Şiddete defle tepki gösterdiler

Ali Şelli Parkı'ndan Topçu Meydanı'na yürüyen kadınlar, güvenlik önlemleri altında alana kadar yürüdü. Kadınlar def çalarak, şiddete tepki gösterdi. KJA Daimi Meclis Üyesi ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eski Genel Başkanı Bedriye Yorgun, gazetecilere yaptığı açıklamada, zulme karşı direnen bütün kadınları saygı ve minnetle andıklarını söyledi. Yorgun,"Hayatlarımız üzerinde kurulan ablukayı dağıtmak, kadın özgürlüğüne olan inancı ve umudu büyütmek için bu yılki 25 Kasım etkinliklerinde 'Erkek Şiddeti İdeolojiktir, Meşru Savunma Haktır'sloganıyla bir aradayız. 25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyetinde diktatörlük rejimine karşı mücadele veren Mirabel Kardeşlere tecavüz edilerek vahşice katledilmişlerdir. BM Genel Kurulu 1999 yılında Mirabel Kardeşlerin katledildiği gün olan 25 Kasımın kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve uluslararası dayanışma günü olmasına karar vermiştir. Bu karar kadına yönelik şiddetle mücadelede uluslararası hukuk ve siyaset acısından önemli bir karardır.
'KADIN SORUNU TOPLUMSAL BİR OLGUDUR'
Kapitalist modernitenin kadın özgürlüğüne ve tarihsel yaratımlarına yaklaşımı hepimizce bilinmektedir. Kadın sorunu biyolojik değil tarihsel ve toplumsal bir olgudur. Tarihin ilk köleleştirilen sınıfı kadınlar olmuş, yüceltilen erkeklik algısıyla kadınlara aile dışında toplumun her alanını yasaklayan bir yaşam biçilmiştir. Toplum, barışını ve adaletini kadını köleleştirdiği noktada yitirmiştir. Yaşamımızın her alanını talan eden cinsiyetçi kodlar silinmedikçe, kadın katliamları devam ettikçe, kadın bedeni ve emeği sömürüldükçe toplumu derinden sarmalayan sorunlar da devam edecektir. Biz kadınlar hayatlarımızı paramparça eden şiddetin kaynağını unutmadık.
Kadın cinayetleri politiktir diyoruz. Kaynağı erkek egemen sistemdir. Biz kadınlar erkek-devlet şiddetinin son bulması için tüm kadınları isyana, mücadeleye çağırıyoruz. Kadınlar olarak; özgürlük sorunlarımızı, yaşamsal hak ve özgürlüklerimizin yasal ve anayasal ifadeleri, sisteme eşit ve özgür katılım sorunlarımızı ve erkeğin en küçük iktidar birimi haline gelen aile sorununu mevcut sistemin eleştirisi ile tartışmaya, değiştirmeye, sonuç alıncaya kadar mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz. 25 Kasım direnişin mücadelenin ve örgütlenmenin tarihidir.
Kadın sorunu bir özgürlük sorunu, bu mücadele yaşamı ve toplumu özgür kılma mücadelesidir." Yürüyüş, basın açıklamasının okunmasıyla son buldu.
ZEKİ ALTUNDAĞ