Suriyeli doktorlar gurbette de merhem oldu

Suriyeli 3 doktor, Türkiye'ye sığınan vatandaşlarının yaralarına gönüllü olarak merhem oluyor.
Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında Halep'e bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) yaklaşık 4 ay önce başlayan çatışmalardan kaçan çoğunluğu kadın ve çocuk yaklaşık 200 bin Suriyeli Kürt, sığındıkları Türkiye'deki yaşama ayak uydurmaya çalışıyor.
Kobani'deki çatışmaların sona ermesini bekleyen sığınmacıların ihtiyaçları başta kamu kurumları olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gideriliyor.
Yaklaşık bir hafta önce memleketleri Kobani'den gelen doktorlar Mahmut Müslim, Ahmet Temmo ve Nihat Habib, Suruç ilçesindeki kamplarda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin sağladığı muayene aracı sayesinde hemşehrilerini ücretsiz tedavi ediyor. Haftada ortalama bin kişiyi muayene eden doktorlar, hastaların ilaçlarını ise sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle temin ediyor.
Doktor Müslim, yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaş nedeniyle milyonlarca kişinin sığınmacı konumuna düştüğünü söyledi.
Çatışmalarda yaralananların sayısının tam olarak bilinemediğini ifade eden Müslim, Suriye'de her gün onlarca insanın sağlık hizmeti alabilmek için ülkelerindeki az sayıdaki sağlık kuruluşuna bile başvuramadıklarını belirtti.
Çatışmaların başladığı Kobani'de dört aydır sağlık hizmeti verdiklerini vurgulayan Müslim, gurbetteki vatandaşlarının da yaralarına merhem olabilmek için Türkiye'ye geldiklerini aktardı.
Özellikle sığınmacılarda mevsimsel vakaların görülmeye başladığına dikkati çeken Müslim, şöyle devam etti:
"Buraya daha çok soğuk algınlığı, grip ve bronşit şikayetiyle geliyorlar. Onları muayene edip temin ettiğimiz ilaçlardan veriyoruz. Hatta depoda bulunmayan ilaçları Şanlıurfa'dan getirtiyoruz.
Üç arkadaş gönüllü olarak çalışıyoruz. Önceki gün 80 kişiyi muayene ettik dün ise 120 kişi tedavi oldu. Günlük ortalama 100 kişiyi muayene ediyoruz."
Doktor Dema da insani yardımda bulunmak isteyen sağlık çalışanlarından da destek beklediklerini kaydetti.
Suriyeli sığınmacılar ise yaralarına gurbette deva bulmaya çalışan hemşehrilerine teşekkür etti.