Akyol: Urfa'nın tarih ve kültür arşivi yok

RÖPORTAJ: MEHMET ER

KISACA KENDİNİZDEN  BAHSEDER MİSİNİZ?

"1958 Şanlıurfa doğumluyum, şimdiye kadar birçok Sivil Toplum Kuruluşunda görev yaptım. Halen aktif olarak köşe yazarlığı yapmaktayım. Avrupa Birliğinde Şanlıurfa'yı Tanıtma Derneği Başkan Yardımcılığı, Medya Yazarlar Birliğinde yönetim kurulu üyeliği ve Fetih Camii yönetim kurulu üyelikleri görevini yürütmekteyim. Evliyim ve 4 çocuk babasıyım."

ŞANLIURFA'NIN TANITIMINDA DERNEĞİMİZİN NE TÜR ÇALIŞMALARI VAR?

"Dernek yönetimine 2007 yılında geldik. Daha aktif bir çalışmayı hedefleyip toplumsal duyarlılık adına çalışmalarımıza çeşitli kollarda hız verdik.

Ak Parti iktidarının hedeflemiş olduğu sivilleşme ve Avrupa birliğinin Türkiye'den istemiş olduğu şeffaflaşma politikalarının gerçekleşmesi doğrultusunda Şanlıurfa'da ilk olarak, Yeni anayasa ve sivil demokrasi ile ilgili ilk panel derneğimiz tarafından düzeldi.

Bu organizasyonu gerçekleştirirken hiç kimseden ve hiçbir kuruluştan maddi yardım almadık. Düzenlediğimiz panel hakkında ulusal medyada olumlu ve olumsuz eleştirirler aldık.

Bu gelişmelerden sonra derneğimizi ziyaret eden İsveç Kültür Ateşesi Litvanya Dışişleri Bakan Yardımcısı gibi yurt dışından derneğimize ziyaretlerde oldu."

DİĞER SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ URFA  TANITIMINDAKİ YERLERİ?

"Şanlıurfa'da başta Ticaret Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin Bey, Müssiad Yönetim Kurulu, Barolar Birliği, Tmmo Şanlıurfa Şubesi Müslüm Sunayın Başkanlığını yaptığı Urfa Kültür Vakfı Şubesi Ziraat Odası ve Ticaret Odası gibi Şanlıurfa'nın tanıtımında önemli katkıları olmuştur. Bu açıdan bu kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Valilik makamı Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel çalışmalarını yapmakta fakat ŞURKAV Şanlıurfa adına projeler üreteceğine dükkân kiralama işleri ile öne çıkmıştır. ŞURKAV çalışmaları daha aktif hale getirilmelidir".

ŞANLIURFA TURİZM GÖNÜLLÜLERİN FAALİYETLERİ?

"Şanlıurfa turizm gönüllüleri olarak öne çıkan isim ve kuruluşlar Şanlıurfa'nın değil herkes kendi kurumu adına tanıtım hizmetleri yapıyorlar. Bunlar Şanlıurfa turizm yatak kapasitesi nedir ne değildir bilmiyorlar. Şanlıurfa'nın yurtdışı tanıtımlarına gidip ne gibi bir tanıtım çalışması yaptıklarını da kimse bilmiyor.

TURİZM OTELCİLİK LİSESİ VE YÜKSEK OKULU MEZUNU GENÇLERİMİZ HEPSİ BOŞTALAR.

Bu gençlerimizi Şanlıurfa Büyükşehir ve merkez ilçelerinde turizm zabıtaları olarak çalıştırılmaları gerekir. Şanlıurfa'nın tarih ve kültürünü başka yabancı dillerde tanıtabilecek bu eğitimli gençlerdir.

UNESCO'nun Şanlıurfa mutfağı ve gastronomi alanında yapmış olduğu çalışmalar Şanlıurfa yerel yemekler için önemli bir tanıtım aracıydı. Ama maalesef bu konu ile ilgili her hangi bir organizasyonun olmaması Şanlıurfa için büyük bir kayıptır.

Mutfak müzesi ve Urfa kültürünü yansıtan yemek tanıtımı otellerimiz ve esnaf için büyük bir getiri kaynağıdır. Benim tanıdığım uluslar arası gastronomi turizm eğitimi almış 8-10 eğitimli gencimiz olmasına rağmen Şanlıurfa'daki hiçbir otelde gastronomi elemanları çalıştırılmıyor. Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerimiz konserlere ve sünnet şölenlerine harcadıkları paranın yarısı ile turizm zabıtası sorunlarını çözerler."

KARACADAĞ KALKINMA AJANSININ URFA TURİZMİNE KATKILARI?

"Ben ayrıca dernek başkanı olarak Karacadağ Kalkınma Ajansının kurucu üyesiyim. Karacadağ Kalkınma Ajansı ile turizm yatırımları bölümünde görev aldım.

Değerli hemşerilerimiz il genel meclisi başkanı Uğur Beyazgül'ü Karacadağ'ın Urfa dönem başkanlığını yapması için seçtik.

Uğur beyin Şanlıurfa'ya çok önemli katkıları oldu."

ŞANLIURFA TARİHİ VE KÜLTÜREL TANITIMI YETERLİMİ?

"Şimdiye kadar çıkan tüm tarihi eserler kültürel yapının bir parçasıdır.

Yeni çıkan eserlerin iyi tanıtımını yapmak gerekir. Mevcut tarihi yapılarlımızın araştırılıp incelenmesinde çok fayda vardır. Örneğin Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Cahit Kürkçüoğlu hocanın Büyükşehir Belediyesinde kültürel yapılar ile danışmanlık hizmeti verilmesi çok isabetli olur".

ŞANLIURFA'NIN MÜZİK VE FOLKLOR ÇALIŞMALARI?

"Şanlıurfa, Türkiye ve dünya genelinde müzik ve folklor ile iyi bir tanıtım yapmıştır. Türkiye'de müzik alanında bir idol olan Abdullah Balak başkanlığında yine belediyede müzik danışmanlığı yapması çok isabetli olur. Ercan hoca, Halil Altıngöz, İbrahim Halil Karaca, Hüseyin Güzel ve Mehmet Yavuk gibi tecrübeli hocaların öğrenci yetiştirmeleri gerekir."

GÖBEKLİ TEPE VE MOZAİKLERİNİN URFA TANITIMINA KATKISI?

"Göbeklitepe kazılarından çıkan tarihi belgeler çok önemli adeta uyuyan bir dev fakat Şanlıurfalılar organizasyon ve işletmecilik anlamında bir hizmet yapamıyorlar.

TURSAB şimdiden Göbekli tepe bölgesinin turizm işletmeciliğini almış bile yani hiçbir Urfalı turizm yatırımcısı bu bölgede işletme açamayacak. Biz Urfalılar Göbekli tepe turizminde hizmet sektörü veya şoförlük yapabileceğiz."

HÜKÜMETİN URFA TURİZMİNE KATKILARI NEDİR?

"Şimdiye kadar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde, Şanlıurfa'nın tarih ve kültürü ile ilgili bir arşiv yoktur.

Sayın Belediye Başkanımızın bu konuya duyarlılık göstererek Şanlıurfa kültür ve turizmine büyük katkılar yapacağına inanıyorum.

Her şeyden önce başta Göbekli tepe belgeleri ve Balıklı gölde çıkan mozaikler başta Urfa için daha sonrada ülkemiz için büyük bir kazançtır.

Göbekli tepe kazı çalışmaları ile ilgili çekilen görüntü ve resimlerle Almanya'da yapılan ve düzenlenene sergilerle büyük kazançlar elde etmişlerdir.

Yeni kurulacak hükümet ile görev alacak olan vekillerimiz bu konuda farklı bir çalışma yapacaklar gibi.

Eski belediye başkanımız A. Eşref Fakıbaba engellemelere rağmen Şanlıurfa mutfak müzesi, müzik müzesi, Mahmut oğlu kulesi ve Harran kapı gibi yapıları Urfa'ya kazandırarak kalıcı eserler bırakmıştır.

Yeni Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Celalettin Güvenç ve merkez ilçeye bağlı belediye başkanlarının tarihi yerlerde çalışmalar yapacaklarından eminim. Bu konuda da çok ümitliyim."

URFASPOR ORTAK SEVDAMIZ?

"Şanlıurfaspor kurulduğu günden bu yana büyük başarılara imza atmasa da üçüncü lig ve PTT 1. Lige çıkarken Şanlıurfalı sporseverlere yaşatmış olduğu sevgi takdire şayandır.

Özellikle Kemal Saraçoğlu döneminde Şanlıurfa sporsever halkı maçlara büyük ilgi göstermişlerdir. Kemal Saraçoğlu yönetiminden sonra iş başına gelen Fethi Şimşek başkanın yapmış oldukları hiçbir fayda sağlamayan futbolcular ile ligde hiçbir başarı elde etmemiştir.

Fethi Şimşek ve yönetim kurulu arkadaşları döneminde Şanlıurfaspor'a en büyük maddi yardım yapıldığı halde ne yazık ki buna karşılık hiçbir başarı elde edilememiştir.

Her gelen yönetim kurulu kendi reklâmlarını yapmaktan geri kalmamışlardır.

(SABAHATTİN CEVHERİ HARİÇ) oysa Urfaspor yalnızca, Urfa'da oturanların değil, ülke içinde ve ülke dışındaki Şanlıurfalıların en fazla takip ettikleri takımdır.

Bu nedenle Şanlıurfalılar artık süper lig de mücadele vermenin heyecan ve mutluğunu yaşamak istiyorlar." Diyerek sözlerini sonlandırdı.