Ahilik Haftasında buruk kutlama

29'ncu Ahilik Haftası etkinliklerine Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ahmet Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay, Eyyübiye Belediye Başkan Vekili İbrahim Günbeği, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Belediye Başkan Yardımcıları, STK başkanları, davetliler ve esnaflar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve halk oyunları gösterisiyle devam etti.
Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı M.Şefik Bakay, yaptığı açıklamada, Ahilik teşkilatının öneminden bahsetti. Bakay, şöyle konuştu:"Ahiliğin kardeşlik, yiğitlik, yardımseverlik, misafirlik ve dürüstlük ve vatanseverliktir. Türk- İslam sentezinde ifade edilen güzel ahlaklı insan demektir. Ahilik ocağında gençler yetişip vatana, millete faydalı bir birey olarak yetişirler. Ahilik ocağında yetişen birey topluma yönelik örnek bir insan olarak yetişir. Ahi olabilmek için ahi olabilmek için gidip eğitim görülen yere de ahi ocağı denilir. Ahilik anlayışına göre çalışmak İslam'ın bir emridir. Dürüst ve iyi çalışmak ise bir ibadettir. İmkânı olduğu halde çalışmamak günah olarak kabul edilmiştir. Ahilik kültürün mimarı Ahi Evran'dır."

"ESNAFLARLA BİRLİKTE MEMLEKETİ BERABER YÜRÜTECEĞİZ"

Yerel yönetimler olarak esnafları şehrin bereketi olarak gördüklerini ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi,"Cedlerimizin 1230'larda başlatmış oldukları bu kutsal topraklardaki anlayış, felsefe, birlik, beraberlik, hak, hukuk ve adalet anlayışı geleceğimize ışık tutmaktadır. Biz gelişmişliği başka yerde aramanın yerine gelişmişlik özümüzde var. Geçmişimizde, benliğimizde var. Yüce rabbimize şükr ediyoruz. Al yıldızlı bayrağımızın altında tarihi bir mekanda Ahilik haftamızı kutluyoruz. Yerel yönetimler olarak esnaflarımızı şehrimizin bereketi olarak görüyoruz. Onların rızıklarının bol olması, şehirde oluşturmuş oldukları olumlu hava ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bizim ulaşmak istediğimiz en önemli konudur. Onlarla birlikte kol kola bu memleketi beraber yürüteceğiz."diye konuştu.

"AHİLİK, HAYATIN TAM ORTASINDA YER ALMIŞTIR"

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ahmet Yıldız, Ahilik teşkilatının 13'ncü yüzyılda kurulmuş olup, 20'nci yüzyıla kadar varlığını sürdüren ve esnaflardan oluşan bir sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çekerek,"Bu bayrağı şu aşamada Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği devam ettirmektedir. Bu sivil toplum kuruluşu Osmanlı İmparatorluğunun kurulmasında da etkili olmuştur. Her zaman devletinin yanında, hayatın tam ortasında yer almıştır. Ahilik teşiklatında ilk önce çırak, kalfa ve sonra usta olmak gerekiyor. Usta, Ahilik teşkilatında iş ahlakını öğrenmektedir. Esnaf, topluma da hal ve davranışlarıyla iyi örnek olmaktadır."ifadelerine yer verdi.
ZEKİ ALTUNDAĞ