Urfa'nın ekolojik haritası çıkartılıyor

Özel bir otelde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün faydalanıcı olduğu ve FAO/SEC Türkiye tarafından yürütülecek olan "Türkiye'nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi Projesi" ele alındı. Proje, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Karacadağ pilot alanlarında uygulanacağı bildirildi. Şanlıurfa Valiliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMPGM (Şanlıurfa) III. Bölge Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Harran Üniversitesi ve Bölgedeki diğer paydaşların etkin katılımı ile gerçekleştirilecek proje 4 yıl devam edecek. Proje ile "Türkiye'nin korunan alanlarına bozkır ekosistemlerinin entegre edilerek mevcut korunan alanların durumunun güçlendirilmesi ve biyolojik çeşitlilik hedeflerinin ve uygulamalarının üretim alanlarına entegre edilmesinin yaygınlaştırılması yoluyla Türkiye'nin bozkır biyolojik çeşitliliğinin korunması "amaçlanıyor. Türkiye'nin bozkır ekosistemlerinin ve bozkır türlerinin korunması ve yönetimi GEF fonlarından da destek görüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şanlıurfa İlindeki üç önemli bozkır ekosistemindeki meralar/bozkırlardaki ülkemiz ve dünya için önemli olan pek çok bozkır bitki ve hayvan türünün korunması, yöre halkı ve ilgili paydalarla birlikte yönetilmesi ve koruyarak fayda sağlanmasına yönelik çalışmalarına başladı. Orman Ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Bozkır Ekosistemi projesi önemsenmekte ve. Bakanlık olarak tüm türlerimizin kayıt altına alındığı Nuh'un Gemisi veri tabanına da verdiği destekle 2018 yılına kadar Biyolojik Çeşitlilik zengini Türkiye'nin tüm bitki ve hayvan türlerinin tespit edilmiş olacak. Bu sayede Türkiye'de bozkırın güzelleri toy, ceylan, tahılların yabani ataları yabani buğday, yabani mercimek, yabani nohut, Nisan ayında mera bozkırında toprak altındaki güzelliğiyle keme mantarı ve daha nice türlerden oluşacak. Dünya'da doğal olarak sadece Tek Tek Dağları Milli Parkı'nda bulunan yabani fıstık, bu proje ile özellikle çalışılarak kamuoyu bilincinin oluşturulması sağlanacak. Bu türlerin korunması ve geliştirilmesi ile gelir düzeyinin nasıl artacağı anlatılacak. Bozkırların sahip olduğu ekolojik ve ekonomik değerler ortaya konarak bu değerlerin korunması ve bu değerlerden eğitsel, bilimsel ve ekonomik faydaları ortaya konacak.

"HAZİNELER GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada,"Urfa bölgesinde Tek Tek Dağları, Karacadağ, bunların biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin olduğunu biliyoruz. Orman ve Su İşleri Başkanlığımız tüm ülkemizde başlatmış olduğumuz biyolojik çeşitliliği armanter ve izleme projesini 2013 yılında başlattık. Tüm bölgelerimizdeki bitki ve hayvan türlerini kayıt altına almaktayız. Nuhun gemisi veri tabanıyla hepsi kayıt altına alınacak, hangi bitkilerimiz ve hayvan türlerimiz var bunların hepsini kayıt altına almaktayız. 2018'de tüm ülkemizin bu çalışmalarımız bitecek. İlk kez Türkiye'de çalışılacak olan bozkır ekosistemindeki bitki ve hayvan türleri nelerdir? Bunları nasıl koruyabiliriz düşüncesiyle tüm kurumlarımızla gelecek nesillere nasıl aktara biliriz diye bunu burada değerlendireceğiz.
Projemiz 2 yıl sürecek. Bu projeyle özelinde tek tek dağları milli parkımızda bulunan yabani fıstık ve menengiç ağaçlarında olası bir tehdit altında Urfa o kadar zengin ki ceylan türlerimiz var. Tabiatta ceylan türüne rastlamak mümkün. Ayrıca Birecik ilçemizde kelaynak kuşlarımız var. Onların sayıları 30 kadar düşmüşken bakanlığımızla katkılarıyla sayıları şuanda 150'i geçmiş. Kelaynak kuşlarımız var. Umuyorum bu çalışmalarımızla bu yaban türü hayvanlarımız, bitkilerimizi korumak ve ileriki nesillere ulaştırmış olacağız."

"EYLEM PLANLARI HAZIRLANACAK"

Projenin sonunda: Yeni bir bozkır korunan alanı için çalışma yapılacak (Karacadağ). Üç bozkır korunan alanı için (Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası) Tek Tek Dağları Milli Parkı ve Karacadağ) yönetim planları hazırlanacak ve/veya mevcutlar revize edilecek. Üç bozkır korunan alan için çok yönlü bir izleme programı geliştirilecek Üç bozkır korunan alanda ve ilgili tampon bölgeler arasında sürdürülebilir otlatma yönetim programı geliştirilecek. Üç bozkır korunan alanda sürdürülebilir otlatma yönetim programının etkilerinin izlenmesine yönelik bir program geliştirilecek Bozkırların kullanıcılarına yönelik bozkır koruma eğitim programları düzenlenecek. Şanlıurfa İli için bir bozkır koruma stratejisi geliştirilecek Ulusal bir bozkır koruma stratejisi geliştirilecek. Karar vericiler ve kaynak yöneticileri için ulusal bozkır koruma eğitim ve bilinçlendirme programları düzenlenecek. Tanıtım ve bilinçlendirme materyalleri hazırlanacak. Bozkır türlerinin korunmasına yönelik tür eylem planları hazırlanacak. ŞAHBAN KILIÇ