Ayhan: Kürt Sorununu terör sorunu olarak mı görmektesiniz?

Ayhan; "Ülkemizde son 35 yılda, Kürt sorununun çözülememesinden kaynaklı olarak yaşanan çatışmalarda yaklaşık 40 bin insan yaşamını yitirmiş, binlerce köy boşaltılmış, çok ciddi ekonomik kaynaklar heba edilmiş; Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde ayları bulan sokağa çıkma yasakları adı altında kuşatmalar devam etmekte, kadın, çocuk, yaşlı sivil insanlar öldürülmekte; en önemlisi bir arada yaşam iradesi ağır darbe almaktadır.
Son 35 yılda Kürt Sorununun çözümü ile ilgili olarak hükümetler tarafından onlarca paket hazırlanmıştır. Bu paketlerin büyük bir bölümü sorunu ya ekonomik kalkınma sorunu olarak görmüş ya da sorunu terör sorunu olarak tanımlayıp, terörle mücadele kapsamında yaklaşmış, sonuç alamamıştır. Önceki hükümetlerden farklı olarak hükümetleriniz ret, inkar ve asimilasyon politikalarına son verildiğini ifade etmiş, 2012 de AKP iktidarınız ve Sayın Öcalan tarafından başlatılan çözüm süreci toplumda büyük bir umut ve beklenti yaratmış, çözüme çok yaklaşılmışken, birtakım farklı beklenti ve bahaneler ileri sürülerek süreç sonlandırılmıştır.
Kürt Sorununun çözümündeki temel sorun alanları ana dilinde eğitim, yerel demokrasi(yerel yönetimlerin güçlendirilmesi-demokratik özerklik), statü (anayasal güvence ve silahsızlanma olduğu genel kabul görmektedir. Dolayısıyla Kürt Sorununun çözümüne dönük geliştirilen paketlerin de bu temel sorun alanlarını esas alması gerekmektedir" dedi.
Bu bağlamda;
1. Kürt Sorununu terör sorunu olarak mı görmektesiniz?
2. 05 Şubat 2016 tarihinde açıkladığınız plan ile neyi amaçlamaktasınız?
3. Anadilde eğitim ile ilgili herhangi bir çalışma veya planlamanız mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışma veya planlamalar nelerdir? Mevcut değil ise bu yönlü bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
4. Çok sık dile getirdiğiniz "silahların bırakılması" ile ilgili olarak, silahların bırakılmasını talep etmek dışında herhangi bir çalışma veya planlamanız mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışma veya planlamalar nelerdir? Mevcut değil ise bu yönlü bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
5. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ile ilgili olarak "Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı" na koyduğunuz çekinceleri kaldırmayı düşünüyor musunuz?
6. Açılamanızda ifade ettiğiniz yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması ile basında ve kamuoyunda tartışılan belediyelere kayyum atama ve belediye araçlarına el koyma yönlü yasa çalışmalarını birlikte nasıl değerlendirmektesiniz?
7. Meclis bünyesinde oluşturulan anayasa komisyonunda partinizin Kürt Sorununun çözümü bağlamında yaklaşımları nelerdir?
8. Anadilde eğitim, yerel demokrasi ve statü taleplerini içermeyen planların Kürt Sorununu çözebileceğini düşünüyor musunuz?
9. Açıkladığınız eylem planının birinci maddesinde ifade ettiğiniz "insan odaklı devlet anlayışı" nda, haftalarca ambulans bekleyen yaralılara ambulans gönderilmemesinin yeri nedir?
10. Açıkladığınız eylem planının ikinci maddesinde "kamu düzeninin inşa edileceği" ni ifade etmektesiniz. Kamu düzeninin inşası adına, yerleşim yerlerinde ayları bulan sokağa çıkma yasaklarını, yerleşim yerlerinin tanklarla, toplarla yerle bir edilmesini, insanların en temel insani ihtiyaçlarını karşılayamamasını; yüzlerce kadın, çocuk, yaşlı insanın öldürülmesini nasıl değerlendirmektesiniz?
11.Eylem planının üçüncü maddesinde "kapsamlı bir demokratik reform süreci" başlatacağınız ifade edilmektedir. Gerçekleştirmeyi planladığınız demokratik reformlar nelerdir?
12.Açıkladığınız eylem planın dördüncü maddesinde, bütün yaraların sarılacağını ifade etmektesiniz. Haftalarca sokak ortasında kalan yakınlarının cenazesini alamayanların, bir binanın bodrum katında haftalarca yaralı olarak ambulans bekleyenlerin yakınlarının, üç aylık Miray İnce bebeğin, dedesi Ramazan İnce'nin, 85 yaşındaki Kumru Işık ananın yakınlarının yaralarının, adil, eşit, kalıcı bir barış dışında sarılmasını mümkün görüyor musunuz?
13.Açıkladığınız eylem planında "Etkin bir iletişim stratejisini" uygulayacağınız, "her yerde mutlaka bir iletişim birimi oluşturulacağı ve halkımıza ulusal ve uluslararası düzeyde bütün bir dünyaya olan bitenle ilgili en etkin iletişim stratejileriyle bilgiler aktarılacağını" ifade etmektesiniz. Basında yer alan, "kiralık Sırp keskin nişancılar" haberleri "Etkin bir iletişim stratejisi" nin uygulama örneği midir?
14. Açıkladığınız eylem planın onuncu maddesinde "sadece Türkiye'de değil, bütün Ortadoğu'da yeni bir kardeşlik döneminin başlaması için kapsamlı bir Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar bütün bu bölgede kapsamlı bir birleştirici ruh hareketi" ni başlatacağınızı ifade etmektesiniz.
Kapsamlı bir birleştirici ruh hareketini başlatacağınızı iddia ettiğiniz bölgedeki neredeyse bütün ülkelerle (Irak, İran, Suriye, Mısır, İsrail, Rusya) sorunlar yaşıyor olmanıza rağmen bu iddianızı gerçekleştirebileceğinize inanıyor musunuz? İnanıyorsanız, sorun yaşanan ülkeler ile sorunları çözmek için ne gibi çalışmalar yürütmektesiniz?
15.Eylem planınızdaki "terörle mücadele, kamu düzeni, ekonomik kalkınma" vurgularından yola çıkarak, hükümetinizin de eski hükümetler gibi güvenlikçi-kalkınmacı politikalara döndüğünü düşünüyor musunuz?
HABER MERKEZİ