Pamuk çalışmalarında önemli adım

Pamuk verimini ve kalitesini oldukça artırdığı tespit edilen 'Better Cotton' yöntemi ile hem çiftçi hem de tarım işçisi kayıt altına alınarak, rutin ve etkili takiplerle pamukta mükemmelliğin esas alındığı kaydediliyor. Yerli pamuk üreticilerinin primler nedeniyle zorluk yaşadığı ve pamuk alıcılarının ithalat yapmak zorunda kaldığı son yıllarda, pamuk üreticisi ve alıcının yüzünü güldürecek 'Better Cotton' yöntemi Türkiye'de Ege Bölgesi'nin ardından Şanlıurfa'da uygulanmaya başlayacak.

'BETTER COTON' İÇİN DESTEK TALEBİ

Önceki gün konun uzmanları Çukobirlik Yönetim kurulu üyesi Mehmet Çiftçi, Çukobirlik Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Hayırlı, Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası (ŞUTSO) Başkan Yardımcısı Ali Çiçek, Şanlıurfa Ziraat Odası'nda bir araya geldiği GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, TEYKOP bitki yetiştirme uzmanı Kerem Akdoğan ve GAP İdaresi yetkilileri ile görüşerek, Better Cotton uygulamasında destek olunmasını istendi.

UYGULAMA YAKINDA HAYATA GEÇECEK

Şu ana kadar Şanlıurfa'da 30 pamuk çiftçisi ile yürütülen 'Better Cotton' uygulaması alının genişletilmesi ve imkanı sunulan çifti sayısının artırılması için eğitim verilmesi talebi yetkililerce olumla karşılandı. Uygulamanın Şanlıurfa'da artırılması konusunda yapılan toplantı sonrası açıklamada buluna GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, 'daha kaliteli pamuğun elde edilmesi amacıyla özel koşulların ve denetimlerin sağlandığı 'Better Cotton' uygulaması için ilk etapta bu projede yer alacak çiftçilere eğitim verilecek.' dedi. Resmi yazışmaların bir hafta içinde tamamlanmasının ardından çalışmaların başlanacağı bilgisi veren Coşandal, 'uygulama ihtiyaç duyulan kaliteli ürün için oldukça önemli. Proje ile hem çiftçi hem de tarım çalışanı aldığı eğitim ile hedefe ulaşmada başarılı olacaktır.' Dedi.

UYGULAMA NİTELİKİ ÜRÜNÜ HEDEFLİYOR

Hindistan, Pakistan başta olmak üzere Brezilya ve Afrika'nın Mali ülkesinde uygulanan 'Better Cotton' yöntemi ile ürün miktarından çok nitelikli ürün hedeflenerek dünya pamuk piyasasında daha fazla söz sahibi olunuyor.
YENİURFA