha iyi seviyelere yükseltmek için ilme ve onun oluşturduğu bilince hiç bir siyasi, etnik veya ideolojik angajmanın etki etmesine izin vermeden, sadece bilimi, hakikatin emrine amade kılmak için bu genç, dinamik ve saygın üniversitenin rektörlüğüne talibim" dedi.
Rektörlük görevine talip olma gerekçelerini sıralarken, "bağımsız zihinlerin özgürce çalışmalarını yapabilmesi, özgürlüğün öğrencisinden çalışanına, öğretim görevlisinden idarecisine kadar her seviyede yaşanması ve buna engel olan ne varsa ortadan kaldırmak" şeklinde sıralayarak, Türk yüksek öğretiminin en temel sorununa da dikkat çeken Prof. Dr. Mazhar Bağlı açıklamalarında akademisyenlere yönelik sözlerini de şöyle sürdürdü:"Siz değerli meslektaşlarımın haklarını sonuna kadar savunmak, bilimsel ve sosyal hayatınızda yanınızda olmak, en üst seviyede bilimsel faaliyetlerde yer almanız için gerekli ortamı hazırlamak, bugüne değin edindiğim bilgi, birikim, yurt içi ve yurt dışı tecrübelerimi bu uğurda seferber etmek için talibim. Rektörlüğe bu güzide üniversiteyi sizlerle beraber yönetmek için talibim aslında; zira biliyorum ki dünya görüşümüz ne olursa olsun hangi kimlikle kendimizi ifade edersek edelim, ilim hepimizin üzerinde anlaşacağı ortak noktamız ve değerimizdir. İlmi ve irfanı hayatın düsturu haline getirmenin biricik yolu da 'hakikat' için yüreğini ortaya koymaktır. Bu irfan yuvasını ismiyle şereflendiren erenin dediği gibi: Hak'ka tâlib olan kişi, başka murâd isteme, Dostun seninle beraber, başka vuslat isteme. Bilvesile, sadece oylarınıza değil, dostluğunuza da talibim…"
PROF. DR. MAZHAR BAĞLI KİMDİR:
Mazhar Bağlı, 1965 yılında Şanlıurfa, Halfeti'de doğdu. İlk ve Orta öğrenimini; Birecik, Nizip, Gaziantep ve Şanlıurfa'da gördü. 1992 Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. 1995 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisans derecesini aldı.
1999 Yılında Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalında "Bilgi Sürecinde Modern Bilincin Mahremiyeti İfşası" adlı tezi ile doktora unvanını aldı. 1993-1999 yılları arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1999-2011 yılları arasında Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde görev yapan Bağlı, 1999 yılında yardımcı doçent, 2006 yılında doçent ve 2012 2012 yılında profesör oldu. Halen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. 2004 yılında Kanada Toronto Üniversitesi, 2009 yılında da Amerika Birleşik Devletleri Houston Üniversitesi'nde çalışmalarda bulundu. 2'si ortak, toplam 6 adet yayınlanmış eseri ve yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 50'nin üzerinde makale ve tebliği olan Bağlı, aynı zamanda Töre ve Namus Cinayetleri, Batman'daki Kadın İntiharları, Levirat ve Sororat Tipi evlilikler ile önemli Bölgesel Sorunlarla ilgili bir dizi proje yürütmüştür.
TV programlarındaki değerlendirmeleri ve günlük gazetelerdeki yazılarıyla da bildiğimiz Prof. Bağlı evli ve iki çocuk babasıdır.
AVAZTÜRK