Memurlar, seslerini yükseltti !

Büro Büro Memur-Sen yönetim kurulu üyesi Muhittin Bulut, gazetecilere yaptığı açıklamada, hak kayıpları ve verilmeyen haklara dikkat çekti. Bulut, şunları kaydetti:"Bizler de Büro Memur-Sen olarak Vergi Haftasını farklı etkinliklerle kutlamak isterdik ancak, ülkemiz gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturan vergileri toplayan, devletin bütçesini yapan, harcamalarını kontrol eden Maliye Bakanlığı çalışanlarının uğradığı hak kayıpları, verilmeyen hakları bizleri burada bir araya getirdi. Maliye çalışanlarının en büyük görevi devletin gelirlerinin toplanmasında ve harcanmasında düzen sağlamaktır. Bu ana görev ülkemiz ekonomisinin can damarıdır. Şayet devletin gelirleri toplanmazsa ya da toplamada aksaklıklar yaşanırsa ülkemizin mali yapısı, sosyal yapısı, kısacası ülkemizin her alanı olumsuz yönde etkilenir. Ülkemiz ekonomisi için gece gündüz demeden, mesai mefhumu gözetmeden çalışarak milyarlarca vergiyi tahsil eden Maliye çalışanları maalesef emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Yapılan araştırmalara göre dünyanın hemen her ülkesinde Maliye Bakanlığı çalışanlarının mali ve özlük hakları ülkemiz çalışanlarından çok daha yüksektir. Tabiri caizse musluğun başını tutan Maliye çalışanlarına bu musluktan bir damla su dahi çok görülmektedir.
İş yoğunluğunun, iş riskinin ve sorumluluğun fazla olduğu Maliye Bakanlığındaki çalışanlar, ek ödemelerden yararlanamamaktadır."

'ÖZEL SINAVLAR YENİDEN AÇILMALI'

Büro Memur-Sen olarak kimseden haksız bir uygulama istemediklerini ifade eden Bulut,"Bizler maliye çalışanlarının alın terinin, emeğinin karşılığını istiyoruz. Maliye çalışanlarına yapılan adaletsizliğin, haksız uygulamaların giderilmesini istiyoruz. Çalışma verimliliğinin ve moral motivasyonun arttırılması için personelin mali ve özlük haklarında iyileştirme yapılmalı, belirteceğimiz talepler bir an önce dikkate alınmalıdır."diye konuştu. Gelir uzmanlığı ve defterdarlık uzmanlığı için özel sınavların yeniden açılması gerektiğini ifade eden Bulut,"Sınavlar bir defaya mahsus olarak değil, ihtiyaç duyulduğunda açılabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Tüm birimlerde fazla mesai yapan çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmelidir."sözlerine ekledi.

BES:"GÖSTERMELİK VERGİ HAFTASI KUTLAMALARI DEĞİL, VERGİDE ADALET İSTİYORUZ"

Şanlıurfa BES Şube Eş Başkanı Leyla Sezen, yaptığı açıklamada, adil bir vergi sistemi için taleplerimizin öne çıkarıldığı bir hafta olarak ele alındığı, maliye emekçilerinin talepleri ile birleştirerek vergi haftasını taleplerimiz için mücadele haftasına çevirme çabasında olduklarını dile getirdi. Gelir dağılımının giderek bozulmasıyla birlikte vergide yaşanan adaletsizlikler belirgin bir şekilde artığını iddia eden Sezen,"Vergi yükünün büyük bölümü yoksul halkın, işçi ve emekçilerin sırtına yıkılmıştır. AKP iktidarında vergi politikaları emekçileri yoksullaştırmanın en etkili aracı haline gelmiştir."diye konuştu.

'VERGİ ALANINDA REFORM ŞART'

Ülkede gelir vergisi ödeyenlerin çoğunluğunu ücretliler oluşturmakta olduğuna dikkat çeken Sezen,"Gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerin yaklaşık üçte ikisi ücretliler tarafından ödenirken, toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70'leri aşan dolaylı vergiler çalışanların vergi yükünü daha da artırmaktadır. Türkiye'de vergi alanında gerçek anlamda yapılacak bir reform, ancak ücretliler aleyhine var olan çarpık yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır. Öncelikle emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kitlelere adil bir şekilde yansımasının sağlanması gerekmektedir.

"ÖDENEN VERGİLER NEREYE HARCANIYOR!"

Vergi yükü emekçilerin ve yoksul halkımızın sırımdayken; iş bu vergiler üzerinden kamu harcamaları yapmaya gelince aslan payım faiz, teşvik vb. adlar altında sermaye kesimleri almaktadır. Eğitim ve sağlık alanına ayrılan paylar özel sektöre giderken emekçilerin ve yoksul halkımızın eğitim ve sağlık için ödediği katkı paylan her geçen gün artmaktadır.

"MALİYE EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ KARŞILANMALIDIR!"

Gelir idaresi maliye emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı bir yaklaşımla yeniden yapılandırılmalı ve bağımsız olmalıdır. Genelde Maliye Bakanlığı, özelde Gelir idaresi Başkanlığı köklü bir vergi reformu ile birlikte yeniden yapılandınlmalıdır. Öncelikle tüm maliye emekçilerini kapsayan Gelir Uzmanlığı sınavı açılmalı, aynı işi yapan maliye emekçileri ile uzman kadroları arasındaki ücret farklılıkları ortadan kaldırılmalıdır."

'BES'İN TALEPLERİ:

oKonfederasyonumuzca hesaplanan açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutulmalı, yoksulluk sınırı rakamı en alt vergi diliminden vergilenmelidir.
oTemel tüketim harcamaları ve temel hizmet alımlarından alınan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır.
oKayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalı, sigortasız işçi çalıştırılmasına karşı etkin önlemler alınmalıdır.
oServet vergisi konulmalıdır.
oSermaye kesimlerinin vergi prim ve faiz borçlarını silen ve sık sık çıkarılan aflara son verilmelidir.
oToplanan vergiler savaşa sermayeye değil halkın yararına kamu hizmetlerinde kullanılmalıdır.
oBağımsız bir gelir idaresi oluşturularak maliye emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı bir işleyiş yaratılmalı, kamu harcamalarının denetimine etkinlik kazandıracak bir düzenleme bir an önce uygulamaya geçirilmelidir.
o Günümüzde hiçbir anlamı kalmayan 'Vergi Haftası' kutlamaları iptal edilmeli, adil bir vergi sistemi için vergi reformu hayata geçirilmeli, Maliye emekçilerinin talepleri karşılanmalıdır.
ZEKİ ALTUNDAĞ