Bu okul fabrikalara taş çıkartıyor

Atatürk Bulvarı'nda eğitim ve öğretim faaliyetini yürüten Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, bin 500 öğrencisi ve 140 personeliyle adeta fabrika gibi çalışıyor. İlk iki yıl teorik bilgiler alan öğrencilere daha sonra okulun atölyelerinde usta-çırak ilişkisiyle pratik eğitim veriliyor. Birçok mesleki bölümün yer aldığı lisede, kentteki resmi kurumların mobilya ihtiyacı buradan karşılanıyor.

‘TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİMİZ BULUNUYOR’

Şanlıurfa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü Mehmet Demirok, okullarının sadece Urfa’nın değil Türkiye’nin sayılı okullarından bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Özellikle eğitim-öğretim ve döner sermaye açısından da Türkiye birinciliklerinin bulunduğunu hatırlatan Demirok,”Yeni meslek liselerin açılmasıyla birlikte kapasiteniz üzerinde geçen yıldan bu yana daha fazla sıra yapmaya başladık. Yaklaşık bu yıl 15 Bin sıra yamayı başardık bu da mili eğitim ile yapılan protokol ile oldu. Özellikle mobilya dekorasyon ve metal bölümünde bu çalışmaların çoğu gerçekleşiyor.

‘ÖĞRENCİLERİMİZ, MEZUN OLDUKLARINDA KENDİ İŞLERİNİ KURABİLECEK GÜÇTE OLACAKLAR’

Öğretmen kürsüsünden, pano, Atatürk çerçevesine kadar her şey okul atölyemizde yapımı gerçekleşiyor. Döner sermayelerin temel amacı eğitim içinde üretimi gerçekleştirmek yer alıyor. Bu gençlerimiz yarın mezun oldukları zaman kendi işletmelerini kurabilir kendi alanlarında çalışabilirler. Hem becerilerini geliştiriyorlar hem de 300, 600 bazen de 800 lira döner sermayeden para alarak ailelerine katkı da sunabiliyorlar. Hem meslek sahibi olup hem de para kazanmış oluyorlar. Geçen yıl 2 Milyon 300 bin lira gibi bir ciromuz vardı. Bu yıl sıra siparişlerimizle de bu rakam daha da artacaktır. Bu para içinde gerek devlete vergi ödemeleri gerekse öğrenci ve öğretmenlere verilen para içinden ödeniyor. Ürettiğimiz mamul ürünlerde de iddialıyız.” ifadelerine yer verdi.

‘ÖĞRENCİ EKSENLİ ÇALIŞIYORUZ’

Elektrik ve elektronik teknolojileri alanı Atölye Şefi Umut Özgür Çavaş,”Öğrenci eksenli çalışıyoruz biz burada bizim işimiz sadece öğrencilere yol göstermek. Bu deney setleri üzerinde kendileri eğitim ve öğretim görmekte. Amacımız bu eğitim ve öğretimi verirken de güvenlik önlemini de ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz uygulamalarla olası çarpılmayı da engelleyici butonlar, düzenekler geliştirdik. Bu mesleği kız veya erkek diye ayıramayız. Kız öğrencilerimizde çok başarılı oluyor. Kız öğrencilerimiz özellikle elektrik şirketlerinde de istihdam olanağını erkeklere nazaran daha çok buluyor. Bayan öğrencileri bu bölüme davet ediyorum. Elektrik ve elektronik bölümünün pek de korkulacak bir yanı yok. Tehlike her yerde mevcut önlemi alındıktan sonra her şey başarılabilir.”dedi.

‘ÖNCÜ OLACAĞIZ’

Elektrik- Elektrik Bölümü öğrencisi Seda Nur Ulu,“2 yıldır elektrik ve elektronik bölümünü okuyorum. Biz kız arkadaşlar olarak bu bölüme merakımız vardı. İlk zamanlar zorlanacağımızı düşündük. Daha sonra bizlerde erkek işlerini yapabileceğimizi düşündük. Gün geçtikçe işi öğrendik ve artık aletleri öğrenip uygulamalarda da kullanmaya başladık. Hedefimde de elektrik elektronik mühendisliği var. Biz bayanlar için bu meslekte kendimizi öncü olarak görüyoruz.” diye konuştu.
Öğrencilerden Pınar Ökten,“Bu bölüme gelmeden önce korkularım vardı. Ben elektrik bölümünü yapabilir miyim yapamaz mıyım? Umarım diğer kız arkadaşlara da birer örnek oluruz. Benim bayanlara çarım gelip bu bölümü okusunlar. Bayanlar erkeklere bayanların neler yapabileceğini göstersinler.”sözlerine ekledi. ZEKİ ALTUNDAĞ