Dezavantajlı gruplara 'umut' oluyorlar

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, kentteki mazlumların imdadına yetişmeye devam ediyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol,çocuklara ailenin yanında destek uygulamalarının yanında koruyucu aile uygulamasının daŞanlıurfa ilinde yaygınlaştırmayı birinci öncelikleri olduğunu söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak geçen dönem içerisinde çocuk, yaşlı, engelli alanındaki çalışmaları bakanlığın talimatları doğrultusunda devam ettirdiklerini belirten Demirkol, bütün dezavantajlı kesimlere yönelik hizmet üretmeye çalıştıklarını ifade etti. Demirkol, şunları söyledi:"Aile ve Sosyal Politikalar açmış olduğu sosyal hizmet merkezleriyle asıl amacı hizmeti vatandaşın ayağına götürmektir.
Çocuklarımızla ilgili çocukların yararına olacak şekilde kurum bakımından ziyadesiyle ihmal, istismar edilmiş ve ailesinden yoksun bırakılmış çocukların aile ve akrabalarının yanında desteklerini önemsiyoruz. Bunun içinde evde bakım dediğimiz hizmet uygulaması, aile yanında destek uygulamasını, koruyucu aile uygulamasını Şanlıurfa ilinde yaygınlaştırmak birinci önceliğimizdir."
'2 BİN 802 ÇOCUĞA DESTEK'
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak çocuk alanında aileye verdikleri destek sayısının 2 bin 802 çocuğa ulaştığını vurgulayan Demirkol, çocukların öğrenim durumuna göre 500 ile bin lira arasında değişen miktarlarda ödemeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
'24 ÇOCUK, 17 KORUYUCU AİLENİN YANINDA'
Asıl amaçlarının çocukların aile ve akraba ortamından koparılmadan kendi ayakları üzerinde durabilecek aile sıcaklığını, anne ve baba şefkatini alabilecekleri ortamlar oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Demirkol, şunları kaydetti:"Hiçbir şekilde aile ve akrabasının yanında dönderilemeyen çocuk profiline ise daha çok koruyucu aile adını verdiğimiz uygulama ile hizmet vermeye çalışıyoruz.
'DOĞUM YARDIMI
MÜRACAATLARI BAŞLADI'
Şanlıurfa ilinde şuana kadar 24 çocuğumuzu 17 koruyucu aile yanında sıcak bir yuvada yaşamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yeni çocuk alanındaki önemsediği ve en önemli projelerden birisi olan koruyucu aile noktasında halkımızı daha duyarlı olmaya ve kurum bakımından olan çocuklarımızın hepsinin birer aile anne ve baba sıcaklığına sahip olmak onların en temel hakkı olduğunu dile getirmek istiyorum.
Yine çocuk alanında yapmış olduğumuz bir başka uygulamaysa Haziran ayı itibariyle başlamış olan ve tüm Türkiye'de uygulanan bir proje de bir ailenin dünyaya gelen 1,2 ve 3'üncü çocuklarına yönelik olarak 400 ile 600 arasında değişen ödemeler yapılmaktadır.
Bütün halkımızın ve kamu da çalışan personelin doğum yardımıyla ilgili müracaatları sosyal hizmet merkezilerimizde alınıyor, değerlendiriliyor. Gerekli değerlendirmeden sonra ise her ay sonunda çocukların annesinin hesabına para yatırılıyor.
Doğum yatırımında önemli olan doğum belgesiyle kurumumuza müracaat etmeleridir. 1'nci çocuğa 300, 2'nci çocuğa 400, 3'ncü çocuk için ise 600 Lira ödeme yapılmaktadır."
'DENETLEME VE İNCELEME KENDİ KURUMLARIMIZIN İNSİYATİFİNDE'
Şanlıurfa'da Haziran ayı itibariyle dünyaya gelen 6 bin 802 çocuktan 5 bin 800 tanesine gerekli doğum yardımının yapıldığını belirten Demirkol, şöyle konuştu:"Müracaatlar devam ediyor. Müracaatlar ise sosyal hizmet merkezleriyle alınacaktır. Engellilik alanında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz, sosyal hizmet merkezleri aracılığıyla en yakınındaki engelli ailelerden en ücra yerde yaşayan ailelere kadar herkese gerekli hizmetler veriliyor. 2007'de başlayan bu uygulamayla Şanlıurfa'da 10 bin 879 engelliye evde bakım hizmeti verilip ödemeleri yapılmaktadır. Yüzde 50 engelli olduğunu gösterir heyet raporu ve asgari ücretten az gelirli kişilerin tespiti yapıldığı zaman yaklaşık asgari ücret kadar engelli bakım yardımı yapılmaktadır.
Vatandaşlarımızı engellisine bakım hizmeti karşılığında verilen bir ücret olduğunun bilincinde hareket etmelerini istiyoruz.
Gerek adres gerekse bakıcı değişikliği veya gelir durumunda değişiklik olursa 15 gün için de ilgili sosyal hizmet merkezlerine başvurmalıdırlar.
Engelli bakım hizmetinin olumlu olup olmadığı yönünde kendi personelimiz haricinde art niyetli kişilerin hane ziyaretleri gerçekleştirdiği duyumunu aldık. Bu hane ziyaretlerinde ise hane halkına olumsuz tavırlar sergilendiği hakkında ihbar alıyoruz.
Gelen kişilerin ev halkı tarafından kimlik sorgulamalarının ev hanesi tarafından yapılması germektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Kurumu haricinde hiçbir kurumun engelliler ile ilgili ziyaret gerçekleştirmeyeceğini de buradan ifade ediyorum. Engellilerle ilgili denetleme, inceleme ve denetleme tamamen Aile ve Sosyal Politikalar Kurumu tarafından yürütülmektedir."

ZEKİ ALTUNDAĞ