Demir: GAP bölgesi obez büyüyor

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nu anarak konuşmasına başlayan Demir, hangi düşünce ya da görüşten olursa olsun basına yapılan baskıyı kınadığını belirtti. Bu haftanın Yerli Malı Haftası olduğunu söyleyen Demir, ithal mallara karşı yerli malının özendirilmesi gerektiğini vurguladı.
2015 BÜTÇESİ SERMAYENİN, VARSILIN,
YANDAŞIN BÜTÇESİDİR
Bütçeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Demir, bütçenin açık bütçe olduğunu, açık bütçe ile Türk halkının cebinden parasının, sofrasından yiyeceğinin alındığını ifade etti. Türk halkının borç batağında yoksullaştırıldığını söyleyen Demir, "Denk bütçeyle Atatürk döneminde on beş yılda dünya yıldızı olan cumhuriyet ekonomimiz bugünkü bütçeye çok uzaktır. Bugün, kalkınmada arzu ettiğimiz başarılara, rakamlara ulaşabilmek için denk bütçeyi yeniden gündeme getirmeliyiz. Çünkü bu bütçe zenginden, varsıldan, sermayeden yana bir bütçedir, çiftçinin, işçinin, emeklinin, kadınların, yoksulun bütçesi değildir. Denk değil, açık bütçedir. Bilime ve Anayasa'ya aykırıdır" dedi.
GAP projesinin Türkiye'nin büyük projelerinden biri olduğunu belirten Demir, AKP'nin GAP konusunda başarısız olduğunu söyledi. Demir, "GAP yatırımları konusunda bir arpa boyu yol alınamamıştır. Bugün GAP'ın tam olarak bitirilebilmesi için en az 70 seneye ihtiyaç var" dedi.
GAP bölgesindeki işsizlik oranlarının Türkiye işsizlik ortalamasının beş puan üstünde olduğunu belirten Demir, bölgeden göçlerin de fazla olduğunu dile getirdi. Demir konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye genelinde olduğu gibi GAP bölgesinde de AKP sınıfta kalmıştır maalesef. Soruyorum: AKP GAP konusunda ne yapmıştır? Umut tacirliğini sürdürmektedir, bölge insanını umutlandıran projeyi bitirmek yerine sürüncemede bırakmaktadır, "ülke ekonomisi için can damarı" denilen projeyi hayata geçirmeyerek âdeta ekonominin can damarını kesmiştir. Peki, neden böyle olmuştur? Çünkü, AKP'liler daha fazla rant yiyebilecekleri projeleri yönelmektedir ve bunları ortaya koymaktadır; üçüncü hava limanı, üçüncü köprü, Topçu Kışlası, Galataport gibi. Çünkü AKP'nin fıtratında ülke ekonomisinin kalkınması değil kendi yandaşlarını kalkındırmak var. Bu yüzdendir, kalkınmaya dönük reel sektör yatırımları değil, konut, inşaat ve hizmet sektörü yatırımları önceliğidir." şeklinde konuştu.
Muğla gibi büyükşehirlere genel bütçeden ayrılan payın düşük olduğunu belirten Demir, "ÖTV ve diğer giderlerle bu pay daha da küçülüyor. Muğla gibi yeni büyükşehir olan belediyelerin parası azalmaktadır. Özellikle AKP'li olmayan belediyelere kasıtlı olarak pay verilmemektedir."diye konuştu.
YENİURFA