17 aile hekimi meclise taşındı

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu soru önergesinde,"Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünün 17 aile hekiminin sözleşmesini feshetmek istediğine dair iddialar yerel basın yayın organları tarafından haber konusu yapılmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü sözleşme feshinin gerekçesi olarak bu hekimlerce 15 - 45 yaş arası kadınlara ait kayıtların sağlıklı tutulmadığı iddiasını öne sürmektedir. TTB (Türk Tabipler Birliği) ve sağlık sendikaları yaptıkları açıklamalarda ise bu iddianın gerekçesinin hükümete muhalif olan sendika üyelerinin sindirilmesi ve tasfiyelerini sağlamak amaçlı olduğu iddia edilmektedir."konularına dikkat çekti.
BU BAĞLAMDA:
1. Her yıl ortalama ilimizde kaç kadın gebelikten kaynaklı yaşamını yitirmektedir? Bu ölümlerin Türkiye ortalamasındaki oranı nedir?
2. Her yıl gebelikten kaynaklı ilimizde kaç bebek yaşamını yitirmektedir? Bu bebek ölümlerinin Türkiye ortalamasında hangi orandadır?
3. 17 Hekimin sözleşmesinin Şanlıurfa İl halk Sağlığı Müdürlüğünce feshedilmek istendiği iddiasının bu ölümlerle ilişkisi var mıdır?
4. İlimiz Şanlıurfa'da kaç aile hekimi çalışmaktadır?
5. İlimiz Şanlıurfa'da çalışan aile hekimleri ortalama olarak günde kaç hastaya bakmaktadırlar? İlimizde aile hekimi başına düşen hasta sayısı Türkiye ortalamasının neresindedir?
6. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü 17 aile hekimi feshinin gerekçesi olarak 15 - 45 yaş arası kadınların kayıtlarının sağlıklı tutulmamasını gerekçe göstermektedir. Bu durum denetim ve inceleme sonucun damı tespit edilmiştir? Diğer aile hekimleri de bu denetim ve incelemeye tabi tutulmuşlar mıdır?
7. Sözleşmelerinin feshedilmesi söylenen 17 aile hekiminin sendikalara dağlımı nasıldır?
8. Bakanlığınızın gerek Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü'nün gerekse de TTB ve sendikaların iddialarına dair herhangi bir soruşturma ve inceleme talimatı olacak mıdır?