Halkın katılmadığı çalıştayda sorunlar gene konuşuldu

Salon toplantısı yine Dedeman Otel'de gerçekleştirildi. Bir türlü otel salonlarının dışına çıkmayan kentin sorunları tekrardan dile getirildi. Öte yandan programda tarım arazilerin betonlaştırılması, çiftçilerin eğitim eksikliği, var olan ham maddenin endüstri ile birleştirilmemesi gibi noksanlıklar dile geldi. Çalıştaya; 24 üniversite, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, İzmir Veteriner Hekimleri Odası, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği olmak üzere kurum ve kuruluşlardan akademisyenler, yöneticiler ve uzmanlar katıldı.

'EĞİTİMDE CİDDİ SIKINTI BULUNUYOR'

Sıkıntılara dikkat çeken Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Mermut,"Türkiye tarım açısından çok zengin bir ülke konumunda bulunuyor. Kendisine yeterli gıdayı üretebilecek potansiyele sahip durumda bulunuyor. Asıl problem bu potansiyeli değerlendirmek. Bütün gayretlere rağmen sulamayı nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Suruçlulara su geldi, acaba Harran'da yaşanan sıkıntıları incelemişler mi? Ona göre kendilerini hazırladılar mı? Eğitim bizim için son derece önemli sorunlarımızdan bir tanesini oluşturuyor. At gelmezden önce mısırın hazırlanması gerekiyor. Eğitim bizim için son derece önemli sorunlarımızdan bir tanesini oluşturuyor. Üniversiteden ilkokula kadar ciddi anlamda eğitimde sıkıntı bulunuyor. Yasalar bulunuyor; ama uymuyoruz maalesef. Çiftçilere de danışılması gerekiyor. Onlar için bu programları düzenliyoruz. Dolayısıyla bütün kesimlerin yer aldığı bir platform olacak ve bunlar uygulanacak."dedi.

'POTANSİYELİ, ENDÜSTRİ İLE BİRLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR'

Türkiye'nin ve Şanlıurfa'nın büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Mermut, şöyle konuştu:"Bu potansiyeli teknolojiyle birleştirip harekete geçirmemiz gerekiyor. Gıda üretimi, ticaret önemli meseleler. Türkiye'nin refahını artıracak. Tarım sadece buğday ve arpa yetiştirmek değildir. Bunu endüstriyel ürüne dönüştürdüğümüz zaman hem endüstrileşiyorsunuz hem de size gerekli gıdayı temin etmiş oluyorsunuz. Dünya gıda güvenliği konusunda çalışıyor. Moskova'da bulunurken Türkiye'den bir adam görmedim tarım formlarında. Üniversitemizin devlet teşkilatıyla birlikteliği tamam; ama sıklaştırılması lazım. Halka inmesi gerekiyor. Bilgi, görgü ve tecrübeyi kaçırmadan ülkenin kalkınması için kullanmamız gerekiyor. İşçi istihdamı açısından da önem teşkil ediyor. Meseleyi sadece bizim taraftan değil, devlet tarafından da ele alınması gerekiyor. Devlet teşkilatının halkla bütünleşmesi gerekiyor. Çok sayıda çiftçinin bugünkü programda bulunması gerekiyordu. Kendi kendimize konuşmamış olurduk.

'YERLEŞİM ALANLARI, TARIM ARAZİLERİNİ TEHDİT EDİYOR'

Ayrıca gıda güvenliği çok önemli. Yerleşim alanları, tarım arazilerini tehdit ediyor. 450 bin hektar ekilebilir tarım toprağı yerleşim alanına çevrildiğini görüyoruz. Potansiyelimizi iyi kullanmak açısından üniversitelerimiz olmak üzere bütün teşkilatın ülkemizin, hükümetimizin gıda güvenliğine son derece önem vermesi gerekmektedir. Türkiye'de kullanıma açık ne kadar tarım arazi olduğunu ben de bilemiyorum çünkü Türkiye'de böyle bir çalışma yapılmış değildir. 1947 yılında Harvey Oakes Türkiye'nin toprak haritasını gelip çizimini yaptı."

'ÇALIŞMALAR, PROFESYONELCE YAPILMASI GEREKİYOR'

Çalışmaların profesyonelce yapılması gerektiği konusunda açıklama yapan Mermut,"Bu Türkiye açısından çok acı bir durum. 1960 yılına kadar da ben her hangi bir çalışmanın yapıldığına şahit olmadım. Toprak Reformu Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları var fakat arkadaşlarımız, öğrencilerimiz orada çalışıyor. Ben bunu yeterli görmüyorum. Endüstriyel tarımda 200 Milyar dolar hedefini yakalayabilmemiz için çalışmalarımızı profesyonelce yapmamız lazım. İslam ülkeleri bizi gelişmiş bir ülke olarak görüyor ben aynı fikirde değilim Kanada'da yıllarca kalmış bir insan olarak şahsi kanaatim bu yöndedir." ifadelerine yer verdi.

'ORTAYA ÇIKAN BİLGİLERİ HALKLA VE TARIM BİLEŞENLERİYLE PAYLAŞACAĞIZ'

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Türkmen, "Büyük potansiyeli bulunan ilimiz de böyle bir toplantıyla tarımın negatif girdileri olan sağlıktaki kötü etkilerini azaltmaya yönelik iyi bir bilgilendirme alacağız. Çalıştay sonrasında da ortaya çıkan bilgileri halka ve tarım bileşenleriyle paylaşacağız" dedi.

'11 KONU ÜZERİNDE KAFA YORULACAK'

Törende ayrıca, BM Nüfus Fonu Temsilcisi Dr. Gökhan Yıldırımkaya, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ercan Yeni, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman birer konuşma yaptı.Konferansların ardından 11 çalışma grubu 11 konu üzerinde çalışacağı bildirildi. Bunlar; 1-Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı açısından tarım sektörü; 2-Tarım alanlarında minimum sağlık ve güvenlik standartları, 3-Tarım sektöründe meslek hastalıkları ve bildirimi, 4- Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılık faaliyetleri açısından iş sağlığı ve güvenliği, 5- Tarım makineleri açısından iş sağlığı ve güvenliği, 6-Tarımsal üretimde kullanılan kimyasallar açısından iş sağlığı ve güvenliği, 7-Tarımsal tozlar ve diğer tanecikli maddeler açısından iş sağlığı ve güvenliği, 8-Tarım kesiminde sosyal güvenlik uygulamaları ve iş güvencesi, 9- Tarım çalışanlarının sağlığı ve güvenliğine yönelik hizmetlerin sunumu, 10- Tarımda iş sağlığı ve güvenliği verisini toplama- izleme - değerlendirme sistemi, 11- Tarım sektöründe çalışanların mesleki nitelikleri ve mesleki yeterlilik belgesi çalışma gruplarıdır. Çalışma gruplarına alanında uzman kişiler katılacak olup, sonuçlarının bu alanda yapılacak çalışmalara yol göstereceği beklenmektedir."
Çalışma grupları 4 oturumda tartışmalarını yürütecek olup, sonuçları ilgili kurum ve kuruluşlara gönderecek.
ZEKİ ALTUNDAĞ