Ayhan, HRÜ Hastanesi’ndeki sorunları meclise taşıdı

Ayhan, soru önergesinde,”Basında ve kamuoyunda Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi personellerinin ciddi baskı ve sorunlarla karşı karşıya olduklarına dair iddialar yer almaktadır. Personel yetersizliğinden kaynaklı olarak yıllık izinlerin kullandırılmadığı, 24 saat nöbet tutturulduğu, servislerde tek personel çalıştırıldığı, temizlik ve hijyen konusunda sıkıntılar yaşandığı; hastane hizmet binasının fiziki olarak yetersiz olduğu, hemşire odalarında pencere havalandırma bulunmadığı; görevlendirmelerde liyakatın esas alınmadığı, çalışanların yaşam tarzı ve düşünce yapısına göre görevlendirildikleri ya da görev yerlerinin değiştirildiği, görev yeri değişikliklerinin yoğun olmasının verimi düşürdüğü; iş kıyafetlerinin seçimi ve temininde dayatmalarda(Personelin görüşü alınmadan kıyafet seçiminin yapılıp yönetim tarafından satışının yapıldığı) bulunulduğu iddiaları söz konusu iddialardan bazılarıdır. Personellerin yaşadıkları sorunları, yönetime defalarca iletmelerine rağmen çözümler üretilmediği, yaşanan sorunlarla ilgili olarak çok sayıda çalışanın BİMER e şikayette bulunmasına rağmen her hangi bir işlemin yapılmadığı; sorunlarla ilgili olarak geliştirilen eleştiri ve çözüm arayışlarının hastaneyi kötüleme olarak değerlendirildiği iddia edilmektedir. Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimliği'nce, hastane yönetim kurulu kararı üzerine, 16/06/2016-E.20157 tarih ve sayılı, başhekim Doç Dr Hasan KARSEN e-imzalı bir yazı yayınlanmıştır. Söz konusu yazıda; "06.06.2016 tarih ve 2016/07/03 sayılı Hastane Yönetim Kurulu Kararıyla; Hastane genelinde çalışma kurallarına uymayan, nöbette uyuyan, hal ve hareketleriyle amirlere saygısız tavırlar sergileyen, çeşitli ortam ve aracılarla hastaneyi kötüleyen personelin döner sermaye katkı payının düşürülmesi ve haklarında yasal işlem başlatılması uygun görülmüştür." denilmektedir.

Şanlıurfa'da, SGK tarafından bir çok özel hastane ve tıp merkezinin sözleşmelerinin feshedilmesi/yenilenmemesi ve H.Ü.Araştırma ve Uygulama Hastanesinin yeni hizmet binasına taşınması ile hasta sayısında ciddi bir artışın yaşanması çalışanların iş yükünü de ciddi olarak arttırmaktadır. Gerek iş yükünün artması gerekse de iş yerinde yaşanan baskılar çalışanları olumsuz etkilemekte, vatandaşa kaliteli hizmet sunma konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır.

Bu Bağlamda;

1.   Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin 15 Şubat 2016 tarihinde         yeni hizmet binasına taşınması ile hasta sayısındaki artış nedir?

2.  Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin sağlıklı hizmet verebilmesi      için kaç personele ihtiyaç vardır? Alanlara göre dağılımı nedir?

3.   Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde kaç hemşire görev      yapmaktadır? Eğitim durumuna göre, lise/ön lisans/lisans/yüksek lisans ve üyesi bulunduğu sendikaya göre dağılımı nedir?

4.   Görevlendirmelerin liyakat ve kariyer durumuna göre belirlenmediği iddia            edilmektedir. Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde kat sorumlusu hemşire sayısı kaçtır?  Bunların eğitim durumuna göre, lise/ön lisans/lisans/yüksek        lisans ve üyesi bulunduğu sendikaya göre dağılımı nedir?

5.   İddialara göre personellerin görev yerlerinin yoğun olarak değiştirildiği iddia       edilmektedir. 01.01.2016 tarihi itibari ile görev yeri değiştirilen personel sayısı kaçtır?           Bu görev değişikliklerinin gerekçeleri nelerdir?

6. Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin yeni personel alım talebi          mevcut mudur? Mevcut ise bu talepler karşılanmış mıdır? Karşılanmamış ise gerekçesi       nedir?

7. 01.01.2016 tarihi itibari ile Başbakanlığınıza bağlı BİMER' e,  Harran Üniversitesi           Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ndeki uygulama ve sorunlarla ilgili olarak yapılan      ihbar sayısı kaçtır? Bu ihbarlarla ilgili ne gibi işlemler yapılmıştır? İhbarlar üzerine      açılmış herhangi bir soruşturma mevcut mudur?

8. Söz konusu hastanenin hemşire odalarının penceresiz ve havalandırmasız olduğu             iddiaları doğru mudur? Doğru ise hastanenin fiziki koşullarının iyileştirilmesiyle ilgili       herhangi bir çalışmanız mevcut             mudur?

9.  Söz konusu hastanenin başhekimliğince yayınlanan yazıda belirtilen "...hal ve       hareketleriyle amirlere saygısız tavırlar sergileyen, çeşitli ortam ve aracılarla hastaneyi       kötüleyen personelin..." ifadesinde, saygısızlık olarak nitelendirilen hal ve davranışlar          nelerdir? Personellerin işyerindeki sorun ve uygulamaları eleştirip, çözüm             aramalarının "hastaneyi kötüleme" olarak değerlendirilip, soruşturma ve ceza konusu       edilmesini nasıl değerlendirmektesiniz?

10.  Söz konusu hastanenin başhekimliğince yayınlanan yazı doğrultusunda döner sermaye    katkı payı düşürülen personel mevcut mudur? Mevcut ise sayısı kaçtır?

11.  Personelin döner sermaye katkı payının düşürülmesi ile yetkili kişi ve birimler      hangileridir?

12. Söz konusu hastane yönetim kurulunun, yetkisi olmadığı halde personelin döner sermaye katkı paylarının düşürülmesi yönünde karar aldığı iddialarını nasıl    değerlendirmektesiniz? Yetki aşımı yaptığı iddia edilen hastane yönetim kurulu           hakkında soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

13.   Söz konusu hastanenin başhekimliğince yayınlanan yazı doğrultusunda hakkında            soruşturma açılan personel mevcut mudur? Mevcut ise sayısı kaçtır?

14.  Personellerin iş yerlerinde giydiği formaların, özellikle kadın çalışanların kullanımına       uygun olmadığı, çalışanların görüşleri alınmadan belirlendiği ve hastane yönetimince          80 TL talep edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu durumu nasıl   değerlendiriyorsunuz?