Baydemir, İşten çıkarmaları sordu

26 Şubat 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki kanunun amacı “ülkenin tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin çoğulcu, etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak üzere, tarımsal danışmanlık hizmeti satın alan çiftçilerin/tarımsal işletmelerin desteklenmesi “olarak ifade edilmiştir. 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan başka bir kararla Bakanlıkça yetkilendirilen Ziraat Odası ve üretici örgütlerine, işletme bazlı danışmanlık yapmak üzere en fazla iki danışman bulundurulacağı ve her danışmana, on iki aylık hizmet sonucun da 20 bin TL ödeneceği duyurulmuştur.

Desteklerle yürütülmeye çalışılan, her senenin tebliğinde ortaya çıkan değişikliklerle yeni bir şekil alan, teori ile uygulamanın uyuşmadığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetine dair alınan kararlar, sistemin, yedi yıl geçmesine rağmen halen tam olarak işletilemediğini ortaya koymaktadır. Son kertede, tarımsal danışmanların sayılarında ciddi bir azalmaya gidileceği ve ücretlerin düşürüleceğine dair alınan karar ise kamuoyunda ciddi endişelere yol açmaktadır. Urfa ilimizde de, tarımsal danışmanlık eğitimi almış, sınavları başarı ile tamamlamış ve verdiği hizmetle çiftçi ile arasında güven duygusu yaratmayı başarmış tarımsal danışmanlar ve hizmetten yararlanan çiftçilerimiz, danışmaların sayılarında gidilecek azalmanın ve ödemelerin düşürülmesinin sonucunda oluşacak sıkıntıları, sıkça dile getirmektedirler.

Bu gerekçelerle; 

1- Türkiye genelinde, 26 Şubat 2009 tarihinde yürürlüğe konulan kararla Tarımsal Danışmanlık statüsü kazanan kaç kişi bulunmaktadır?  

2- Sadece 2016 yılında kaç kişi Tarımsal Danışman olarak başvuru yapmıştır?

3- Urfa ilimizde tarımsal danışman olan kaç kişi bulunmaktadır? 2016 senesinde kaç başvuru olmuş ve kaç kişiye Tarımsal Danışmanlık Yetki Belgesi verilmiştir?

4- Geçmiş dönemlere nazaran tarımsal danışmanların sayısının azaltılması ve ücretlerinin düşürülmesinin gerekçeleri nelerdir?

5- İşverenlerin gerekli takibi ve denetimlerinin yapılamadığı için mi böyle bir uygulamaya gidilmiştir? 

6- En az 2 bin 600 yurttaşı ve ailelerini ilgilendirdiği söylenen 5 Mayıs 2016 tarihli bu karar hangi kurum ve kuruluşlarla temaslar sonucu alınmıştır?

7- 5 Mayıs 2016 tarihli karar sonrasında Türkiye genelinde işsiz kalacak kaç tarım danışmanı bulunmaktadır? Bu kişilere alternatif istihdam alanı yaratılacak mıdır?

8- Bu kararlar Urfa ilimizde çalışmakta olan kaç tarım danışmanı işsiz kalacaktır?

9- Geçmiş dönemlerde 36 bin olduğu söylenen ödemelerin 20 bine düşürülmesinin gerekçeleri nelerdir? Aylık asgari ücretten dahi az olan bu ödemelerin verilen hizmete dair sıkıntılar yaratacağını düşünüyor musunuz?

10- 5 Mayıs 2016 tarihinde alınan kararın birebir muhatabı olan çiftçilerimiz ve onlarla belli bir güven yakalamış tarımsal danışmanların konu hakkında düşünce ve görüşleri alınmış mıdır? Alınmamış ise gerekçeleri nelerdir?

11-  Özelde Urfa ilimiz genelde ise Türkiye için büyük öneme sahip olan tarım sektöründeki çiftçilerimizin teknik destek ihtiyacını giderme amacında olması gereken, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Desteklenmesi projesinin yedi yıldır süren temel sorunların giderilmesi, Avrupa Birliği standartlarının yakalanması için ne tür çalışmalarınız ve perspektifleriniz bulunmaktadır?