Ekmekteki en büyük sıkıntı: Denetimsizlik

RÖPORTAJ: MEHMET ER

İnsanoğlunun bilinen en eski ve en önemli gıda maddesi olan ekmeği konuştuğumuz sohbet havasında geçen röportajda Başkan Canpolat, Sofralarımızın baş tacı olan ekmekte ne gibi sıkıntılar olduğunu, Şanlıurfa'da ki fırıncı esnafının sıkıntılarını, Neden daha kaliteli ekmek yiyemediğimizi, fırıncılık sektöründe yapılan haksız rekabetle ilgili yapılan çalışmaları, Ekmek israfını, Denetimlerin yeterince yapılıp yapılmadığını ve daha birçok konuyu biz sorduk, Türkiye Ekmek Üreticiler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Unlu Mamulleri Pastaneciler, Somun ve Ekmek çeşitleri Derneği Başkanı, Doğu ve Güneydoğu Sorumlusu olan Salih Canpolat cevapladı.

KISACA KENDİNİZ TANITIRMISINIZ?

"Ben Salih Canpolat, Türkiye Ekmek Üreticiler Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığı ve aynı zamanda, Şanlıurfa Unlu Mamulleri Pastaneciler, Somun ve Ekmek çeşitleri Derneği Başkanı, Doğu ve Güneydoğu Sorumlusuyum."

FIRINCILARIN SORUNLARI NELERDİR?

"Bizim Şanlıurfa'da çok ciddi sıkıntılar var. Tırnaklı ekmek ile somun ekmek arasında ciddi bir şekilde 110-120 gram gibi bir gramaj farkı var. Buda esnafımızı mağdur etmektedir.
Haksız rekabete neden oluyor. Bundan dolayı somun ekmek unlu mamulcüler sıkıntıdalar."

ŞANLIURFA'DA EKMEK FIRINLARININ DENETİMİ YETERİNCE YAPILIYORMU?

"Ekmek fırınları kesinlikle Şanlıurfa'da denetlenmiyor. Yani bunu Halk Sağlığı Müdürlüğü de, Tarım İl Müdürlüğü de, Şanlıurfa Belediyesi de kesinlikle görevlerini yapmıyorlar.
Urfa'da çok ciddi bir sıkıntı bu!"

YEDİĞİMİZ EKMEKTE NE GİBİ SIKINTILAR VAR?

"Tırnaklı ekmekler ciddi şekilde halkın sağlığını tehdit ediyor. Buda ekmeğin beyaz çıkması için gramajının düşük olmasına, yüzde 55 kül oranının olması, beyaz ekmek dediğimiz bu ekmekler, mide kanseri, kronik hastalıklar ve hemoroit dediğimiz hastalıklara neden oluyor.
Bu dediklerimi birçok kurum biliyor ama bu dediklerime herhangi bir önlem alınmıyor."

İL HIFZISSIHHA KURULUNUN BU KONUDA YAPMIŞ OLDUĞU BİR ÇALIŞMA YOKMU?

"2009 Yılında Şanlıurfa İl Hıfzıssıhha Kurulu ekmek kalitesini arttırmak adına bir karar aldı. Tabi bu karar kanun hükmünde olan bir karardır sonuçta, çünkü Şanlıurfa halkını, vatandaşları ilgilendiren bir konudur. Bu karar neden uygulanmadı yaklaşık 6-7 yıldır bunun sebebi kim? Biz bunları defalarca halk sağlığına ve valiliğe de söyledik bir sonuç alamadık."

URFA'DA FIRINLAR HANGİ SİSTEMLE EKMEK ÇIKARTIYOR?

"Şanlıurfa'da fırıncılar genelde odun sistemini kullanıyorlar ama doğalgaza geçen fırınlarımızda var. Bu sistem hijyenik olmasının yanından, odundan daha az maliyetli bir sistemdir. Örnek verecek olursak odun ile aylık 2500-3000 bin TL gideri olan fırınlar, doğalgazlı sisteme geçtikten sonra 1500 TL civarında bir doğalgaz faturası gelmekte, esnafımızda doğalgaza geçtiği için memnunlar. Odundan daha tasarruflu ve daha hijyenik olması nedeniyle ve 1 veya 1.5 yıl içinde kendi kendini amorti eden bir sistem, Çevreye de çok faydası var odunlu sistemde isten çevre sakinleri şikayetçi oluyorlar ama doğalgazlı sistemde böyle bir sıkıntıda yoktur. Doğalgazlı fırınlar sayesinde çevre kirliliği de olmuyor."

URFA'DA BU SİSTEMİ YAPACAK ŞİRKETLER VARMI?

"Şanlıurfa'da bu doğalgaz sistemi konusunda çalışmalar yapan birçok şirket mevcuttur.
Esnafımız para kazanmadığından bu sisteme geçemiyor. Tahmini olarak 17-18 bin TL gibi bir rakam lazım doğalgaz sistemine geçmek için esnafta da bu para yok. Yeni açılan ve açılacak olan fırınlar bu sistemi kullanmalılar. Temiz bir yakıt, işçi yönünden de avantajlı, odun olmadığı için fırınlar daha hijyenik bir görüntüye kavuşuyor."

TÜRKİYE'DE VE URFA'DA EKMEK İSRAFI HAD SAFHADA BU KONU İLE İLGİLİ OLARAK NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?

"Türkiye Ekmek Üreticiler Federasyonu da bu israf üzerinde çok duruyor. Bunu Tarım İl Müdürlüğünün, Toprak mahsulleri Ofisinin açıkladığı bir rakam var günlük olarak 6 milyon ekmek Türkiye genelinde israf oluyor. Buda yıllık olarak 2.1 milyar ekmek israfının Türkiye'de olduğu Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından tespit edilmiştir."

EKMEK FİYATLARI BAZI  MAHALLELERDE FARKLILIKLAR GÖSTERİYOR BUNUN NEDENLERİ SİZCE NELERDİR?

"Bizim pide fırınlarının 140-160 gram ekmek üretip 60 kuruşa verip, Türkiye standartlarında somun ekmeklerin 250 gram olmasından dolayı haliyle bunu halk bilmiyor, biri 140 gram diğeri 250 gram bunun bilincinde olmadığından dolayı ciddi şekilde haksız rekabet oluşuyor.
Onun için somun unlu mamulleri satan esnafta 50-40 kuruştan veya 60 kuruştan ekmek satmaya başlıyor."

ŞANLIURFA HALKINA SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

"Şanlıurfa halkına şunu söylemek istiyorum, önce bu sıcak ekmekten vaz geçmeleri lazım!
Ekmeği sıcak almaktan vaz geçecek ki, ekmeğin gramajı artacak, en az tırnaklı ekmek 200-220 gram olacak tırnaklı ekmek, kül oranıda 55'den 75-85 arası çıkması lazım, tabi bunun kontrollerini Tarım İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün yapması lazım ki, Şanlıurfalı kaliteli bir ekmek yesin, yoksa Şanlıurfalının yüzde 70-80'i Hemoroid hastası buda ekmeklerimizden kaynaklanıyor.
Bu Sıkıntılara yetkili mercilerin biran önce el atması lazım, vatandaşlar bu sıkıntıları bilmiyorlar, bilseler zaten bu sıkıntılar olmaz." Diyerek sözlerini sonlandırdı.