Yaşanan olaylar, esnafı derinden etkiledi

Türkiye’nin hemen hemen her noktasında meydana gelen olaylardan vatandaşlar ve esnaflar, olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor. Bölgede bulunan milyon dolarlık yatırımla kurulan alışveriş merkezleri sinek avlarken, esnaf ise kan ağlıyor. Yaşanan bu olumsuzluklardan dolayı birçok yerli ve yabancı turist rezervasyonlarını iptal etti. Bu iptaller tarihi çarşılar bölgesinde bulunan esnafı da olumsuz etkiledi. Esnaf, yaşanan olaylardan dolayı iş yapamadığını belirtiyor.

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı M. Şefik Bakay, Kobani olayların ve Suruç’taki yaşanan terör saldırısı nedeniyle 32 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Başlayan olaylar nedeniyle bölge turizminin ciddi bir şekilde etkilediğini dile getiren Bakay, şunları kaydetti:”Tabi yaşan terör olayları sadece Şanlıurfa turizmini değil Türkiye turizmini etkiledi diyebiliriz. Özellikle kutsal alanlarla birlikte tarihi turistik alanlardaki esnaflarımız öyle zamanlarla oluyor siftah etmeden dükkânını kapatıyor. Türkiye’nin sayılı turizm ve tarihi şehirleri arasında yer alan Şanlıurfa’nın terör olaylarıyla anılmasını doğru bulmuyoruz.  Şanlıurfa, yerli ve yabancı turistlerin rahatça gelip konaklayıp turistik gezilerini düzenleyecekleri güvenli şehirlerden birisidir.”

Şanlıurfa’nın patlama ve terör olayları ile anılması esnafı kepenk kapatma durumuna getirdiğini savunan Bakay,”Esnaf gerek maliye olan borcu gerekse kredi borçlarını ödeyememesinden dolayı çok zor duruma düştü. Biz esnaf olarak talebimiz acilen hükümetimizden Ceylanpınar ve Akçakale İlçelerimize verilen KOSGEB faizsiz kredinin şuanda da sıkıntı yaşayan esnafımıza verilmesidir. Bu faizsiz krediler esnafımıza can simidi olacağı kanaatindeyim.” diye konuştu.

“TERÖR OLAYLARI YAŞANIYOR ALGISI OLUŞTURMAMALARIDIR”

Gerek yerel gerekse bazı ulusal basındaki haberler ciddi bir şekilde ülkeyi etkilediğini iddia eden Bakay, şunları söyledi:”Kobani’de, Suruç da yaşanan olayların Şanlıurfa kent merkezinde yapılıyormuş gibi bir algı bırakmasıyla esnaf bu durumdan da etkilendi. Uzun yıllardır kent merkezi hiçbir olayla anılmadığı gibi halen de terör ve şiddet olaylarını yaşamadı. Bizim yerel ve ulusal basından beklentimiz Şanlıurfa kent merkezinde terör olayları yaşanıyor algısı oluşturmamalarıdır.”

ÇÖZÜM SÜRECİNİNİN DESTEKÇİSİYİZ

Sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek çözüm süreci ile ilgili çözüm sürecinin devam etmesi gerektiği dile getirdiklerini ifade eden Bakay,”Ülkemizin huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Bölgemizin ve Türkiye’nin içinde bulunduğu kaos diyebileceğimiz ortamdan bir an önce kurtulmasını diliyoruz. Esnaf Odaları Birliği olarak gerek iktidar gerekse muhalefet parti başkanlarıyla görüşüp çözüm sürecinin sağlanması gerektiği hakkında görüş bildirdik. Kimsenin evladı ölmesin, araçları yakılmasın bu ülke hepimizin. Başka Türkiye yok ve hepimiz Arabıyla, Kürdüyle, Türkiyle hepimiz kardeşiz.” ifadelerine son verdi.