İHD, basına özgürlük istedi

Karakoyun İş Merkezi önünde basın açıklaması yapan grup, sloganlar atarak seslerini duyurmaya çalıştı. Toplanan kalabalık adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği Şanlıurfa Eş Başkanı Nalan Durdu,"Türkiye'de eleştirel ve bağımsız basına en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde, basın özgürlüğüne yönelik baskıların arttığını ve çeşitlendiğini gözlemliyoruz. Demokrasilerde basın özgürlüğü her zaman büyük önem taşır. Ancak, bağımsız medyaya yönelik bu saldırılar tüm ülkede şiddetin tırmanmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. Halkın dilediği gazeteden, ajanstan haber alma hakkı vardır. Bu hakkın engellenmesi, yayın haberleşmenin önüne çekilen settir.
Birkaç gün önce Diyarbakır'da bulunan Dicle Haber Ajansı, AzadiyaWelat Gazetesi ve KÜRDİ-DER'e polis arama izni olmadan baskın yapmıştır.
Baskında 32 gazeteci şiddet kullanarak gözaltına alınmıştır. Haksız yere yapılan bu baskınlar bu baskınlar Diyarbakır ile sınırlı kalmamıştır. Dün Siirt Şube Başkanımız Zana Aksu, şube yöneticilerimiz Azad Taş ve Mine Ekin sabah erken saatlerde evleri polis tarafından basılarak gözaltına alınmışlardır. Aynı polis kapsamında İHD Siirt Şubesi ile HDP, DBP Siirt il binalarında ve çeşitli STK'larda polis tarafından aramalar yapılmıştır. Gözaltına alınan kişilerle ilgili yapılan işlemlerin usulsüz yürütüldüğünü özellikle belirtmek istiyoruz. Polisin evlerde ve bürolarda arama yaparken taleplerini karşılamadığını ve aramalarda refakatçi eşliğinde arama kurallarına uyulmadığını vurgulamak istiyoruz. Bu bilgiler göz altına alınanların ve yakınlarının görgü tanıklığına dayanmaktadır.
Bu aramada sadece mahalle muhtarı bina önünde tutulmuştur. Avukatların hazır bulunmasına imkân tanınmadığını öğrenmiş bulunmaktayız. Binaların bu şekilde aranması hukuk dışıdır."dedi.
RAMAZAN GÜLER