112'nin başı dertte !

Sağlık Müdürlüğünde bulunan 112 Komuta Kontrol Merkezine günlük 30 bin çağrı geliyor. 112'ye yaklaşık 30 bin çağrı gelirken bunların içerisinden sadece 250'si gerçek çıktığı belirtildi. Asıl ihbarları yapanların çocuklar ve telefon tamircileri olduğu öğrenildi.
Sağlık Müdürü Erdoğan Duran, yaptığı açıklamada, 112'nin gerçek amacına ulaşması için vatandaşların hassasiyet göstermesi gerektiğini belirtti. Duran,"112 acil servise düşen çağrı sayısı 25-30 bin civarında. Bunların arsında 250'sinin gerçek çağrı olduğu düşünülünce yine baktığınız zaman bunların 25 ile 30 bin çağrının asılsız olduğunu görebiliriz. Bunlardan 250'si gerçek, biz bu çağrıları 30 bin çağrının içinden süzmeye çalışıyoruz. Takdir edilirse bu gerçekten güç bir durum. 10 çağrı karşılayıcımızın hangisi gerçek vaka hangisi asılsız olduğunu tespit etmesi zor. Vatandaşlarımızın gerçekten ihtiyaçları olduğunda zamanda hem bu hatların meşgul olmaması gerekiyor.Hemde acil çağrı yapan gerçekten ihtiyacı olan insanlarımıza yetişememe durumumuz söz konusu oluyor." diye konuştu.

'112 HEPİMİZE LAZIM OLABİLİR'

Asılsız ihbarlar yapanlara yönelik kanuni işlemlerin ve gerekli cezaların verildiğini belirten Duran, şöyle konuştu:"Bizde bununla ilgili hem bu asılsız çağrıların azaltılması yönünde hemde vatandaşlarımıza iyi bir hizmet vermek açısından çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi çağrı karşılayıcı sayımızı arttırmak, yalnız ne kadar çağrı karşılayıcı sayımızı arttırsak arttıralım 30 bin çağrıyı karşılayacak mümkün değil yani buda fiziki olarak da imkânsız gibi gözüküyor.
Bunu anlamada daha öncede sağlık bakanımızın ve üst düzey yetkililerimizinde açıkladığı gibi kabahatler kanununa görede cezalar kesilmekte. Biz hem aypi numarası hem telefon numarası üzerinde de tespit ediyoruz ve bunlarıda savcılığa şikâyet duyurusunda bulunuyoruz. Bu durum dada savcımızda da, hâkimlerimizden de gerekli hassesi yetide gösterecekleri nede eminiz. Ben buradan bütün vatandaşlarımıza da sizin aracığınızla seslenmek istiyorum 112 hepimizede lazım olabilir. Lütfen gereksiz yere meşgul etmeyelim."

'TELEFON TAMİRCİLERİ VE ÇOCUKLAR EN ÇOK MEŞGUL EDİYOR'

Başhekim Emre Dingci, "Vatandaşımız acil durumlarda komuta kontrol merkezimizi arıyorlar. Burada çağrı karşılayıcı arkadaşlarımız. Değerlenmesini ve vaka adreslerini tespit ediyorlar. Telsize aktarıyorlar, telsizden de ekip yönlendiriliyor.
Vakaya doğru biz bunun gerçekleşmesi için 24 saat canla başla çalışmaya çalışıyoruz.
Ancak asılsız çağrılar nedeniyle bu işler bayağı sekte uğruyor. Bununda büyük bir çoğunluğu ya telefon tamircileri tarafında telefon çalışıyor mu çalışmıyor mu? diye kontrol ediliyor, ya da çocuklar tarafından oluyor." ifadelerine yer verdi.
ZEKİ ALTUNDAĞ